Quantcast
Airbnb: Ποια ακίνητα βρίσκονται στο στόχαστρο και ποιες αλλαγές έρχονται από το επόμενο έτος - enikonomia.gr
share

Airbnb: Ποια ακίνητα βρίσκονται στο στόχαστρο και ποιες αλλαγές έρχονται από το επόμενο έτος

δημοσιεύτηκε:

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ βρίσκονται τα εισοδήματα των ιδιοκτητών ακινήτων που προέρχονται από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb προκειμένου να εντοπιστούν τα αδήλωτα. Ο έλεγχος αυτός θα γίνει από τη φορολογική διοίκηση σε συνεργασία με τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες (Airbnb Ireland UC, Booking.com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited) στο πλαίσιο σχετικού πρωτοκόλλου που θα υπογράψει η ΑΑΔΕ.  Σύμφωνα λοιπόν με το πρωτόκολλο αυτό, θα γίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των πλατφορμών και της ΑΑΔΕ για τα εισοδήματα των ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και για το Μητρώο που δηλώνουν στις πλατφόρμες.

Οι συνέπειες για τους παραβάτες

Εάν από την ανταλλαγή αυτή πληροφοριών προκύψει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) ή έχουν δηλώσει ψεύτικο Μητρώο, τότε θα αποβάλλονται αυτόματα από τις πλατφόρμες. Συνεπώς οι παραβάτες που εκμισθώνουν τα ακίνητα δεν θα εμφανίζονται σε καμία από τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb Ireland UC, Booking.com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited) μέχρι να συμμορφωθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους ,δηλαδή να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις, δηλώνοντας τον ΑΜΑ ή διευθετώντας λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους. Υπενθυμίζεται δε πως επιπρόσθετοι φόροι και πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ επιβάλλονται στις παρακάτω περιπτώσεις: 

  • Όταν τα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής
  • Όταν τα ακίνητα αναρτώνται σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ)

Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή».  Ωστόσο εάν ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, τότε το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κυρίου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.  Από τη διαπίστωση της παράβασης, ο «Διαχειριστής»  είναι υποχρεωμένος μέσα σε 15 ημερολογιακές ημέρες να κάνει  τις απαιτούμενες ενέργειες συμμόρφωσης.  Σε περίπτωση που διαπιστώνεται εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός 1έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ήμερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», τότε πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ.

Πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων: Τα στοιχεία του 2022  για τα εισοδήματα

Εισοδήματα ύψους 530 εκατ. ευρώ από τη  βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2022, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ. Aξιοσημείωτο είναι δε πως από  τη διασταύρωση  στοιχείων που έκανε η ΑΑΔΕ σε 140.000 ακίνητα που είχαν εγγραφεί στις τρεις μεγάλες πλατφόρμες (Ireland UC, Booking.com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited) διαπιστώθηκε το εξής :

  • Το 37% των ακινήτων είτε δεν εμφάνιζε στις πλατφόρμες αυτές Αριθμό Μητρώου Ακινήτων είτε ο AMA που είχε δηλωθεί δεν ήταν έγκυρος.  Αυτό δηλαδή αφορούσε 51.800 ακίνητα.
  • Χωρίς ΑΜΑ ή με ψεύτικο ΑΜΑ εντοπίστηκε το 66% των ακινήτων.  Δηλαδή για τα 34.188 ακίνητα οι φορολογούμενοι συμμορφώθηκαν καθώς εμφάνισαν στο Μητρώο της ΑΑΔΕ τα εισοδήματα που απέκτησαν με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
  • Το 34% των ακινήτων ήταν χωρίς ΑΜΑ.  Δηλαδή  17.612 ακίνητα αποβλήθηκαν από τις πλατφόρμες

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τι αλλάζει από το 2024 στα εισοδήματα

Τα εισοδήματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων  αναμένεται να είναι προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε2 από το 2024  με βάση τα στοιχεία που θα αντλούνται από τις τρεις πλατφόρμες (Airbnb Ireland UC, Booking.com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited) . Ωστόσο, οι διαχειριστές ακινήτων και οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να αλλάζουν τους κωδικούς, καθώς  ενδέχεται να έχουν αποκτήσει ακίνητά με άλλους τρόπους.  Πάντως στο επίκεντρο των ελεγκτών της εφορίας αναμένεται να βρεθούν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης προκειμένου  να εντοπιστούν  όσοι δεν έχουν δηλώσει  εισοδήματα, αλλά και όσοι δηλώνουν χαμηλότερα από αυτά που εισπράττουν.  Οι έλεγχοι αυτοί αναμένεται να αρχίσουν την 1η Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα του προηγούμενου έτους  θα ελέγχονται μέσω «έξυπνων» εργαλείων κάθε μήνα και οι ελεγκτικές αρχές θα ψάχνουν να βρουν στοιχεία από τις πλατφόρμες προκειμένου να εντοπίσουν  τους πολίτες που δεν έχουν δηλώσει  τα στοιχεία των κρατήσεων στο Μητρώο Ακινήτων.

Συνεπώς όσοι  έχουν  είχαν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που δήλωσαν στις αρχικές δηλώσεις  θα πρέπει να τα διορθώσουν πριν από την οριστικοποίηση των δηλώσεων. Σε όλες τις περιπτώσεις διόρθωσης μιας δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής θα πρέπει να υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση και να διορθωθεί το όποιο λάθος της αρχικής πληκτρολογώντας στο αντίστοιχο πεδίο τη σωστή τιμή. Όσοι δεν διορθώσουν και δεν οριστικοποιήσουν τις αρχικές δηλώσεις,  τότε κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις, ακόμη κι αν δεν είναι οι τελικοί δικαιούχοι όλων των εισπράξεων.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.