Quantcast
Αίτημα «ακύρωσης» του μνημονίου με παράταση της δανειακής σύμβασης - enikonomia.gr
share

Αίτημα «ακύρωσης» του μνημονίου με παράταση της δανειακής σύμβασης

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

Μια ακόμη κίνηση, ίσως την τελευταία κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση ώστε να πλησιάσει στις θέσεις των δανειστών της κάνοντας όμως μια πρόταση α-λά κάρτ η οποία όσο λογική και αν ακούγεται θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή κυρίως από το Βερολίνο.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση η πρόταση θα είναι στην βάση της μια προσπάθεια να εξασφαλίσει η Ελλάδα κατ αρχή ένα ακόμη Eurorgroup για το θέμα του του ελληνικού προγράμματος με στόχο να προχωρήσει ταχύτερα σε συμφωνία με τους δανειστές της αφού το χρόνος φαίνεται ότι τελειώνει την Παρασκευή.

Με βάση τις σημερινές πληροφορίες ο υπουργός οικονομικών θα καταθέσει την Πέμπτη τελικά στο Eurorgroup μια αίτηση παράτασης έξι μηνών στην δανειακή σύμβαση που συνοδεύει το μνημόνιο αλλά όχι στο ίδιο το μνημόνιο το οποίο θα ακυρώνεται με ειδική αναφορά.

Η λογική της πρότασης είναι ότι η παράταση δεν ζητείται για να ολοκληρωθεί το μνημόνιο αφού θεωρείται απαράδεκτο από την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά για να συζητηθεί και να συμφωνηθεί ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα στην ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνεται η πάγια ελληνική θέση για την αναθεώρηση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα και οι δύο πλευρές να δεσμευτούν ότι για το διάστημα των διαπραγματεύσεων δεν θα προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες.

¨Όπως είναι φανερό η πρόταση έχει έντονο «άρωμα» Μοσχοβισί ειδικά στο περίφημο πια έγγραφο που απορρίφθηκε κυρίως από το Βερολίνο για να αντικατασταθεί από το κείμενο Νταϊσελμπλούμ το οποίο οδήγησε στο αδιέξοδο της Δευτέρας.

Οι φήμες για την ελληνική πρόταση ταξίδεψαν γρήγορα και στην Γερμανία για να εισπράξουν την απόρριψη του Γερμανού υπουργού οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.

Μιλώντας στο ZDF θύμισε πως «δεν υπάρχει δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης» είπε για να προσθέσει ότι το ζήτημα «δεν είναι η παράταση ενός δανειακού προγράμματος, αλλά εάν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί, ναι ή όχι».

Ο κ. Σόϊμπλε τόνισε για άλλη μια φορά ότι περιμένει από την Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα ώστε να μπορεί να εκφράσει γνώμη.

Νωρίτερα χθες από τις Βρυξέλλες, ο κ. Σόϊμπλε τόνισε ότι αν δεν ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα η χώρα μας θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα υπονοώντας μια πτώχευση ακόμη και εντός της ευρωζώνης.

Πάντως σε ότι αφορά το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο κ, Σόϊμπλε ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο θα είναι επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι την ίδια γνώμη θα έχει και ο Πρόεδρος του Eurorgroup ο οποίος θα πρέπει μέσα στην ημέρα να στείλει την απάντηση του στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών μαζί βέβαια και με την απαιτούμενη αιτιολόγηση της.

Το ζητούμενο είναι αν θα αποφασίσει την σύγκλιση ενός άτυπου Eurorgroup μέσα στην εβδομάδα ή θα αρνηθεί την σύγκλισή του θεωρώντας ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο να συζητηθεί .

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.