Quantcast
Ακίνητα: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ανεβαίνουν οι τιμές - Διευκρινίσεις για τα χαμηλότοκα δάνεια - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ανεβαίνουν οι τιμές – Διευκρινίσεις για τα χαμηλότοκα δάνεια

δημοσιεύτηκε:

Τον πραγματικό λόγο για τον οποίο αυξάνονται οι τιμές ακινήτων στην Αθήνα αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας  Μεσιτών Ελλάδας, Κοσμάς Θεοδωρίδης.

« Η αγορά ακινήτων μέσα 5 με 6 χρόνια έχει ανέβει από 50 % έως και 200%. Tο ποσοστό αυτό διαμορφώνεται ανάλογα με την περιοχή » επεσήμανε ο Θεοδωρίδης  μιλώντας στο Mega και εξήγησε πως αυτό δεν συμβαίνει λόγω Airbnb αλλά επειδή « η οικονομία πάει πολύ καλύτερα. Το βασικότερο είναι ότι δεν υπάρχει η πολύ υψηλή ανεργία , όπως συνέβαινε πριν από 5 χρόνια με 6 χρόνια .Είχαμε φτάσει να έχουμε ανεργία 20% με 25% εκείνη τη περίοδο. Αυτή τη στιγμή η ανεργία πλησιάζει προς το 10% – πηγαίνει όλο και καλύτερα. Στην Αθήνα έχουμε πάρα πολλά σπίτια τα οποία είναι κλειστά τα οποία δεν βγαίνουν στην αγορά είτε επειδή τα έχουν πάρει τα funds είτε επειδή υπάρχουν σχολάζουσες κληρονομίες. Υπάρχουν μεγάλα δομικά προβλήματα. Ο λόγος για τον οποίο ανεβαίνουν οι τιμές  είναι βασικά ότι υπάρχει έλλειψη κατοικιών. Δεν χτίζονται δηλαδή καινούργιες κατοικίες . Μέσα 15 χρόνια δεν έχουν χτιστεί καινούργιες κατοικίες … πολύ λίγα πράγματα. Έχουμε και πολλά κλειστά ακίνητα ». «Και στη Θεσσαλονίκη υπάρχει αντίστοιχη πίεση που υπάρχει στη Αθήνα »συμπλήρωσε.

«Σπίτι μου»:  Οι διευκρινίσεις για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε πολίτες ηλικίας έως 25 έως 39 ετών

Επίσης ο κ. Θεοδωρίδης μίλησε και για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» στο πλαίσιο του οποίου δίνεται η δυνατότητα χαμηλότοκου στεγαστικού δανείου σε νέους και νέα ζευγάρια ηλικίας 25 έως 39 ετών. Όπως είπε,  ένα νέο ζευγάρι μπορεί να αγοράσει  διαμέρισμα στο πλαίσιο του προγράμματος  κατά κύριο «Σπίτι μου» κατά κύριο λόγο στο κέντρο της  Αθήνας όπως στα Πατήσια, στη Κυψέλη, στα Εξάρχεια, στο Μουσείο και ανέφερε κάποια παραδείγματα για αγορά κατοικιών έως και  150 χιλ .ευρώ με  200 χιλ. ευρώ.

1 .Στο Παγκράτι:  Διαμέρισμα 68 τ.μ. υπερυψωμένου ισογείου έτους κατασκευής  1973  με δύο υπνοδωμάτια,  σαλόνι, κουζίνα και μπάνιο πωλείται  στην τιμή των 120 .000 ευρώ.

2. Στο Μαρούσι: Διαμέρισμα 99 τ.μ. δεύτερου  ορόφου έτους κατασκευής 1982 σε καλή κατάσταση  με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, 2 μπάνια, κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου και αποθηκευτικούς χώρους πωλείται στην τιμή των  200.000 ευρώ

3. Στην Ηλιούπολη (Αγία Μαύρα): Ισόγειο διαμέρισμα 70 τ.μ. έτους κατασκευής 2004 με ένα υπνοδωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο (Αποκλειστική χρήση κήπου) πωλείται στην τιμή των 170.000 ευρώ

Το δάνειο και οι αιτήσεις

Νέοι και ζευγάρια ηλικίας 25 έως 39 ετών έχουν τη δυνατότητα μέσω του προγράμματος  «Σπίτι μου» να λάβουν χαμηλότοκο στεγαστικό  δάνειο . Το 75% του κεφαλαίου που χορηγεί η ΔΥΠΑ  και είναι άτοκο, ενώ για τους πολύτεκνους είναι μηδενικό.

Δικαιούχοι είναι νέοι ή ζευγάρια που έστω ο ένας από τους δύο είναι ηλικίας 25 έως 39 ετών, με ετήσιο εισόδημα 10.000 έως 16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου και δεν διαθέτουν ακίνητο για τις στεγαστικές τους ανάγκες. Το ακίνητο θα πρέπει να είναι έως 150 τ.μ. παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών, εντός οικιστικής περιοχής και με την εμπορική αξία του να μην ξεπερνά τα 200.000 ευρώ.

Επίσης επισημαίνεται πως το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η διάρκεια του τα 30 έτη, ενώ μπορεί να καλύπτει έως και το 90% της αξίας του ακινήτου.

Οι αιτήσεις 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, υπάρχουν συνολικά 45 χιλιάδες διαθέσιμα ακίνητα που πωλούνται. Σχεδόν τα 15 χιλιάδες από αυτά πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος .Εάν θέλει κάποιος να αγοράσει ακίνητο στο κέντρο μπορεί να βρει εύκολα. Το 50% από τα διαθέσιμα ακίνητα στο κέντρο πληρούν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές του προγράμματος .Τώρα εάν κάποιος ψάχνει στα Βόρεια προάστεια  θα δυσκολευτεί εκεί  μόλις το 16% πληροί  τις προδιαγραφές. Το πρόγραμμα αυτό αναφέρει πως η  εμπορική αξία του σπιτιού που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς θα πρέπει να είναι μέχρι 200 χιλ .ευρώ και  η επιφάνεια του να μην ξεπερνάει τα 150 τμ  και να έχει χτιστεί μέχρι το 2007.  Αξιοσημείωτο είναι δε πως από τις 3 Απριλίου μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 20 χιλιάδες   αιτήσεις για το πρόγραμμα.  Οι 1.200 είναι οι αιτήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία προέγκρισης  και  1.000 αιτήσεις  είναι εκείνες που απορρίφθηκαν και είναι και κάποιες που βρίσκονται στο στάδιο του ελέγχου.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.