Quantcast
Αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα - Δείτε τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τα διαγράμματα - enikonomia.gr
share

Αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα – Δείτε τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τα διαγράμματα

δημοσιεύτηκε:

“Τσίμπησε” η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα τον Νοέμβριο 2023. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της  η ΕΛΣΤΑΤ, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας μας σημείωσε αύξηση 3,1% τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ ειδικά η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών αυξήθηκε 2,8%.

Η εξέλιξη αυτή προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από την αύξηση:

  • Κατά 5,9% του δείκτη ορυχείων- λατομείων
  • Κατά 4% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Κατά 2,8% του δείκτη μεταποίησης. Στην άνοδο αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι αυξήσεις στην κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων (80,4%), στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (20,6%), στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (19.4%), στην παραγωγή προϊόντων καπνού (16,8%), και στην κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (13,6%).
  • Κατά 2,7% του δείκτη παροχής νερού.

Σε μέσα επίπεδα, το 11μηνο πέρυσι, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022. Ενώ, ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 4,1% τον Νοέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2023.

Σύγκριση μέσου δείκτη περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 με τον αντίστοιχο της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών μέσου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 κατά 2,0% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την αύξηση:

• Κατά 7,5% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.

• Κατά 4,0% του Δείκτη Μεταποίησης.

2. Από τη μείωση:

• Κατά 0,1% του Δείκτη Παροχής Νερού.

• Κατά 6,1% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Σύγκριση Νοεμβρίου 2023 με Οκτώβριο 2023

Η μείωση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 4,1% τον μήνα Νοέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2023, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την μείωση:

• Κατά 7,2% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

• Κατά 4,0% του Δείκτη Μεταποίησης.

• Κατά 1,5% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.

2. Από την αύξηση:

• Κατά 0,7% του Δείκτη Παροχής Νερού.

Τα γραφήματα που ακολουθούν εμφανίζουν τις ετήσιες μεταβολές του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής και του Δείκτη Μεταποίησης, την εξέλιξη του εποχικά και μη εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής, καθώς και τις μηνιαίες μεταβολές του εποχικά διορθωμένου δείκτη.

 

Διευκρινίζεται ότι η χρονοσειρά των εποχικά διορθωμένων δεικτών επαναϋπολογίζεται κάθε φορά που προστίθεται μια νέα παρατήρηση. Ως εκ τούτου, οι εποχικά διορθωμένες σειρές διαφέρουν από τις αντίστοιχες που δημοσιεύτηκαν στην προηγούμενη Ανακοίνωση.

Τα γραφήματα που ακολουθούν εμφανίζουν την εξέλιξη του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής και των Κύριων Ομάδων Βιομηχανικών Κλάδων, καθώς και την εξέλιξη του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής και των Δεικτών των Τομέων της Βιομηχανίας.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.