Quantcast
Airbnb: Για ποιους έρχονται "βαριές καμπάνες" -Δείτε αναλυτικά τι θα πληρώσετε - enikonomia.gr
share

Airbnb: Για ποιους έρχονται “βαριές καμπάνες” -Δείτε αναλυτικά τι θα πληρώσετε

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται “βαριές καμπάνες ” έως 500.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας και διακοπή πρόσβασης στις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυρονομίσθωσης ακινήτων τύπου Airbnb σε όσους φοροδιαφεύγουν και δεν θα συνεργάζονται με την φορολογική Αρχή, όπως αυτό προκύπτει από το νέο νομοσχέδιο του  υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Παράλληλα επισημαίνεται πως σε  περίπτωση υποτροπής σε διάστημα πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται (έως 1 εκατ.) ενώ αν εντοπιστεί παράβαση για τρίτη φορά, ανεξάρτητα από το χρόνο τέλεσής της, τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται. Σε περίπτωση έλλειψης συνεργασίας επιβάλλεται επιπλέον διακοπή της πρόσβασης στις  ψηφιακές  πλατφόρμες. Κυρώσεις θα υπάρχουν και για τους χρήστες που δεν θα  δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες. Μερικές από αυτές θα είναι μεταξύ άλλων κλείσιμο του λογαριασμού τους στην πλατφόρμα και παρακράτηση πληρωμών.

Oυσιαστικά  με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται στο  εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία ( ΕΕ 2021/524) προκειμένου να υπάρχει  ένα διαφανές και λειτουργικό πλαίσιο για τη φορολόγηση, τον έλεγχο του ηλεκτρονικού εμπορίου και τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων, αλλά και για να περιοριστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής από τις συναλλαγές που  γίνονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

Ποιες πλατφόρμες αφορά

Επίσης επισημαίνεται πως το νομοσχέδιο αφορά τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται:

  •  Στη μίσθωση ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων κατοικίας και εμπορικών ακινήτων, καθώς και κάθε άλλης ακίνητης περιουσίας και χώρων στάθμευσης.
  • Στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών.
  • Στην πώληση αγαθών, (ηλεκτρονικές συσκευές, τρόφιμα, ένδυση-υπόδηση κ.τ.λ.).
  • Μίσθωση οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως o βασικός κορμός του  νομοσχεδίου είναι  ότι θεσπίζεται η αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων των φορολογικών Αρχών της Ελλάδας και της χώρας όπου βρίσκεται η έδρα της κάθε πλατφόρμας, κάθε εξάμηνο,  με τις φορολογικές Αρχές των χωρών της Ε.Ε.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ θα μπορεί να ζητεί  με αίτημά της πρόσθετες πληροφορίες για συγκεκριμένες υποθέσεις για τις οποίες θα εντοπίζει παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας.

Ποιοι εξαιρούνται

Το μέτρο αυτό δεν αφορά:

  • Τις επιχειρήσεις/πωλητές που διεξάγουν λιγότερες από 30 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας, από τις οποίες εισέπραξαν λιγότερα από 2.000 ευρώ.
  • Στον τομέα της μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, τις  επιχειρήσεις που διεξάγουν περισσότερες από 2.000 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας προκειμένου, όπως αναφέρεται στο κείμενο της Οδηγίας, να αποφευχθούν περιττές δαπάνες συμμόρφωσης των πωλητών που ασχολούνται με την ενοικίαση ακινήτων, όπως οι αλυσίδες ξενοδοχείων ή οι ταξιδιωτικοί πράκτορες.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.