Quantcast
Ακίνητα: Αυξήσεις έως 33% στις αντικειμενικές αξίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Αναλυτικά παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: Αυξήσεις έως 33% στις αντικειμενικές αξίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Αναλυτικά παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Να υπάρξουν αυξήσεις από 2,6% έως και 33% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων των μεγάλων αστικών κέντρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προτείνουν οι εκτιμητές ακινήτων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, στις προτεινόμενες τιμές συμπεριλαμβάνονται και οι περίπου 3.750 περιοχές όπου μέχρι σήμερα, ενώ είναι εντός οικισμών, παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος και προσδιορίζονται οι τιμές βάσει συγκριτικών δεδομένων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, σε πολλές περιοχές της χώρας και ειδικά στην επαρχία οι αυξήσεις στις νέες προτεινόμενες τιμές ζώνης σε σύγκριση με τις υφιστάμενες μπορεί να είναι υψηλότερες καθώς ξεκινούν από χαμηλά επίπεδα. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν αυξήσεις έως και 80%, χωρίς αυτό το ποσοστό να καθορίζει τη συνολική εικόνα των αλλαγών. Με δεδομένο ότι τις τελικές αποφάσεις για το ύψος των νέων αντικειμενικών αξιών θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών, οι οριστικές τιμές εκτιμάται ότι θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις προτεινόμενες, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή των συντελεστών ΕΝΦΙΑ για να μην προκύψουν τεράστιες επιβαρύνσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά που από τη μία στιγμή στην άλλη θα θεωρηθούν από την Εφορία ως μεγαλοϊδιοκτήτες όσον αφορά την αξία των ακινήτων τους σε σύγκριση με αυτό που γνωρίζουν ως σήμερα.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς προς τους θεσμούς όπως αυτές περιγράφονται στις εκθέσεις αξιολόγησης που έχουν ήδη δημοσιευτεί, θα πρέπει έως τα τέλη Απριλίου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις αλλαγές τόσο στις αντικειμενικές αξίες όσο και στους νέους συντελεστές ΕΝΦΙΑ προκειμένου η εκκαθάριση του 2021 να τρέξει με τα νέα δεδομένα.
Ωστόσο, όπως αναφέρει στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ειδικά για εφέτος με τα κύματα της πανδημίας να διαδέχονται το ένα το άλλο, εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το αν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες μέσα στο 2021 και να υπολογιστεί ο εφετινός ΕΝΦΙΑ με τις νέες αυξημένες στις περισσότερες περιπτώσεις τιμές ζώνης.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η όλη διαδικασία μπορεί να μεταφερθεί στις αρχές του 2022, εφόσον φυσικά ανάψουν το πράσινο φως οι θεσμοί. Επίσης, ένα ακόμη επιχείρημα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η ελληνική πλευρά είναι ότι ούτως ή άλλως με τα υφιστάμενα δεδομένα μπορεί να πιαστεί ο εφετινός στόχος είσπραξης εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ περίπου 3 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή αναγράφει ο εφετινός προϋπολογισμός.
Προσομοίωση
Άλλωστε σε μια περίοδο που λόγω της πανδημίας είναι όλα ρευστά, θεωρείται πολύ δύσκολο να έχουν ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες οι ασκήσεις προσομοίωσης ώστε να εφαρμοστούν νέες τιμές ζώνες και αλλαγμένοι συντελεστές ΕΝΦΙΑ ώστε και πάλι να εισπράξει το Δημόσιο 3 δισ. ευρώ και να επιβαρύνει με υπέρογκους και πρόσθετους φόρους τους ιδιοκτήτες, ιδιαίτερα της περιφέρειας. Πάντως, οι θεσμοί θεωρούν ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των πραγματικών και η ένταξη και άλλων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας των ακινήτων θα εξορθολογήσουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και θα τον κάνουν πιο δίκαιο.
Η Αττική
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης προκύπτουν αυξήσεις οι οποίες κυμαίνονται από 2,6% έως 33%. Σύμφωνα με τις προτάσεις μετά την αλλαγή των τιμών δεν θα υπάρχει καμία περιοχή στην επικράτεια που να εμφανίζει τιμή ζώνης κάτω από 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Για παράδειγμα, στο 5ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων που ανήκουν τα Πατήσια, στην Ε΄ Ζώνη η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται σήμερα σε 1.200 ευρώ. Η νέα τιμή, εφόσον γίνεται δεκτή η πρόταση των εκτιμητών, θα διαμορφωθεί στα 1.300 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ ακριβότερα ή αύξηση 8,3%.
Στο 3ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθήνας που περιλαμβάνει περιοχές όπως είναι τα Πετράλωνα, το Γκάζι και ο Βοτανικός, στην Ι΄ Ζώνη η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο σήμερα είναι 900 € και οι εκτιμητές προτείνουν η νέα τιμή να σκαρφαλώσει στα 1.200 ευρώ, δηλαδή να παρουσιάσει αύξηση 300 ευρώ ή σε ποσοστό 33,3%.
Στην Α΄ Ζώνη του Δήμου Χαλανδρίου όπου η τιμή της Εφορίας ανά τετραγωνικό μέτρο διαμορφώνεται σήμερα σε 2.200 ευρώ, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 ευρώ ή 4,5% και να ανέλθει σε 2.300 ευρώ.
Στον Δήμο Περιστερίου στη Β΄ Ζώνη όπου σήμερα η τιμή της Εφορίας ανά τ.μ. είναι 1.100 ευρώ, θα ανέβει στα 1.200 ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 100 ευρώ ή 9%.
Σε δύο διαφορετικές ζώνες του Δήμου Κηφισιάς, και συγκεκριμένα στην Ι΄ και Θ΄ Ζώνη, οι τιμές της Εφορίας σήμερα είναι 1.700 και 1.900 ευρώ και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 1.750 και 1.950 αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι και στις δύο περιπτώσεις η αύξηση θα είναι 50 ευρώ.
Στον Οικισμό Αγίου Στεφάνου του Δήμου Διονύσου στη ΣΤ΄ Ζώνη οι τιμές της Εφορίας σήμερα είναι 1.050 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η νέα προτεινόμενη τιμή θα ανέλθει στα 1.100 ευρώ. Αύξηση, δηλαδή, κατά 50 ευρώ ή 4,8%.
Στη Θεσσαλονίκη
Όσον αφορά τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», στο 2ο Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, όπου περιλαμβάνει τις συνοικίες Παναγία Φανερωμένη, Ξηροκρήνη, Δικαστήρια, Διοικητήριο, Ιχθυόσκαλα, Λαχανόκηποι και Μπεχτσινάρι, στην Α΄ Ζώνη η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται σήμερα σε 1.400 ευρώ και προτείνεται να ανέβει στα 1.450 ευρώ, αυξημένη κατά 50 ευρώ ή 3,6%. Στο 3ο Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης που χωροθετείται στην Ανω Πόλη ή Παλιά Πόλη της Θεσσαλονίκης στον βορειοδυτικό τομέα της πόλης, στην Α΄ ζώνη η τιμή της Εφορίας σήμερα είναι 1.300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ η νέα τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1.400 ευρώ και να παρουσιάσει αύξηση 100 ευρώ ή 7,7%.
Τέλος, στον Δήμο Καλαμαριάς στην Ε΄ ζώνη η τιμή ανά τ.μ. σήμερα είναι 1.450 ευρώ και η νέα προτεινόμενη στα 1.550 ευρώ, δηλαδή αύξηση 100 ευρώ ή 6,9%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.