Quantcast
Αγορά ακινήτων: Ποια έχουν ζήτηση - Πώς διαμορφώνεται το "τοπίο" στον κλάδο - enikonomia.gr
share

Αγορά ακινήτων: Ποια έχουν ζήτηση – Πώς διαμορφώνεται το “τοπίο” στον κλάδο

δημοσιεύτηκε:

Στο επίκεντρο της επόμενης ημέρας μετά την πανδημία βρίσκονται οι εξελίξεις στην αγορά ακινήτων στη χώρα μας, ένας κλάδος που έδειξε ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος παρατηρήθηκε αύξηση 4,2% στις τιμές των ακινήτων το 2020, μετά από αύξηση 7,9% που καταγράφηκε το 2019. Η αύξηση των τιμών το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ήταν 2% για τα «νέα» διαμερίσματα, ηλικίας έως 5 ετών, και 3% για τα «παλαιά», ηλικίας άνω των 5 ετών. Για το 2020, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα «νέα» διαμερίσματα ήταν 4,7%, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 3,9% το 2020. Ποιες όμως είναι οι τάσεις στους επιμέρους κλάδους της αγοράς ακινήτων; Στα μεγάλα επενδυτικά ακίνητα αλλά και στα αστικά ακίνητα που ενδιαφέρουν χιλιάδες πολίτες;

Aύξηση του αποθέματος των ακινήτων σε τομείς που επλήγησαν
Στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Γεώργιος Ι. Κορμάς, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate, επικεφαλής του Group Real Estate και ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, η αγορά ακινήτων υπέστη σημαντική καθίζηση, κυρίως μέσω της μείωσης των συναλλαγών, της πτώσης των τιμών έως και 40%, καθώς και της ανυπαρξίας νέων αναπτύξεων. «Θα εκφράσω όμως μια “αιρετική” όσο και αισιόδοξη άποψη ότι η οικονομική κρίση συνέβαλλε εν μέρει και στην ορθολογική ανάπτυξη τού Ελληνικού τομέα real estate. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω της δημιουργίας μεγάλου αποθέματος ακινήτων για διάθεση, κυρίως σε επιχειρήσεις που θα τα χρησιμοποιήσουν για την εκπλήρωση των επιχειρηματικών τους στόχων, αλλά και της διατήρησης των τιμών σε πολύ ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με γειτονικές χώρες της Μεσογείου». «Οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία αναμένεται να επιφέρουν νέα αύξηση του αποθέματος των ακινήτων προερχόμενα από τους τομείς που επλήγησαν σημαντικά όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο. Η αγορά των ακινήτων την επόμενη μέρα θα συνεχίσει την ανοδική πορεία που είχε μέχρι το Μάρτιο του 2020, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε. Μαζί με τον τουρισμό, η αγορά της ακίνητης περιουσίας θα επιφέρει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα, τόσο στους ιδιοκτήτες που θα δουν την αξία της περιουσίας τους να αυξάνεται, όσο και συνολικά για τη χώρα», εκτιμά το επιτελικό στέλεχος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει.

Σε ζήτηση μικροί αποθηκευτικοί χώροι – Βιοκλιματιστικά κτίρια
Σε ερώτηση ποιοι συγκεκριμένοι επιμέρους τομείς της ανάπτυξης ακινήτων έχουν τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης ο κ. Κορμάς αναφέρει ότι η πανδημία θα επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις στη σημαντικότητα των τομέων της ακίνητης περιουσίας. «Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι μια κατηγορία ακινήτων που βγαίνει σημαντικά ωφελημένη από την πανδημία λόγω της σημαντικότατης αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου, με το νέο στοιχείο να είναι η αύξηση της ζήτησης για μικρούς αποθηκευτικούς χώρους, μέσα ή κοντά στις μεγάλες πόλεις που θα δίνουν λύση στο πρόβλημα που ονομάζεται τελευταίο μίλι (last mile), δηλαδή την αποστολή των προϊόντων από το κέντρο διανομής στον τελικό χρήστη. Επίσης, θα παρατηρήσουμε αύξηση της ζήτησης για βιοκλιματικά κτίρια, κυρίως γραφεία με ολοκληρωμένα συστήματα εξαερισμού, σε κεντρικούς οδικούς άξονες με καλές προσβάσεις και μεγαλύτερα οικιστικά με διαθέσιμους χώρους για τηλεργασία».
Απαντώντας στο ερώτημα ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά των ακίνητων που θα έχουν ζήτηση ο Γιώργος Κορμάς επισημαίνει ότι «το κτιριακό απόθεμα στην Ελλάδα στο μεγαλύτερο ποσοστό του είναι άνω των 30 ετών, κατασκευασμένο με ξεπερασμένες κτιριακές προδιαγραφές και δε συνάδει με τις νέες απαιτήσεις για αστικές αναπτύξεις φιλικές προς το περιβάλλον, με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα». «Η πανδημία απέδωσε μια εικόνα του μέλλοντος και στη χρήση, άρα και στη ζήτηση των αστικών ακινήτων. Η τηλεργασία, η οποία θα παραμείνει για πολλούς λόγους και την επόμενη ημέρα, τουλάχιστον στη λογική ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας, έδειξε την ανάγκη για μεγαλύτερα οικιστικά ακίνητα όπου θα δίδεται η δυνατότητα απομόνωσης μεταξύ των διαφορετικών μελών των νοικοκυριών. Ακόμη έδειξε ότι είναι δυνατό να διαμένει κάποιος εκτός των μεγάλων πόλεων απολαμβάνοντας μεγαλύτερα, φθηνότερα και πιο κοντά στη φύση οικιστικά ακίνητα και ταυτόχρονα παρέχοντας τις υπηρεσίες του με παραγωγικό τρόπο, αναφέρει ο κ.Κορμάς, επισημαίνοντας ότι η Πειραιώς Real Estate μέσω της εμπειρίας της και της συνεχούς συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, είναι σε θέση να παρέχει ένα ανταγωνιστικό προϊόν σε όλο το φάσμα της ακίνητης περιουσίας.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.