Quantcast
Ακίνητα: Οι προθεσμίες για τις δηλώσεις πυροπροστασίας - Ποιοι ιδιοκτήτες απειλούνται με πρόστιμα 1.000 ευρώ - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: Οι προθεσμίες για τις δηλώσεις πυροπροστασίας – Ποιοι ιδιοκτήτες απειλούνται με πρόστιμα 1.000 ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ η υπ΄ αριθμόν 28909/848/15.3.2024 Ερμηνευτική Εγκύκλιος για την «Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων» με την οποία ορίζονται προθεσμίες που είναι αδύνατον να τηρηθούν τόσο από τους πολίτες όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ δεν υφίσταται η προβλεπόμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρησής τους, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια του «Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων» που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ μετά την ΚΥΑ των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (19.05.2023), εκδόθηκε σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος, προς εφαρμογή του, ενόψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου που αρχίζει την 1η Μαΐου του 2024.

Από πλευράς αρμόδιων Υπουργείων τονίζεται ότι ο Κανονισμός αποσκοπεί στην προστασία της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών, στην προστασία του Περιβάλλοντος, την πυροπροστασία και πυρασφάλεια των κτισμάτων που βρίσκονται εντός δασικών περιοχών ή γειτνιάζουν με αυτές, όπως και στον περιορισμό της συμβολής τους στη διάδοση της φωτιάς.

Στην πραγματικότητα όμως όλη αυτή η διαδικασία αποτελεί τον απόλυτο αιφνιδιασμό εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι απειλούνται με πρόστιμα 1.000 ευρώ και εξοντωτικές ποινές αν δεν συμμορφωθούν με τις νέες ασαφείς και ανεφάρμοστες χρονικά υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται, ώστε να είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για ότι συμβεί, εφόσον:

Έως την 31.03.2024 , δηλαδή εντός 15 ημερών υποχρεούνται να προβούν σε “σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα”. Ποιός είναι λοιπόν αυτός ο “αρμόδιος τεχνικός Επιστήμονας”, πού θα τον βρουν, πότε θα τον πάνε στο οικόπεδό τους για να το δει και να μελετήσει και να συντάξει τα παραπάνω έγγραφα έως το τέλος του μήνα Μάρτη, αναρωτιέται ο κ. Παραδιάς και συνεχίζει:

Έως την 30.04.2024 υποχρεούνται να υποβάλουν στον οικείο Δήμο αρχικά, (και στο ηλεκτρονικό “Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών” αργότερα), Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας στην οποία θα δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση πυρκαγιάς !!! Σημειωτέον ότι η Δήλωση αυτή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μέχρι την 30.4 κάθε επομένου έτους!!!
Σε όλους όσοι δεν καταφέρνουν να υποβάλουν εγκαίρως την ετήσια αυτή Δήλωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ «το κεφάλι», δηλαδή όχι ανά οικόπεδο, αλλά από ότι φαίνεται, ανά συνιδιοκτήτη! Ταυτόχρονα θα θεωρείται ότι ο ιδιοκτήτης συναινεί να μπει ο Δήμος να καθαρίσει το οικόπεδο και να του χρεώνει τα έξοδα του καθαρισμού του !!!
Αν μετά τον καθαρισμό του οικοπέδου ξαναβγούν χόρτα κλπ., ή αν η Επιτροπή Ελέγχου κρίνει ότι ο καθαρισμός δεν έγινε σωστά, αυτό θα εκλαμβάνεται ως “Υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο” ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, και θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης (Σημ.10 ημ. – 5 έτη) και με χρηματική ποινή, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη!!!
Αν η πράξη του συνέβαλε στην εξάπλωση δασικής πυρκαγιάς, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) ετών και χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων έως διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.
Όπως έχουμε εγκαίρως επισημάνει, βασικό στοιχείο για να συμμορφώνονται οι πολίτες ενός ευνομούμενου Κράτους είναι το να γνωρίζουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους, και να έχουν το χρόνο και την πραγματική δυνατότητα να ανταποκριθούν σε αυτές. Στη θεωρία μπορεί να ισχύει ότι άγνοια νόμου δεν συγχωρείται, στην πράξη όμως, αν δεν προηγηθεί μια εκτεταμένη πληροφόρηση των πολιτών για την «ουρανοκατέβατη» αυτή νέα υποχρέωση, αλλά και ατομική ειδοποίησή τους, δεν νοείται να εφαρμοστεί σε βάρος τους ένα μέτρο απόσεισης της κρατικής ευθύνης, που θα δημιουργήσει μια ετήσια «βιομηχανία» προστίμων του χιλιάρικου, ένα νέο πεδίο δυνητικής διαφθοράς και μια χιονοστιβάδα ποινικών διώξεων και βαρύτατων προστίμων επί δικαίων και αδίκων…
Έτσι το «Μητρώο» αυτό, ανεξάρτητα από τις καλές προθέσεις των εμπνευστών του, οι οποίες δεν αμφισβητούνται, στην ουσία θα αποτελέσει μια ακόμη «καλοστημένη παγίδα» του Κράτους σε βάρος ενός ασύλληπτα μεγάλου αριθμού ανυποψίαστων πολιτών σε όλη τη χώρα, που πρακτικά θα αγνοούν την ύπαρξή του και όλων αυτών των βαρύτατων υποχρεώσεων και ποινών, χωρίς καμιά προηγούμενη πρόσκληση σε διαβούλευση από κανένα συναρμόδιο Υπουργείο, χωρίς καμιά ευρείας κλίμακας ενημέρωση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των υπόχρεων εκατομμυρίων ιδιοκτητών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.