Quantcast
Ακίνητα: Εκτίναξη των τιμών πώλησης, αυξημένα και τα ενοίκια στην Αττική - Η μέση δόση ενός στεγαστικού δανείου - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: Εκτίναξη των τιμών πώλησης, αυξημένα και τα ενοίκια στην Αττική – Η μέση δόση ενός στεγαστικού δανείου

δημοσιεύτηκε:

Οι τιμές πώλησης ακινήτων στην Αττική έχουν αυξηθεί κατά μέσον όρο σχεδόν 70% την περίοδο των τελευταίων 5 ετών ( δηλαδή από το 2018 έως και το 2023) αλλά και τα επιτόκια έχουν “τσιμπήσει” σημαντικά  κατά το τελευταίο 12μηνο καθώς αγγίζουν πλέον το 3,75%, όπως αυτό προκύπτει από τους δείκτες της Τράπεζας της Ελλάδας. Παρόμοια είναι η εικόνα και στις τιμές των ενοικίων των περισσότερων περιοχών της Αττικής καθώς έχουν καταγράψει μια αύξηση της τάξεως του 35%με 50% τα τελευταία χρόνια.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν σημαντικές αυξήσεις στο μηνιαίο ενοίκιο όταν ανανεώνονται παλαιότερα μισθωτήρια συμβολαίων προκειμένου να ενσωματωθούν οι αυξήσεις που μεσολάβησαν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί ενοικιαστές να αποχωρούν και αναζητούν νέο ακίνητο, συχνά χαμηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών, προκειμένου να μπορέσουν  να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Η έρευνα 

Η μέση ζητούμενη τιμή στην Αττική αγγίζει τα 7,9 ευρώ/τ.μ.,  όπως έδειξαν στοιχεία της έρευνας της Potamianos Real Estate Group. Δηλαδή έχει υπάρξει μια αύξηση σχεδόν 35% από το 2017. Επίσης τα ίδια στοιχεία έδειξαν πως οι τιμές ενοικίων στις κατοικίες των περιοχών όπως στο Παγκράτι,  στην Κυψέλη, ή και στον Πειραιά έχουν καταγράψει αύξηση άνω του 50% από το 2017 μέχρι και το τέλος του 2022.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι και τα πρόσφατα στοιχεία της έρευνας της εταιρείας  Recognyte για τις τιμές των ενοικίων στην Αττική. Όπως προκύπτει από την εν λόγω έρευνα:

  • Η μέση τιμή ενοικίασης στην Αττική ανέρχεται σήμερα σε 685 ευρώ/μήνα. Το ποσό αυτό μεταφράζεται σε ετήσια δαπάνη ύψους 8.208 ευρώ.
  • Το μέσο κατά κεφαλήν δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων στην Αττική διαμορφώνεται σε 23.430 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα πρέπει κανείς να καταβάλει το 35% των εσόδων του μόνο για να καλύψει το κόστος του ενοικίου. Με βάση την ορθή πρακτική διαχείρισης, το ενοίκιο δεν θα πρέπει να  υπερβαίνει το 30% των εσόδων ενός νοικοκυριού.

Τα δάνεια

Για να λάβει κάποιος ένα στεγαστικό  δάνειο ύψους  110.000 ευρώ με διάρκεια 30 ετών θα πρέπει να γνωρίζει τα εξής:

  • Μεταξύ  550 ευρώ και 650 ευρώ ανέρχεται η μέση εκτιμώμενη μηνιαία δόση. Το ποσό αυτό διαμορφώνεται ανάλογα με τα επιμέρους χαρακτηριστικά του δανείου. Μερικά από αυτά είναι μεταξύ άλλων η διάρκεια του σταθερού επιτοκίου ή αν είναι εξ ολοκλήρου με σταθερό ή με κυμαινόμενο επιτόκιο.
  • Συνυπολογίζονται και άλλα έξοδα για έναν ιδιοκτήτη ακινήτου. Μερικά από αυτά είναι ο  ΕΝΦΙΑ, δαπάνες συντήρησης και επισκευών. Φαίνεται πως η εξυπηρέτηση ενός στεγαστικού δεν έχει ιδιαίτερη απόκλιση από το μέσο κόστος ενοικίασης, τουλάχιστον στην Αττική.

Υπενθυμίζεται δε πως τα στοιχεία της ΤτΕ έδειξαν πως  χορηγήθηκαν 4.069 δάνεια με μέση αξία 82.700 ευρώ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το ποσοστό χρηματοδότησης  διαμορφώθηκε στο 61% της αξίας. Δηλαδή στα 115.000 ευρώ ανήλθε η μέση αξία των ακινήτων που αποκτήθηκαν με δάνειο  κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022 (Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου). Ωστόσο το συνολικό ύψος των νέων στεγαστικών δανείων μειώθηκε κατά 7,2% κατά το πρώτο τετράμηνο του 2023 σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 67,3% που είχε  καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα του  2022.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.