Quantcast
Ακίνητα: Έρχεται νέο μητρώο της ΑΑΔΕ για τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές - Πώς θα λειτουργεί - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: Έρχεται νέο μητρώο της ΑΑΔΕ για τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές – Πώς θα λειτουργεί

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται νέο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων από την ΑΑΔΕ.

Αυτό θα περιέχει πολλές πληροφορίες για τα ακίνητα όπως τα στοιχεία των ενοικιαστών, τα χρηματικά ποσά των μηνιαίων και των ετήσιων μισθωμάτων αλλά και για το εάν  θα είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα.

Πρόκειται δηλαδή για μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή που θα συνδέεται με το Εθνικό Κτηματολόγιο προκειμένου να δηλώνουν οι φορολογούμενοι τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους στην Εφορία αλλά και να εμφανίζουν την πραγματική επιφάνεια των οικημάτων τους στο Ε9.

Πώς θα λειτουργεί το  νέο ηλεκτρονικό μητρώο

Σημειώνεται πως οι  ιδιοκτήτες των ακινήτων αλλά και οι ενοικιαστές  των οικημάτων θα πρέπει να ενημερώνουν αυτό το  νέο ηλεκτρονικό μητρώο. Το αρχείο θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Επίσης, θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι που ενοικιάζουν ακίνητα για τα οποία έληξε η συμφωνία σύμβασης στις 31 Δεκεμβρίου 2022  μπορούν να δηλώσουν τη λύση της μίσθωσης έως 31 Μαρτίου 2023  στην ΑΑΔΕ.

Εάν όμως ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν προβεί σε αυτή τη δήλωση  μέχρι το τέλος του μήνα , τότε η συμφωνία (η μίσθωση) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ και κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για εισόδημα που δεν έχει εισπράξει.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος της ΑΑΔΕ

Με τον τρόπο αυτόν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αποκτούν ένα νέο ηλεκτρονικό όπλο με το οποίο θα μπορούν πιο εύκολα να εντοπίζουν όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) που υπάρχουν σε αυτά τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως όσο και για αυτές που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Επίσης επισημαίνεται πως εάν έχουν διαπιστωθεί διαφορές στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων των ιδιοκτητών που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ και στο Κτηματολόγιο  τότε οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να υποβάλλουν διορθωτικές – τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις και να συμφωνούν πλήρως  οι δηλώσεις Ε9  με τις δηλώσεις του Κτηματολογίου.

Εάν από τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9, μέσω της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων, προκύπτει αλλαγή σε στοιχεία του ακινήτου που οδηγούν σε επιπλέον ΕΝΦΙΑ (π.χ. λόγω αύξησης των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας ενός ή περισσότερων ακινήτων),   τότε ο  ιδιοκτήτης θα πρέπει να καταβάλλει τον φόρο αυτό προσαυξημένο με τόκους υπολογιζόμενους με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την ημέρα ηλεκτρονικής έκδοσης του πρώτου αρχικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΝΦΙΑ, μέχρι την ημέρα υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης Ε9.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.