Quantcast
Ακίνητα: Φθηνότερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ανά τετραγωνικό η Αθήνα - Τι δείχνει έρευνα - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: Φθηνότερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ανά τετραγωνικό η Αθήνα – Τι δείχνει έρευνα

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι η ελληνική αγορά ακινήτων έχει υψηλές προοπτικές ανάπτυξης και ότι η Αθήνα εξακολουθεί να είναι φθηνότερη ανά τετραγωνικό ευρωπαϊκή πρωτεύουσα εκφράζει  ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Properties, Ερρίκος Αρώνες μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Όπως αναφέρει ο κ. Αρώνες, παρά την επιθετική άνοδο της τελευταίας τριετίας, σε επίπεδο τιμών, είμαστε ακόμα 30% κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα και η Αθήνα παραμένει η φθηνότερη ανά τετραγωνικό ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Γι’ αυτό, οι επενδυτές συνεχίζουν να βλέπουν την ελληνική αγορά ακινήτων ως ευκαιρία, παρά την άνοδο του κατασκευαστικού κόστους, λόγω των δραματικών εξελίξεων διεθνώς και των επιπτώσεων τους.

«Το κατασκευαστικό κόστος, ανάλογα με το προϊόν, έχει ανέβει έως και 30-35%. Είναι πολύ μεγάλη αύξηση, σε συνάρτηση με το περιθώριο κέρδους. Αυτό θα επηρεάσει πρόσκαιρα την αγορά, μέχρι αυτό το αυξημένο κόστος να μοιραστεί μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών. Η αγορά δεν βιώνει σήμερα στην έκπληξη που βίωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους. Έχει αρχίσει να σταθεροποιείται. Και η ελληνική αγορά ακινήτων παραμένει εξόχως δελεαστική και με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης», συμπληρώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Properties.

Τι γίνεται με τα  καινούρια ακίνητα

ακίνητα

Επίσης μιλά και για τα καινούρια ακίνητα. «Αντί να κατασκευάσουμε νέα ακίνητα και να επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο το περιβάλλον, αφαιρώντας ζωτικό ελεύθερο χώρο, από το ήδη επιβαρυμένο τοπίο των μεγάλων ελληνικών πόλεων και ειδικά της Αθήνας, είναι σαφώς προτιμότερο να εστιάσουμε στην ανανέωση και στον εκσυγχρονισμό του πλεονάσματος των παλαιών κτιρίων», αναφέρει .

Όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Properties, συνολικά στην Ευρώπη τα μη ανακαινισμένα κτίρια αποτελούν σήμερα το 64% του αποθέματος, ενώ το 35% αυτού είναι κτίρια ηλικίας άνω των 55 ετών. «Εξειδίκευση μας είναι οι επενδύσεις στην ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων κτιρίων, ώστε να είναι περιβαλλοντικά, οικονομικά και χρονικά επωφελή για όλους, συμπεριλαμβανομένης της γειτονιάς στην οποία βρίσκεται το κάθε ακίνητο».

Η ζήτηση αφορά πρωτίστως σε κτίρια σύγχρονων προδιαγραφών, με χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, τα οποία έχουν εξαρχής σχεδιαστεί και αναπτυχθεί για την προοριζόμενη χρήση, το λεγόμενο build-to-suit. Δηλαδή, κτίρια γραφείων, κατοικίας ή άλλων ειδικών χρήσεων (π.χ. οίκοι ευγηρίας και φοιτητικές εστίες) και όχι γενικών ή μικτών, όπως συνέβαινε παλαιότερα, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων ελληνικών πόλεων, προσθέτει. Εντούτοις, ο Ερρίκος Αρώνες παρατηρεί πως ο κατακερματισμός της ιδιοκτησίας, που κάποτε λειτούργησε ευεργετικά για την κάλυψη των αναγκών κυρίως σε στέγαση, σήμερα είναι εμπόδιο για την αξιοποίηση του αποθέματος παλαιών ακινήτων και την εκ βάθρων ανακαίνισή τους.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.