Quantcast
Αυτό είναι το «ποινολόγιο» της παραλίας – Ποιοι θα πληρώνουν πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ - enikonomia.gr
share

Αυτό είναι το «ποινολόγιο» της παραλίας – Ποιοι θα πληρώνουν πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ

δημοσιεύτηκε:

“Τσουχτερά” πρόστιμα από 2.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ θα πληρώσουν όσοι παραβιάζουν τους νέους κανόνες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη διαχείριση και την εύρυθμη λειτουργία του αιγιαλού και της παραλίας.

Σημειώνεται δε πως η ειδική πλατφόρμα για την έναρξη των ηλεκτρονικών διαδικασιών αναφορικά με τη δημοπράτηση των παραλιών αναμένεται να ενεργοποιηθεί άμεσα και η αυτή εκτιμάται πως θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Μαΐου. Πάντως ο νόμος για την επιβολή προστίμων στις παραλίες θα τεθεί σε ισχύ- σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη- από τη φετινή θερινή σεζόν, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν τους παραβάτες μέσω ειδικής εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα που θα ενεργοποιηθεί σύντομα και μέσω του GPS θα μπορούν να στέλνουν στις κτηματικές υπηρεσίες φωτογραφίες και τη θέση της επίμαχης παραλίας.

Οι περιπτώσεις παρεμπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία

Στην απόφαση του κ. Χατζηδάκη εξειδικεύονται οι περιπτώσεις  για την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία  αλλά αναφέρεται και ο τρόπος επιμέτρησης και το ποσό του προστίμου που προβλέπεται.  Αναλυτικά:

Οποιαδήποτε κατασκευή (όπως ενδεικτικά, κτίσματα, τοιχία, ζαρντινιέρες, περιφράξεις παντός τύπου), περιλαμβανομένων των ανεμοφρακτών και των καλαμωτών συγκαταλέγονται στις περιπτώσεις παρεμπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία. Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής.   Εάν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού,  τότε το πρόστιμο της παρούσας τετραπλασιάζεται.

-Η τοποθέτηση κινητού στοιχείου που δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα, όπως ενδεικτικά αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, άλλων βαρέων τροχήλατων οχημάτων, τεντών, με τρόπο που αυτά αποτρέπουν την διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα. Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, επιβάλλεται 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.

-Η ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας διπλασιάζεται.

-Η άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, κατά τρόπο που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα. 

Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ (500 ευρώ) ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.

-Κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, η οποία αποτρέπει τη διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα. Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.

 

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με την απόφαση, αν ο παραβάτης παρεμποδίζει την πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα διαπράττοντας περισσότερες από τις παραβάσεις, επιβάλλεται ενιαίο πρόστιμο, του οποίου η επιμέτρηση επιμερίζεται αναλόγως της παράβασης. Αν δύο ή περισσότεροι παρεμποδίζουν την πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα, τα πρόστιμα επιμερίζονται αναλόγως της συμμετοχής κάθε παραβάτη.

Τα πρόστιμα δεν μπορούν να υπολείπονται των 2.000 ευρώ ή να  ξεπερνούν τα 60.000 ευρώ.

Επίσης, επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές για όσους αυθαιρετούν και παραβιάζουν τους κανόνες διαχείρισης των παραλιών.

Οι ποινές κλιμακώνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και ιδίως το αν υπάρχει σύμβαση και ο παραχωρησιούχος έχει κάνει υπέρβαση της παραχώρησης ή δεν υπάρχει οπότε πρόκειται για αυθαίρετη κατάληψη.

Σε κάθε περίπτωση οι ομπρέλες και ξαπλώστρες απομακρύνονται ενώ αν υπάρχουν παράνομες κατασκευές κατεδαφίζονται.

Σε περιπτώσεις αυθαίρετης κατάληψης επιβάλλεται σφράγιση και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί, ο χώρος σφραγίζεται με ταινία και απαγορεύεται η είσοδος όπως και οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα σε αυτόν.

Επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ελάχιστου τιμήματος της δημοπρασίας και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε χρόνια.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.