Quantcast
Ακίνητα: Έρχεται οριστική κατάργηση των μετρητών στις αγοραπωλησίες - Τι θα γίνει με τις αντικειμενικές αξίες - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: Έρχεται οριστική κατάργηση των μετρητών στις αγοραπωλησίες – Τι θα γίνει με τις αντικειμενικές αξίες

δημοσιεύτηκε:

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 αναμένεται να καταργηθούν οριστικά τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων προκειμένου να μπει μπλόκο στο “ξέπλυμα” μαύρου χρήματος. Το μέτρο αυτό αναμένεται να το εφαρμόσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθώς έχει διαπιστωθεί πως δεν γίνεται έλεγχος πόθεν έσχες τη στιγμή υπογραφής των συμβολαίων.

Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, με μετρητά εξ ολοκλήρου/εν μέρει γίνεται σήμερα 1 στις 4 μεταβιβάσεις ακινήτων.  Yπενθυμίζεται πως επιτρέπεται να γίνεται η καταβολή μέρους ή του συνόλου του τιμήματος αγοραπωλησίας ακινήτων μεταξύ  των φυσικών προσώπων με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα είναι δηλωμένα. Ωστόσο δεν επιτρέπονται αγοραπωλησίες με μετρητά μεταξύ νομικών προσώπων ή φυσικού προσώπου και νομικού προσώπου εάν το τίμημα υπερβαίνει τα 500 ευρώ (θεωρείται επιχειρηματική συναλλαγή).

Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτων και αντικειμενικές αξίες

Επίσης από τις αρχές του νέου έτους και όχι από την 1η Νοεμβρίου 2023 αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η νέα πλατφόρμα “Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτων”  μέσω της οποίας θα αντλούνται ηλεκτρονικά όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση μιας αγοραπωλησίας εντός του 24ώρου. Προβλέπεται δε, πως θα γίνουν και ανακοινώσεις αναφορικά με το θέμα των διορθώσεων  στις αντικειμενικές  αξίες των δήμων της Ελλάδας. Αυτό θα αφορά σε όσους έχουν υποβάλει ένσταση αναφορικά με τις αυξήσεις που έγιναν στις τιμές ζώνης των ακινήτων και που εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Πάντως οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων θα δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων στις περιοχές όπου η αρμόδια Επιτροπή έχει εντοπίσει  υπέρμετρες αυξήσεις  στις τιμές  ζώνης. Ωστόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα αποφασίσει για τις αλλαγές που θα γίνουν στις αντικειμενικές  αξίες ακινήτων των δήμων. Εάν όμως υπάρξουν αλλαγές στις τιμές ζώνης, τότε αυτές δεν θα ισχύσουν αναδρομικά. Σημειώνεται δε πως θα επανακαθοριστούν οι αντικειμενικές τιμές ακινήτων στις περιοχές όπου θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών Αρχών

Τιμές ζώνης θα αποκτήσουν για πρώτη φορά 2.167 περιοχές της χώρας που δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα. Πρόκειται δηλαδή για το υπολειπόμενο 1,5% της ελληνικής Επικράτειας.

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.