Έρχεται ο« Big Brother » για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και τους ενοικιαστές. Πρόκειται για το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) που θα “τρέξει” το καλοκαίρι και μέσω του οποίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προχωρήσουν στον έλεγχο των στοιχείων αναφορικά με τα σπίτια που έχουν στην κατοχή τους, δηλαδή να διορθώσουν και να δηλώσουν σωστά τα στοιχεία. Επίσης οι υπόχρεοι θα πρέπει να δηλώσουν τη χρήση κάθε ακινήτου, δηλαδή εάν αυτό είναι για ιδιοκατοίκηση/ μισθωμένο/ κενό.
Ο ψηφιακός φάκελος ακινήτων
Ουσιαστικά με την ενεργοποίηση του εν λόγω μέτρου, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να βρει κενά και αδήλωτα ακίνητα αλλά και να εντοπίσει τα εισοδήματα που δεν έχουν δηλωθεί. Δηλαδή θα δημιουργηθεί ένας ψηφιακός φάκελος για κάθε σπίτι το οποίο θα περιλαμβάνει στοιχεία που θα αφορούν μεταξύ άλλων:
- Το είδος του ακινήτου. Δηλαδή θα υπάρχουν στοιχεία όπως κατοικία, οικόπεδο, αγροτεμάχιο, επαγγελματικό ακίνητο
- Την επιφάνεια
- Τη θέση
- Τον όροφο
- Το ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο
- Το ημιτελές ακίνητο
- Την κατάσταση του: Δηλαδή εάν το ακίνητο είναι κενό/ μισθωμένο /δωρεάν παραχωρημένο
- Τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ). Αυτός θα αντληθεί από το αρχείο του Taxisnet που σχηματίστηκε από τις δηλώσεις του Ε9.
- Τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ). Γενικά τα στοιχεία που υπάρχουν στο Κτηματολόγιο.
- Τα δεδομένα από τον ΔΕΔΔΗΕ. Κάποια από αυτά αφορούν τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος
- Τους αριθμούς παροχής νερού από τις εταιρείες ύδρευσης -αποχεύτευσης.
- Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των κτισμάτων
Επίσης στο Μητρώο αυτό θα υπάρχουν και στοιχεία:
- των πολεοδομικών αδειών του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΤΕΕ).
- των δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων που σχετίζονται με ακίνητα στα οποία υπάρχει αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας, με αγωγές ή άλλα ένδικα μέσα.
- για τους αποδέκτες των αγροτικών επιδοτήσεων που καταβάλλονται για καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Μάλιστα τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το Μητρώο σε πρώτη φάση θα έχει μια Ταυτότητα (ΑΤΑΚ) για κάθε ακίνητο το οποίο θα αντιστοιχιστεί με τον Κωδικό Αριθμό του Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) και μετά οι ιδιοκτήτες θα πρέπει ελέγξουν την εικόνα της ακίνητης περιουσίας αλλά και να δηλώσουν τα στοιχεία και τη χρήση των ακινήτων.
Ουσιαστικά θα γίνει σύνδεση του Ενιαίου Μητρώου Ακινήτων με όλες τις σχετικές δημόσιες υπηρεσίες, τις πλατφόρμες του Taxisnet και του Κτηματολογίου αλλά και με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που παρέχουν δεδομένα.
Η ανταλλαγή δεδομένων θα γίνεται με περιορισμένο εύρος, ανάλογα με την κατηγορία του φορέα και τις ανάγκες του. Με την ολοκλήρωση της πλατφόρμας, κάθε αλλαγή ιδιοκτησίας θα καταγράφεται αυτόματα. Έτσι, όταν υπογράφεται ένα συμβόλαιο και αναρτάται στο myPROPERTY, το μητρώο θα ενημερώνει αυτόματα τις υπηρεσίες ηλεκτροδότησης, ύδρευσης κ.λπ., χωρίς να απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πρώην και τον νέο ιδιοκτήτη.
Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζετε
Επίσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το εν λόγω Μητρώο τα εξής:
Η δήλωση
Εάν υπάρχουν λάθη ή ελλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες στο Μητρώο, τότε θα πρέπει να κάνουν τις απαιτούμενες διορθώσεις ή προσθήκες. Με αυτόν τρόπο θα υπάρχει σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα για τα δικαιώματα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία) των ιδιοκτητών αυτών. Εν συνεχεία θα πρέπει να γίνει δήλωση της χρήσης του ακινήτου (πχ κύρια κατοικία, ιδιοκατοίκηση, εξοχική κατοικία, εκμισθωμένο ή κενό οίκημα) από τους φορολογούμενους.
Οι κενές κατοικίες
Στο Μητρώο αυτό θα καταγράφονται όλες οι κενές κατοικίες. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και ο στόχος του μέτρου είναι το δημόσιο να έχει πλήρη και ακριβή εικόνα για τα ακίνητα που θα μπορούσαν να «πέσουν» στην αγορά προκειμένου να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα.
Οι ενοικιαστές
Μεταγενέστερα το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί και για τους ενοικιαστές. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα μπορούν να επισκεφτούν την εν λόγω πλατφόρμα
για να δηλώνουν τις κατοικίες ή τους επαγγελματικούς χώρους που θα μισθώνουν προκειμένου να γίνει ταύτιση των εκμισθούμενων ακινήτων με τις δηλώσεις των ιδιοκτητών. Έτσι η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται για τις συναλλαγές που θα σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία και θα ελέγχει εάν έχει γίνει ορθή δήλωση αυτών.
Επίσης μέσω του Μητρώου θα εντοπίζονται αυτόματα οι ενοικιαστές στους οποίους το κράτος θα πρέπει να χορηγήσει την ετήσια επιστροφή ενοικίου για την κύρια κατοικία ή και την κατοικία για τα παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.
Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο το επίδομα ενοικίου θα καταβληθεί στους δικαιούχους με βάση τα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων των φορολογουμένων και των ενοικιαστών που θα εμφανιστούν στην Εφορία.
Πότε θα σε πλήρη λειτουργία το Μητρώο και τι θα ισχύσει για τα πρόστιμα
Προς τα τέλη του τρέχοντος έτους αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Μητρώο, όπου προβλέπεται να γίνεται η διασύνδεση του με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των φυσικών και των νομικών προσώπων.
Ο στόχος είναι τα εισοδήματα που θα έχουν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να τα προσυμπληρώνει η ΑΑΔΕ στο έντυπο Ε2 της φορολογικής δήλωσης και μετά αυτά να μεταφέρονται αυτόματα στο βασικό έντυπο Ε1 της δήλωσης και να γίνεται η φορολόγηση τους.
Πάντως αντιμέτωποι με πρόστιμα θα βρεθούν οι ιδιοκτήτες που μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών δεν έχουν δηλώσει τα στοιχεία για τα ακίνητά τους στο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων ή δεν τα έχουν διορθώσει.