Quantcast
Αυτό είναι το προφίλ των ξένων επενδυτών που αγοράζει ακίνητα στη χώρα μας - enikonomia.gr
share

Αυτό είναι το προφίλ των ξένων επενδυτών που αγοράζει ακίνητα στη χώρα μας

δημοσιεύτηκε:

Μεταξύ των κορυφαίων επιλογών, Ελλήνων αλλά και ξένων επενδυτών, βρίσκεται η αγορά πολυτελών ακινήτων της χώρας μας. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα συγκαταλέγεται πλέον στις περιοχές που κερδίζουν το διεθνές ενδιαφέρον, εκτός από τα ακίνητα στην νησιωτική Ελλάδα που παραδοσιακά βρίσκονται στο στόχαστρο των επενδυτών.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Greece Sotheby’s International Realty,Σάββας Σαββαΐδης  η ελληνική αγορά πολυτελών κατοικιών έχει αλλάξει ουσιαστικά μέσα στα τελευταία έτη.  «Μόλις πριν από λίγα χρόνια, οι συναλλαγές για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες που κυμαίνονταν από 3 έως 5 εκατομμύρια ευρώ ήταν στο επίκεντρο του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος και των πρωτοσέλιδων. Καθώς η χώρα ανέκαμπτε από μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις που γνώρισε ποτέ δυτική οικονομία, οι αγοραστές συνειδητοποίησαν ότι ήταν ασφαλές να επενδύσουν σε πολυτελή κατοικία, σε μία από τις πιο ελκυστικές και επιθυμητές τοποθεσίες διακοπών στον κόσμο.

Με το οικονομικό κλίμα να συνεχίζει να βελτιώνεται και η εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία παρουσίαζε σταθερή αύξηση. Ξεκινήσαμε από το 2020 να πραγματοποιούμε συμφωνίες στην περιοχή των 10 εκατομμυρίων ευρώ σε διάφορους ελληνικούς προορισμούς»,  τόνισε ο κ. Σαββαΐδης,  με αφορμή την δημοσίευση της δεύτερης έρευνας αγοράς του οίκου Greece Sotheby’s International Realty για την κτηματαγορά κατοικιών πολυτελείας, προσθέτοντας για πρώτη φορά στον κλάδο και ποιοτικές αναλύσεις από άλλα 8 περιφερειακά γραφεία του δικτύου στη Μεσόγειο.

«Σήμερα, στην Ελλάδα βλέπουμε συναλλαγές ακόμη και στην περιοχή των 20 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς όλο και περισσότεροι αγοραστές υψηλού εισοδήματος ανακαλύπτουν την αγορά πολυτελών ακινήτων της χώρα μας και τα σημαντικά πλεονεκτήματά της. Οι αξιοσημείωτες πωλήσεις που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, το Πόρτο Χέλι και τη Μύκονο αποτελούν μόνο την αρχή.

Οι τρέχουσες τιμές των ιδιαίτερων κατοικιών (trophy assets) στην Ελλάδα αποτελούν μόνο ένα κλάσμα των τιμών που καταγράφονται στη Νότια Γαλλία, στην Ιταλία ή ακόμα και στην Ισπανία, με την ποιότητα της κατασκευής συχνά να υπερβαίνει τις προσδοκίες των πελατών μας. Στα προηγούμενα 3 χρόνια έχουμε πετύχει ως Greece Sotheby’s International Realty 23 εθνικά ρεκόρ συναλλαγών πολυτελών κατοικιών σε 15 διαφορετικές τοποθεσίες στην Ελλάδα.

Οι τιμές είναι σχετικά σταθερές για τις πολυτελείς κατοικίες στις κύριες τοποθεσίες της χώρας, και κυμαίνονται από 6.000 έως 12.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ τα ιδιαίτερα ακίνητα έχουν ήδη φθάσει τα 20.000 ευρώ ανά τ.μ. και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα υψηλότερα. Η τάση αυτή αναμένουμε να συνεχιστεί και να καλύψει το κενό με άλλους πολυτελείς προορισμούς της Μεσογείου στην επόμενη πενταετία. ‘Αλλωστε, η νέα έννοια της πολυτέλειας αφορά στην ομορφιά, στην αφθονία χώρου, στην ιδιωτικότητα και στην αυθεντικότητα και η Ελλάδα φαίνεται να παρέχει όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα.

Παράλληλα, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε ζωτικής σημασίας υποδομές, όπως λιμάνια, αυτοκινητόδρομους και αεροδρόμια. Ταυτόχρονα, πολυάριθμα πολυτελή ξενοδοχεία έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους, αυξάνοντας σημαντικά το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των επισκεπτών της χώρας. Επιπλέον, η ποσότητα και η ποιότητα των αγορών ακινήτων έχουν δημιουργήσει μια συνεχή ροή αγοραστών πολυτελών κατοικιών, προσελκύοντας με τη σειρά τους περισσότερους υποψήφιους αγοραστές, από τον ευρύτερο κύκλο τους», συμπλήρωσε ο κ. Σαββαΐδης

Σύμφωνα με την έρευνα σε επίπεδο ζήτησης η Κέρκυρα παραμένει για μια ακόμη φορά στην κορυφή των προτιμήσεων, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Αθηναϊκή Ριβιέρα ξεπέρασε σε ζήτηση τη Μύκονο σημειώνοντας αύξηση στα αιτήματα ζήτησης για αγορά κατοικίας κατά 25,8%. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το κέντρο της Αθήνας και η Πάρος, ενώ ακολουθούν Λευκάδα, Κρήτη, Κέα, Τήνος και Ρόδος.

Σε σχετικό ερώτημα για τη μελλοντική ζήτηση κατοικιών πολυτελείας η πλειοψηφία των γραφείων υπήρξε αισιόδοξη με αυτά της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, του Μαυροβουνίου, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κροατίας να περιμένουν αύξηση στο ενδιαφέρον των αγοραστών. Τα γραφεία της Κύπρου και της Κυανής Ακτής αναμένουν ότι το μοτίβο ενδιαφέροντος θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2023.

Υπάρχει ένα εμφανές ενδιαφέρον για πολυτελείς ακίνητα από ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, η Γερμανία (DE) και το Ηνωμένο Βασίλειο (UK) εμφανίζονται ως πηγές αιτημάτων (leads) σε πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, και της Κύπρου. Η Γαλλία (FR) δείχνει ενδιαφέρον για την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες (US) δείχνουν ενδιαφέρον για πολυτελείς κατοικίες σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα.

Έρευνα RE/MAX: Το προφίλ των ξένων αγοραστών (για ακίνητα χαμηλότερης τιμής πώλησης από τα πολυτελή)

Σύμφωνα με έρευνα της RE/MAX που έχει δει το φως της δημοσιότητα την αγορά ακινήτων επιλέγουν σταθερά και διαχρονικά οι ξένοι επενδυτές, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν τη χώρα μας και για ιδιοκατοίκηση. Ένας στους δύο ξένους αγοραστές ακινήτων προτίμησαν την Ελλάδα με σκοπό την επένδυση, ενώ ένας στους πέντε προχώρησε σε αγορά για ιδιοκατοίκηση.

Από τα δεδομένα της RE/MAX Ελλάς – όπως αυτά προέκυψαν από τις ολοκληρωμένες αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά το περασμένο έτος μέσω των 81 γραφείων της – προκύπτει αδιαμφισβήτητα το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί έναν από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς για ξένους αγοραστές. Ανάμεσα στις πέντε πιο δημοφιλείς εθνικότητες ξένων αγοραστών στην Ελλάδα κατατάσσεται το Ισραήλ κατακτώντας την 1η θέση και ακολουθούν η Κίνα και η Γερμανία στην 2η και 3η θέση αντίστοιχα.

Η πεντάδα ολοκληρώνεται με τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Αγορές καταγράφηκαν και από άλλες χώρες με επικρατέστερες χώρες της Ε.Ε., την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες εκτός Ε.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου της RE/MAX Ελλάς, στο ηλικιακό προφίλ των ξένων αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα ξεχωρίζουν δύο ηλικιακές ομάδες: Η πρώτη με τα μεγαλύτερα ποσοστά αφορά στο ηλικιακό εύρος 41- 50 ετών σε ποσοστό 37% και η δεύτερη σε ποσοστό 36% όσους είναι ηλικίας 51-60 ετών. Ξένοι αγοραστές ακινήτων άνω των 61 ετών εκπροσωπούν το 16% του συνόλου, ενώ οι κάτω των 40 ετών ήταν μόλις 11 στους 100.

Σύμφωνα με την αναλυτική καταγραφή των ακινήτων που προτίμησαν οι ξένοι αγοραστές, σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα της REMAX, στα 33 από τα 100 ακίνητα η αξία τους κυμαινόταν κάτω από τις 100.000 ευρώ. Το 28% αφορά αξίες ακινήτων μεταξύ 200.001 και 300.000 ευρώ, ενώ στο ίδιο ποσοστό κυμάνθηκε και η κατηγορία ακινήτων από 100.001 έως 200.000 ευρώ (27%). Τα ακριβότερα ακίνητα αξίας άνω των 300.001 ευρώ προτιμήθηκαν σε μικρότερο βαθμό, εκπροσωπώντας το 12% επί του συνόλου.

Βάσει των στοιχείων της συγκεκριμένης έρευνας, τα διαμερίσματα αποτέλεσαν την πιο δημοφιλή επιλογή για τους ξένους αγοραστές σε ποσοστό 46% με αμέσως επόμενη να ακολουθούν οι μονοκατοικίες σε ποσοστό 24%. Οι μεζονέτες συγκεντρώνουν το 10%, τα αγροτεμάχια το 8%, τα οικόπεδα το 7% ενώ τα επαγγελματικά ακίνητα δεν φαίνεται να προτιμήθηκαν ιδιαίτερα, καθώς αφορούν μόλις το 5% του συνόλου των αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν. Τα ακίνητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να αποτελούν ασφαλείς επενδυτικές επιλογές και για τους ξένους αγοραστές, με 1 στις 2 αγορές ακινήτων να γίνονται με σκοπό την επένδυση (49%). Η επόμενη κατηγορία που προτιμάται ιδιαίτερα είναι τα ακίνητα με σκοπό την αναψυχή σε ποσοστό 22% ενώ ακολουθεί η ιδιοκατοίκηση σε ποσοστό 20%.

H αναβάθμιση της Αθηναϊκής Ριβιέρας και ο ρόλος του Ελληνικού

Καθοριστική στην αύξηση της ζήτησης ακινήτων σύγχρονων διεθνών προδιαγραφών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι και η συμβολή των έργων υποδομών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αναπτύξεων υπερτοπικού χαρακτήρα σε Δήμους της περιοχής, με επίκεντρο τα έργα στη μεγαλύτερη ανάπλαση που βρίσκεται στην περιοχή του Ελληνικού σε πλήρη εξέλιξη από την Lamda Development.

Ήδη η ζήτηση για τις αστικές αναπλάσεις στην περιοχή του Ελληνικού που υιοθετούν όλα τα σύγχρονα κριτήρια κατασκευής, βιωσιμότητας και νέων τεχνολογιών τόσο για τα διαμερίσματα στο υψηλότερο «πράσινο» ουρανοξύστη στην Μεσόγειο όσο και για τις βίλες και τις παραθαλάσσιες μεζονέτες οδήγησε στην εξάντληση του υφιστάμενου αποθέματος.

Με βάση τα δεδομένα αυτά η Lamda προχωρεί στο σχεδιασμό για τη κατασκευή νέων αστικών αναπλάσεων εντός της πρώτης πενταετίας που είναι προγραμματισμένες. Ήδη ξεκίνησαν οι προπωλήσεις διαμερισμάτων για το νέο κτήριο κατοικιών ύψους 50 μέτρων που έχει σχεδιαστεί από τον γνωστό πολυβραβευμένο Δανό αρχιτέκτονα Bjarke Ingels, με το ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα μεγάλο και τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι και στην περίπτωση αυτή η ζήτηση σύντομα θα υπερκαλύψει την προσφορά.

Όπως έχει αναφερθεί από την εταιρία, η έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στην πλήρη ανάπτυξη του μετατρέπεται σε ένα χώρο που καλυπτόταν από 75% περίπου τσιμέντο, σε ένα χώρο που το πράσινο θα προσεγγίζει ξεπερνά το 70% της συνολικής επιφάνειας, γεγονός που καθιστά τις αστικές αναπλάσεις που αναπτύσσονται στην έκταση να είναι ιδιαίτερα ελκυστικές.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.