Quantcast
Αγωνία για το κλείσιμο του προϋπολογισμού 2014 από την «τρύπα» των 560 εκατ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Αγωνία για το κλείσιμο του προϋπολογισμού 2014 από την «τρύπα» των 560 εκατ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Ανησυχίες για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2014 έχει αρχίσει να γεννά το γεγονός ότι η Προεδρική εκλογή αποκτά κάθε μέρα όλο πιο έντονο άρωμα πρόωρων εκλογών.

 Απορία έχει προξενήσει στους επιτελείς του υπουργείου οικονομικών η εμμονή των τεχνικών κλιμακίων να ξεκινήσουν την επανεξέταση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων από τον προϋπολογισμό του 2014 .

 Την αφορμή έδωσε η τρύπα ύψους 560 εκ. ευρώ που εμφανίζουν τα φορολογικά έσοδα για το 10μηνο Ιανουαρίου Οκτωβρίου και τα οποία δημιούργησαν και τις αντιρρήσεις της ομάδας της ευρωπαϊκής για την ρύθμιση των 100 δόσεων .

 Το στοίχημα είναι μεγάλο, αφού το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να συγκεντρώσει έσοδα ύψους περίπου 12 δις ευρώ μέχρι και το τέλος του δημοσιονομικού έτους το οποίο συμπίπτει και με την παράταση του ελληνικού προγράμματος ,δηλαδή στο τέλος Φεβρουαρίου . Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να μπούν στα δημόσια ταμεία περίπου 10 δις ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες και τα στοιχεία του Νοεμβρίου που δημοσιεύονται σήμερα αναμένεται να εμφανίζουν και πάλι υστέρηση στα φορολογικά έσοδα..

 Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται άμεσοι φόροι ύψους 5,7 δις ευρώ και 6 δις ευρώ από έμμεσους φόρους μέσα στους οποίους περιλαμβάνεται και1,2 δις ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι και το τέλος του χρόνου. Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο έχει προγραμματιστεί η είσπραξη δύο δόσεων του ΕΝΦΙΑ που θα φέρουν συνολικά έσοδα ύψους 800 εκ ευρώ και περίπου 1 δις ευρώ από φόρους εισοδήματος .

 Στα συν του συστήματος είσπραξης είναι μέχρι στιγμής η ρύθμιση των 100 δόσεων στην οποία έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής περίπου 80.000 άτομα τα οποία ρύθμισαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 480 εκ ευρώ . Από τα χρήματα αυτά οι πρώτες δόσεις έφεραν στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους περίπου 80 εκ ευρώ .

 Στα μείον είναι το γεγονός ότι μέσα στο διάστημα αυτό υπάρχει η σοβαρή πλέον πιθανότητα πρόωρων εκλογών η οποία θα παγώσει τα σύστημα είσπραξης φόρων όπως έγινε και στις μικρότερης σημασίας Ευρωεκλογές . Τότε το ίδιο το κράτος παρέβηκε το νόμο που είχε ψηφίσει σύμφωνα με τον οποίον οι φορολογικές δηλώσεις θα έπρεπε να υποβληθούν μέχρι και το τέλος Απριλίου. Με δεδομένες τις αυξημένες επιβαρύνσεις για τα φυσικά πρόσωπα ( λόγω κατάργησης των φοροαπαλλαγών ) και των ελευθέρων επαγγελματιών λόγω της φορολόγησης των εισοδημάτων από το πρώτο ευρώ με μέσο συντελεστή 26% η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο.

 

Ποιες αποκρατικοποιήσεις …

 

 Εκτός από το θέμα των εσόδων στο τραπέζι με την τρόικα θα πέσει και το θέμα των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις . Με δεδομένη την αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών ο στόχος των 1,5 δις ευρώ για φέτος είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα επιτευχθεί .Παρά το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει ολοκληρώσει διαγωνισμούς συνολικού τιμήματος 7,7 δις ευρώ από την έναρξη λειτουργίας του το 2011 τα συνολικά έσοδα μέχρι και τον Οκτώβριο δεν ξεπερνούσαν τα 3 δις ευρώ . Ήταν δηλαδή λιγότερο από τα μισά από τα αναμενόμενα . Την ίδια ώρα το 2015 ο πήχης έχει ανέβει και το δημόσιο αναμένει έσοδα 2,4δις ευρώ .

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.