Quantcast
Αυτοί είναι οι μύθοι για την ακρίβεια-Τι είπε ο Μητσοτάκης για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - enikonomia.gr
share

Αυτοί είναι οι μύθοι για την ακρίβεια-Τι είπε ο Μητσοτάκης για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

δημοσιεύτηκε:

Στους πέντε μύθους για την ακρίβεια αναφέρθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή.

«Πάμε να επιχειρήσουμε να διαλύσουμε 5 μύθους  που κυριαρχούν συχνά στη συζήτηση γύρω από τα θέματα της ακρίβειας:

Πρώτος μύθος:  Η Ελλάδα είναι  παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ακρίβεια 

Η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια. Και μια μόνο ματιά στο χάρτη αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι είναι φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλες οι  ευρωπαϊκές οικονομίες  αλλά και η αμερικανική οικονομία. Εξάλλου αυτός  ήταν και ο βασικός λόγος που οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες  και στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες  να αυξήσουν με τον πιο απότομο ιστορικό τρόπο τα επιτόκια. Αυτό έγινε διότι  υπήρχε ένα παγκόσμιο πρόβλημα ακρίβειας μετά την πανδημία το οποίο  τροφοδοτήθηκε από δύο λόγους: αφενός από την διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων-λιγότερη δηλαδή προσφορά προϊόντων και αφετέρου από την ενίσχυση της ζήτησης ως αποτέλεσμα των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που έπεσαν στις ευρωπαϊκές οικονομίες  για να στηρίξουμε την κοινωνία και την οικονομία μετά την πανδημία. Αυτός είναι ο γενεσιουργός λόγος για τον οποίο είχαμε αυτήν την έξαρση της ακρίβειας. Και φυσικά η ελληνική οικονομία δεν έμεινε ανεπηρέαστη και για αυτό το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη νομίζω ότι είναι επιεικώς παραπλανητικό .Αλλά νομιζω ότι  και εδώ τελικά σας διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα» είπε και μίλησε για τον πληθωρισμό των τροφίμων.

Έχει την ιδιαιτερότητα ότι το ποσοστό του ελαιόλαδου είναι πολύ υψηλό στην Ελλάδα είπε και πρόσθεσε πως  «χωρίς τη συμμετοχή του ελαιόλαδου ο πληθωρισμός των τροφίμων θα ήταν στο 2,8% και είναι χρηματιστηριακό προϊόν. Αυτό που δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε είναι πως η πολιτική μας για αυξήσεις μισθών και συντάξεων υλοποιείται με συνέπεια», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στο μέσο μισθό. «Όλα αυτά μαζί με ένα ρεκόρ επενδύσεων και 450.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση, συγκροτούν ένα ανάχωμα», ανέφερε.

«Δεύτερος μύθος: έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας:

Ούτε η Σουηδία, ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν όπως η Ελλάδα. Εδώ και μια δεκαετία ζήσαμε μια τεράστια περιπέτεια  η οποία μας στέρησε σχεδόν το 30% του Εθνικού μας προϊόντος , εκτινάχθηκε η ανεργία στο 28% , έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις . Αυτή είναι η ιστορία της ελληνικής οικονομίας. Μια οικονομία που κινείτο στον ευρωπαϊκό μέσο όρο  και πέρασε μια δεκαετία πρωτοφανούς κρίσης και αυτή είναι η απόσταση που μας χωρίζει σήμερα από την Ευρώπη » σημείωσε.

«Να θυμίσω ότι μεταξύ 2015 και 2019 σε εξαιρετικές μακροοικονομικές συνθήκες  όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά  κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα και λόγω του τρίτου μνημονίου έφεραν την Ελλάδα στο χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Και επειδή ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με τον κ. Βαρουφάκη  και την κ. Κωνσταντοπούλου να του θυμίσουμε  ακριβώς ποιοι ήταν οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτής της μεγάλης καταστροφής. Δεν αρκεί να βλέπουμε μόνο που είμαστε σήμερα αλλά και που θέλουμε να πάμε αύριο αλλά και να βλέπουμε από πού ξεκινήσαμε: Από μια αφετηρία  που δεν ήταν μόνο πολύ πίσω αλλά συνοδεύτηκε εξαρχής με αλλεπάλληλα εμπόδια .. από μεταναστευτικές στον Έβρο, προκλήσεις στο Αιγαίο και θεομηνίες. Και όμως παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα ναι πέτυχε σε όλη αυτή την περίοδο υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση  Αυτή είναι η επιτυχία αυτής της οικονομικής πολιτικής », τόνισε.

 

Αυτά που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ συνεπάγονται χρεοκοπία χωρίς επιστροφή. Το βάρος της ψήφου της 9ης Ιουνίου θα είναι μεγάλο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι το 2027 θα διαπιστώσουμε αν η κυβέρνηση έκανε πράξη τη δέσμευσή της για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο στα 1500 ευρώ.

«Συντάξεις ε; 4000 ευρώ σε όλους. 13ος 14ος μισθός… Ας το αντιληφθούμε ότι με τα ίδια προβλήματα παλεύουμε όλοι και μπορούμε να επιμείνουμε μόνο σε ρεαλιστικές λύσεις. Λέτε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικά. Όμως τα αναχώματα της Πολιτείας ήταν και συντονισμένα και είχαν συγκεκριμένο αποτύπωμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Κάποιος να ενημερώσει τον αρχηγό σας ότι φορολογήσαμε τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι σήμερα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν στα προ κρίσης επίπεδα. «Εμείς εξορθολογήσαμε τις τιμές στο βρεφικό γάλα και απαγορεύσαμε τις προσφορές σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί», συνέχισε και ανέφερε αναλυτικά και άλλα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα περί μειωμένου ΦΠΑ ως αντίδοτο στην ακρίβεια. «Αυτό το μέτρο δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία. Δεν πέτυχε. Δείτε τις τιμές στην Ισπανία και συγκρίνετε με την Ελλάδα. Πόσο στοιχίζει το μέτρο; 4 δις τον πρώτο χρόνο και 2,4 δισ. για κάθε επόμενο χρόνο. Όλα τα μέτρα τα οποία έχετε εξαγγείλει στοιχίζουν στην 4ετία 45,8 δις. Αυτή η πρόταση νόμου πρέπει να κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο. Είναι εδώ η κοστολόγηση. 45 δις την τετραετία στοιχίζουν αυτά που τάζετε. Δεν έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας. Αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται μόνο μία λέξη. Χρεοκοπία και αυτή τη φορά χρεοκοπία χωρίς επιστροφή. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να μην καταφεύγουν σε εύκολα συνθήματα που χαϊδεύουν αυτιά. Όταν βρεθήκατε στην ίδια θέση το 2018 ο αρχηγός σας τι έλεγε; Να σας το θυμίσω; Ότι οι μειώσεις στο ΦΠΑ δεν θα περάσουν ποτέ στους καταναλωτές και είναι αναποτελεσματικές. Τσίπρας – ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καρέκλα και Τσίπρας – ΣΥΡΙΧΑ με καρέκλα», ανέφερε δείχνοντας προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί αυτή την κοστολόγηση να την πάει στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής. «Δεν μπορείτε να τάζετε λαγούς με πετραχήλια χωρίς απάντηση. Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό. Άκουσα και τον αρχηγό σας ότι φέρνει φρέσκο αέρα αλλά φοβάμαι ότι είναι αέρας κοπανιστός», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη θέση της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση κάνει πλάτες στα συμφέροντα. «Τότε ποιος μείωσε 50 φόρους και βελτίωσε μισθούς και συντάξεις; Ποιος διαθέτει μόνο φέτος 7 δις για κοινωνικές παροχές έχοντας φορολογήσει και εισπράξει εκατοντάδες εκαττ. από του παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος; Ποιος αύξησε το αφορολόγητο στις οικογένειες με παιδιά και το επίδομα μητρότητας; Ποιος διευκολύνει τους νέους; Ποιος έχει προσφέρει πρώτη κατοικία με το πρόγραμμα “Σπίτι μου”; Θα μπορούσαμε να μιλάμε για πολύ ώρα για τη στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση», αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων.

«Είναι οξύμωρο τη μάχη κατά κολοσσών να την δίνει η κεντροδεξιά παράταξη και εσείς να μας ασκείτε κριτική γιατί τα βάζουμε με τις πολυεθνικές», ανέφερε.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.