Quantcast
Ακίνητα: Πού αυξάνονται, πού μειώνονται οι τιμές στην Ελλάδα - Δείτε πίνακες με τις πιο ακριβές περιοχές - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: Πού αυξάνονται, πού μειώνονται οι τιμές στην Ελλάδα – Δείτε πίνακες με τις πιο ακριβές περιοχές

δημοσιεύτηκε:

“Τσιμπημένες ” ήταν οι τιμές πώλησης των ακινήτων αλλά και οι τιμές των ενοικίων κατά το πρώτο τρίμηνο στην χώρα μας, όπως αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα που διενήργησε το δίκτυο αγγελιών του “Spitogatos’”, www.spitogatos.gr.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία της έρευνας, οι τιμές πώλησης των ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια αυξήθηκαν κατά 5,5% το πρώτο τρίμηνο του 2023 ( Ιανουαρίου  – Μαρτίου 2023)  από  +7,2%  που ήταν το 2022 και +6%  που ήταν το 2021.

Παρόμοια ήταν και η εικόνα στις τιμές ενοικίων των ακινήτων πανελλαδικά. Συγκεκριμένα οι τιμές στα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 4,2% από +6,7%  που ήταν το 2022 και κατά 1,3%  που ήταν το 2021.

Δείτε πόσο πωλούνται τα ακίνητα

Τα σκήπτρα στις αυξήσεις διατηρούν τα Νότια Προάστια και συγκεκριμένα η Αθηναϊκή Ριβιέρα όπου τα ακίνητα ακρίβυναν κατά 13,2% με τη μέση τιμή ανά τετραγωνικό να διαμορφώνεται στις 3.368 ευρώ/τ.μ. το α΄ τρίμηνο του 2023 έναντι 2.976 ευρώ ευρώ/τ.μ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στη Θεσσαλονίκη, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης (19,6%), ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο πανελλαδικά για το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, με τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται στις 2.000 ευρώ/τ.μ.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα

 

Ακίνητα: Οι τιμές πώλησης  σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αυξημένες κατά 10,3% ήταν και οι τιμές  πώλησης στα βόρεια προάστια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023  σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα  του 2022. Δηλαδή η μέση τιμή πώλησης  στα ακίνητα αυτά ανήλθε στα  2.800 ευρώ.

Σε ανοδική πορεία κινήθηκαν και οι τιμές πώλησης των ακινήτων  Ανατολικά και στα Δυτικά προάστια το πρώτο τρίμηνο του 2023. Συγκεκριμένα οι τιμές στα ακίνητα των περιοχών αυτών αυξήθηκαν κατά +10,2% και 11,2% αντίστοιχα.

Ωστόσο χαμηλότεροι  ήταν οι ρυθμοί ανόδου στις τιμές πώλησης ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας καθώς η μέση τιμή τους ανήλθε στα 1.809 ευρώ ανά τ.μ. Πάντως είναι αρκετά ενδιαφέρον πως οι τιμές πώλησης ακινήτων  μέσα σε 1 χρόνο  ήταν αυξημένες κατά 8,5% έναντι των 1.667 ευρώ ανά τ.μ που ήταν το πρώτο  τρίμηνο του 2022.

Στον Πειραιά, η άνοδος των τιμών κινήθηκε κατά μέσο όρο με +10% (1.833 ευρώ/τ.μ.) και στο υπόλοιπο Αττικής με +4,1% (1.778 ευρώ/τ.μ.).

Σημαντικά αυξημένες είναι και οι τιμές πώλησης των κατοικιών στη Θεσσαλονίκη καθώς στο δήμο της συμπρωτεύουσας η μέση τιμή άγγιξε τα 2.000 ευρώ ανά τ.μ.. Δηλαδή ήταν αυξημένη κατά 19,6% σε σχέση με τα 1.673 ευρώ ανά τ.μ. που ήταν, ενώ και περιφερειακά, η άνοδος  ήταν στο +14,5%.

Ακίνητα: Που βρίσκονται τα ενοίκια

Υψηλά είναι και τα ενοίκια στην Αθήνα.  Δηλαδή η μέση τιμή στα ακίνητα του κέντρου Αθήνας ανέρχεται στα 9,4 ευρώ ανά τ.μ. σημειώνοντας μια περαιτέρω άνοδο  της τάξεως του 4,2% τον τελευταίο χρόνο , ενώ πάνω από το όριο των 10 ευρώ ανά τ.μ. είναι η μέση τιμή ενοικίων στα βόρεια προάστια, καθώς έχει καταγραφεί  μια άνοδος  2,6% τον τελευταίο χρόνο. Αλλά αυξήθηκαν  και κατά 10,3% οι τιμές στα ακίνητα των υπόλοιπων περιοχών  της Αττικής.

Στην Θεσσαλονίκη , η μεγαλύτερη άνοδος κατά 7% σημειώνεται στους περιφερειακούς δήμους όπου η μέση τιμή των ενοικίων είναι λίγο πάνω από τα 6 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στο κέντρο η μέση τιμή είναι πλέον στα 8 ευρώ ανά τ.μ. με άνοδο κατά 6,7%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.