Quantcast
Airbnb: Στη "δαγκάνα" της ΑΑΔΕ χιλιάδες ιδιοκτήτες με αδήλωτα εισοδήματα - enikonomia.gr
share

Airbnb: Στη “δαγκάνα” της ΑΑΔΕ χιλιάδες ιδιοκτήτες με αδήλωτα εισοδήματα

δημοσιεύτηκε:

Στη “δαγκάνα” της ΑΑΔΕ πιάστηκαν συνολικά 73.258 διαχειριστές – ιδιοκτήτες ακινήτων που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb για τα αδήλωτα εισοδήματα του 2022.

Οι παραπάνω ξέχασαν να δηλώσουν εισοδήματα ύψους 102 εκατ. ευρώ, όπως αυτό προέκυψε μετά την αξιοποίηση των δεδομένων που έλαβε η ΑΑΔΕ από τις ψηφιακές πλατφόρμες Airbnb Ireland UC, Booking. com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited  στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας τους.

Μάλιστα η ΑΑΔΕ θα αποστείλει ηλεκτρονικά μηνύματα για να συμμορφωθούν άμεσα. Δηλαδή εάν δεν κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες, όπως το να δηλώσουν τον Αριθμό Μητρώο Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή να διευθετήσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους, τότε θα πληρώσουν πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ αλλά και θα διαγραφούν και τα ακίνητα από την ψηφιακή πλατφόρμα που έχουν αναρτήσει.

Πώς διαμορφώνονται τα πρόστιμα

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πρόστιμο από 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις παρακάτω παραβάσεις:

  • Για παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Για μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες αλλά και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
  • Για μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Σημείωση:  Το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο (10.000 ευρώ) σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή» και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος δηλαδή 20.000 ευρώ.

Εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τι ισχύει για το 2023

Εις βάθος και διαρκείς θα είναι οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ που θα γίνουν το 2023 σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα που εισέπραξαν οι φορολογούμενοι που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Δηλαδή θα ελεγχθούν τα δηλωθέντα εισοδήματα του προηγουμένου έτους μέσω έξυπνων εργαλείων κάθε μήνα και οι ελεγκτικές αρχές θα αναζητούν στοιχεία για να εντοπίσουν όσους δεν έχουν δηλώσει τα στοιχεία των κρατήσεων στο Μητρώο. Η φορολογική διοίκηση θα κάνει διασταυρώσεις των μισθωμάτων με τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι πολίτες στις φετινές φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να εντοπιστούν όσοι έχουν αποκρύψει από την εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν από την εκμίσθωση των ακινήτων τους.

Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία που θα λάβει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες.

Επίσης επισημαίνεται πως εάν  διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) βραχυχρόνιας διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε  αυτά θα αποσταλούν στις ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των «διαχειριστών» και οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στην εφορία.

Με βάση τα ανωτέρω, όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που δήλωσαν με τις αρχικές δηλώσεις, θα πρέπει να τα διορθώσουν πριν από την οριστικοποίηση των δηλώσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.