Quantcast
Ακίνητα: Στο "φως" πάνω από 18 εκατ. κρυμμένα τετραγωνικά - Τα "κλειδιά" για να αποφύγετε τις παγίδες - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: Στο “φως” πάνω από 18 εκατ. κρυμμένα τετραγωνικά – Τα “κλειδιά” για να αποφύγετε τις παγίδες

δημοσιεύτηκε:

Περισσότερα από 18 εκατ. “κρυμμένα” τετραγωνικά μέτρα έχουν αποκαλυφθεί έως τώρα από τις δηλώσεις που έχουν υποβάλει πάνω από 800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Πρόκειται για επιφάνειες που δεν είχαν δηλωθεί ποτέ στους δήμους ή είχαν δηλωθεί ελλιπώς όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”. Με τον χρόνο να τρέχει και να λήγει στις 31 Αυγούστου για τη δήλωση της πραγματικής επιφάνειας των ακινήτων από τους ιδιοκτήτες τους αυξάνεται καθημερινά σημαντικά ο αριθμός των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων τα οποία θα φέρουν χρήματα στα ταμεία των δήμων. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ www.tetragonika.govapp.gr όπου δηλώνεται συμπληρωματικά ή και αρχικά το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας που ηλεκτροδοτείται ή κάτι που δεν ηλεκτροδοτείται ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, όπως αναφέρουν “ΤΑ ΝΕΑ”. Για να δηλωθούν τα “ξεχασμένα” τετραγωνικά πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

1. Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης στο Taxisnet
2. Δημιουργία νέας δήλωσης. Για τη δημιουργία της πρέπει να εξουσιοδοτήσουμε την εφαρμογή να προχωρήσει σε αναζήτηση των ακινήτων μας στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ.
3. Επιλέγετε αν η δήλωσή σας αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα.
4. Προσοχή στα εξής:
– Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.
– Επιλέγοντας το ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή σας και όσα ακίνητα έχετε στον δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.
– Σε δήλωση ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εάν επιθυμείτε να προσθέσετε ακίνητο χωρίς αριθμό παροχής πατήστε το κουμπί “Εισαγωγή στη Δήλωση”. Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως είναι πλέον ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αριθμό παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.
5. Μετά επιλέγετε τον Δήμο που απευθύνεται η δήλωσή σας.
6. Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ακίνητα σύμφωνα με το Ε9 για τον συγκεκριμένο δήμο. Εμφανίζονται για κάθε ακίνητο ο ΑΤΑΚ, ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση, η κατηγορία ακινήτου, το έτος κατασκευής και οι επιφάνειες κύριων και βοηθητικών χωρών.
7. Πατάτε “εισαγωγή στη δήλωση” για να εισαγάγετε το ακίνητο στη δήλωση. Σε περίπτωση που δεν έχει εμφανιστεί το ακίνητο, κάνετε “Δημιουργία ακινήτου”.
8. Σε αυτό το σημείο η εφαρμογή εμφανίζει στη δήλωση τρία πεδία:
– Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο Ε9
– Τη δήλωση
– Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στον ΔΕΔΔΗΕ μαζί με τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων από το Ε9.
9. Συμπληρώνετε τα πραγματικά τ.μ. στη δήλωση στο πεδίο Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη
10. Εφόσον συμπληρώσετε τη δήλωση πρέπει να εισαγάγετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας, για να μπορέσετε να ενημερωθείτε με email όταν γίνει ολοκλήρωση της δήλωσης από τον υπάλληλο του δήμου και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας σε περίπτωση που ο υπάλληλος θέλει να επικοινωνήσει μαζί σας.
11. Πατώντας “προσωρινή αποθήκευση” η δήλωση δεν υποβάλλεται αλλά αποθηκεύεται προσωρινά και μπορείτε να δείτε μια προεπισκόπηση των στοιχείων που δηλώσατε.
12. Στο “Ιστορικό Δήλωσης” βλέπετε όλο το ιστορικό της δήλωσης που περιλαμβάνει την καταχώρηση και κάθε τροποποίηση που κάνατε.
13. Αν είστε σίγουροι πως αυτή θα είναι η τελική μορφή των στοιχείων που θα αποστείλετε, πατήστε το κουμπί “Υποβολή”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.