Quantcast
Ακίνητα: Ποιες αλλαγές έρχονται στις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: Ποιες αλλαγές έρχονται στις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης

δημοσιεύτηκε:

Ψηφιακά θα μπορούν να υποβάλλονται από το επόμενο έτος οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών ακόμα και σε περιπτώσεις όπου η αξία του ακινήτου δεν προσδιορίζεται αυτόματα από τις αντικειμενικές τιμές.

Ωστόσο για να γίνει αυτό, θα πρέπει να γίνει ειδική εκτίμηση από την Εφορία με βάση συγκριτικά στοιχεία από όμορες περιοχές, αφού πρώτα ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, για τις υποθέσεις αυτές είναι αναγκαία η υποβολή χειρόγραφων δηλώσεων, η φυσική παρουσία στις ΔΟΥ και για να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία απαιτούνται  πολύμηνες αναμονές.  Αξίζει να σημειωθεί πως, από το 2027 η πλατφόρμα myPROPERT  θα επεκταθεί σε περισσότερες από 2.100 περιοχές που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξιών των ακινήτων.

Τα οφέλη

Επίσης επισημαίνεται πως από το  νέο ψηφιακό μοντέλο αναμένεται να επωφελγθούν κατά κόρον οι κάτοικοι  νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών, όπου μεγάλο μέρος των ακινήτων παραμένει εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τονιστεί πως η επέκταση των ψηφιακών διαδικασιών στις μεταβιβάσεις ακινήτων, θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς η αγορά διάγει μια περίοδο έντονης κινητικότητας, με κατακόρυφη αύξηση των αγοραπωλησιών, γονικών παροχών και δωρεών, η οποία δεν είναι καθόλου άσχετη με την επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων η οποία αναμένεται να φέρει μεγάλες αυξήσεις, ειδικά σε περιοχές όπου οι αποκλίσεις μεταξύ αγοραίων (πραγματικών δηλαδή) και αντικειμενικών αξιών είναι μεγάλες.

Πάντως με την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών ακινήτων, θα περιοριστούν τα λάθη που γίνονται αλλά και θα διευκολυνθούν  μέγιστα  οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις στοιχείων στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ήδη η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων για ακίνητα εντός αντικειμενικού συστήματος έχει μειώσει δραστικά τους χρόνους ολοκλήρωσης των υποθέσεων, με τις περισσότερες πράξεις να ολοκληρώνονται πλέον χωρίς επίσκεψη στα Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) ή στις Εφορίες.

Τι άλλο προβλέπει ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ

Ακόμη σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, θα αυτοματοποιηθεί η διαδικασία για την έκδοση και την κοινοποίηση των πράξεων προσδιορισμού φόρου στις φορολογίες μεταβίβασης κεφαλαίου για όσες δηλώσεις δεν εκκαθαρίζονται αυτόματα από την εφαρμογή myPROPERTY .

Πάντως τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ έδειξαν πως:

  • Οι αυξημένες μεταβιβάσεις ακινήτων ενίσχυσαν κατά 11% τις εισπράξεις κατά το πρώτο δίμηνο του έτους σε σχέση με πέρυσι. Και μάλιστα  το Φεβρουάριο η άνοδος υπερέβη το 30%.
  • 96,52 εκατ. ευρώ ήταν ο  συνολικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων που εισπράχθηκε από μεταβιβάσεις κτιρίων και οικοπέδων κατά το πρώτο δίμηνο του 2026 από 86,89 εκατ. ευρώ  που ήταν το 2025.Δηλαδή καταγράφηκε μια αύξηση της τάξεως  11,1%.
  • 81,25 εκατ. ευρώ ήταν ο φόρος μεταβίβασης επί των οικοδομών που βεβαιώθηκε κατά το πρώτο δίμηνο του έτους από 72,87 εκατ. ευρώ  που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του  2025. Δηλαδή καταγράφηκε μια αύξηση της τάξεως του  11,5%.
  • 38,36 εκατ. ευρώ ήταν οι φόροι και τα τέλη επί δωρεών, γονικών και λοιπών παροχών που βεβαιώθηκαν κατά το πρώτο δίμηνο του 2026 από 38,38 εκατ. ευρώ  που ήταν το πρώτο δίμηνο του 2025.

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.