Quantcast
Αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης με «οδηγό» το έγγραφο Μοσκοβισί - enikonomia.gr
share

Αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης με «οδηγό» το έγγραφο Μοσκοβισί

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Μέχρι αργά χθες το βράδυ σχεδιάζονταν το αίτημα της παράτασης της δανειακής σύμβασης που αναμένεται να στείλει εντός της ημέρας το υπουργείο οικονομικών στο επικεφαλή του Eurogroup κ. Γκερούντ Νταϊσελμπλούμ.

Ο στόχος είναι η πρόταση να γίνει αποδεκτή σήμερα από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης «EuroWorkingGroup» που θα κάνει την τεχνική επεξεργασία το οποίο με την σειρά του να το παραπέμψει σε ένα άτυπο Eurorgroup ίσως και αύριο το πρωί για να βρεθεί λύση στο ελληνικό θέμα.

Πληροφορίες θέλουν η ελληνική πλευρά να έχει υποχωρήσει σε λεκτικά σχήματα τα οποία ως τώρα αποτελούσαν ταμπού.

Συγκεκριμένα θα υπάρχει μέσα η φράση ότι η Ελλάδα θα ζητά εξάμηνη παράταση της Κύριας Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement) ώστε να υπάρξει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με μια χρονική γέφυρα στην οποία θα αποφασιστεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Στις αλλαγές αυτές βοήθησε και ένας «οδηγός» που έστειλε από χθες το απόγευμα η Κομισιόν η ηγεσία της οποίας καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να αποφευχθεί το «ατύχημα» με την Ελλάδα.

Στο κείμενο θα υπάρχει και η δέσμευση για εξάμηνο μορατόριουμ κάθε μονομερούς ενέργειας και από τις δύο πλευρές κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων όπως ακριβώς προέβλεπε και το έγγραφο Μοσχοβισί.
 
Χρηματοδότηση
Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του εξάμηνου προγράμματος γέφυρα η ελληνική Κυβέρνηση θα ζητά από το τρέχον μνημόνιο δύο πράγματα Την καταβολή των 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη που είχε η ΕΚΤ λόγω της διακράτησης ελληνικών ομολόγων και τα 11,4 δις ευρώ που βρίσκονται ως αποθεματικό στο ΤΧΣ.

Το σκεπτικό είναι ότι τα 1,9 δις ευρώ δεν βρίσκονται στην ίδια αιρεσιμότητα (Conditionality) μα τα δάνεια από ΕΕ και το ΔΝΤ ενώ τα 11,4 δις είναι ήδη διαθέσιμα και απλώς ζητάμε να μην αποσυρθούν στο EFSF.

Κατά τα λοιπά θα ζητάμε να αυξηθεί η οροφή των εκδόσεων εντόκων γραμματίων του δημοσίου και να υπάρχει πιο χαλαρή χρηματοδότηση των τραπεζών από το ELA.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα των δανείων από το ΔΝΤ (περίπου 12,5 δις ευρώ) αλλά και την τελευταία δόση του δανείου από την ΕΕ (1,8 δις ευρώ) δεν θα υπάρχει απαίτηση καταβολής αλλά «διαθεσιμότητας» τους μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα.

Θα υπάρχει ακόμη αίτημα για αλλαγή του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ από 3 % του ΑΕΠ που ήταν ο στόχος για το 2015 με βασική αιτιολογία την αναστάτωση που επικράτησε στην οικονομία από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Παράλληλα βέβαια θα υπάρχει και η δέσμευση για επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Επίσης θα ζητείται πάγωμα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μέχρι να επανεξεταστούν οι συμβάσεις όσων έχουν «κλείσει» και να τεθούν νέες προτεραιότητες από την Κυβέρνηση.

 

Μεταρρυθμίσεις
Η οριστική αποφυγή των υποχρεώσεων – μέτρων που προέβλεπε το μνημόνιο θα επιχειρείται με μια ακόμη δέσμευση για συνέχιση των χρήσιμων μεταρρυθμίσεων του μνημονίου με έμφαση αυτές που αφορούν την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, την αλλαγή της δημόσιας διοίκησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.

Θα υπάρχει επίσης αναφορά για συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
 
Αισιοδοξία
Ενώ ακόμη γίνονταν επιμέρους αλλαγές και προσθήκες στο τελικό κείμενο κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης εκτιμούσαν χθες ότι η ελληνική πρόταση θα γίνει δεκτή και οι όποιες αντιρρήσεις θα καμφθούν με την βοήθεια και της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία θα κάνει τα πάντα να αποτρέψει το ατύχημα όχι για την Ελλάδα αλλά για το ευρώ.

Ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών αποχωρώντας από την Βουλή μετά την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στο Euroworking group θα υπάρξει μια κατάληξη που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup.

Την Παρασκευή πιστεύω ότι η ελληνική πρόταση, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εγκριθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup» είπε θεωρώντας την επιτυχία δεδομένη.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.