Quantcast
Ακίνητα: Έρχεται ο «μεγάλος αδερφός» της ΑΑΔΕ - Τι είναι και πώς θα λειτουργεί - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: Έρχεται ο «μεγάλος αδερφός» της ΑΑΔΕ – Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται ο “μεγάλος αδελφός” της ΑΑΔΕ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους ενοικιαστές.

Πρόκειται για το ηλεκτρονικό αρχείο ακινήτων που δημιουργεί η ΑΑΔΕ το λεγόμενο “Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων” το οποίο θα περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία των οικημάτων όπως όροφο, επιφάνεια, θέση, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας αλλά και άλλες πληροφορίες για τα ακίνητα όπως το εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα στοιχεία των ενοικιαστών αλλά και  τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων.

Πώς θα λειτουργεί το “Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων”

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, το “Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων” θα συνδέεται με το Εθνικό Κτηματολόγιο προκειμένου οι  φορολογούμενοι να δηλώνουν στην Εφορία όλα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους και να μην φοροδιαφεύγουν αλλά και να εμφανίζουν την πραγματική επιφάνεια των οικημάτων τους στο Ε9 και να πληρώνουν τους φόρους (τεκμήρια, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ) που τους αναλογούν.

Με αυτόν τον τρόπο οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα παρακολουθούν και θα εντοπίζουν πιο εύκολα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) που υπάρχουν σε αυτά για τις περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως αλλά και για αυτά που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Ποιους αφορά

Το νέο ηλεκτρονικό μητρώο θα είναι υποχρεωμένοι να το ενημερώνουν οι ιδιοκτήτες αλλά και οι ενοικιαστές ακινήτων.  Συνεπώς το αρχείο θα λαμβάνει αυτόματη ενημέρωση κάθε φορά που θα υποβάλλεται δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης από τον ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου. Επίσης, το μητρώο αυτό θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.

Υπενθυμίζεται πως έως τις  31 Μαρτίου 2023 θα πρέπει να δηλώσουν τη λύση της μίσθωσης στην ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι που ενοικιάζουν ακίνητα για τα οποία έληξε η συμφωνία σύμβασης στις 31 Δεκεμβρίου 2022.  Εάν όμως  ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν δηλώσει μέχρι τέλος του μήνα τη λύση τα μίσθωσης τότε η συμφωνία (η μίσθωση) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ και κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για εισόδημα που δεν έχει εισπράξει.

ΑΑΔΕ -Κτηματολόγιο: Τι θα γίνεται εάν διαπιστώνονται διαφορές στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα καλούνται να υποβάλουν διορθωτικές-τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 εάν διαπιστώνεται ότι υπάρχουν διαφορές στα περιγραφικά στοιχεία των οικημάτων που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ και στο Κτηματολόγιο. Είναι απαραίτητο να γίνεται αυτή η ενέργεια προκειμένου η δήλωση του Ε9 να συμφωνεί πλήρως με αυτή του Κτηματολογίου. Επίσης επισημαίνεται πως εάν από την τροποποιητική δήλωση Ε9 που έχει υποβληθεί προκύπτει ότι υπάρχει αλλαγή σε στοιχεία του ακινήτου που οδηγούν σε επιπλέον ΕΝΦΙΑ (π.χ. λόγω αύξησης των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας ενός ή περισσότερων ακινήτων), τότε ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να καταβάλει τον φόρο αυτό προσαυξημένο με τόκους υπολογιζόμενους με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την ημέρα ηλεκτρονικής έκδοσης του πρώτου αρχικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΝΦΙΑ, μέχρι την ημέρα υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης Ε9.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.