Quantcast
Ακρίβεια: Φόβοι για νέο «κύμα» ανατιμήσεων - enikonomia.gr
share

Ακρίβεια: Φόβοι για νέο «κύμα» ανατιμήσεων

δημοσιεύτηκε:

Η ακρίβεια «χτυπά» τα νοικοκυριά. Προ των πυλών βρίσκεται και νέο «κύμα» ακρίβειας σε δεκάδες βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα, σε ποσοστό έως και 15%.

Του Δημήτρη Χριστούλια

Πολλές από αυτές τις ανατιμήσεις θα περάσουν τον Φεβρουάριο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, προκαλώντας ακόμη ένα πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Την ίδια στιγμή, με τον υδράργυρο σε πολλές περιοχές της χώρας να δείχνει υπό το μηδέν, «φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές στο φυσικό αέριο, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Realnews, προϊόντα και υπηρεσίες αναμένεται να ανατιμηθούν σε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από τον πληθωρισμό, που τον Δεκέμβριο ανήλθε στο 5,1%.

Ειδικότερα, έως το τέλος Φεβρουαρίου θα αυξηθούν, μεταξύ άλλων, οι τιμές στα εξής προϊόντα: κονσέρβες (15%), ελαιόλαδο (έως 12%), καθαριστικά (9%), τυποποιημένα τρόφιμα (8,5%), δημητριακά (8,5%), ξηροί καρποί (6%), αφεψήματα (6%), φρέσκοι χυμοί (6%), αναψυκτικά (6%), αλουμινόχαρτο (6%), υγρό πιάτων (6%), ρύζι (5%), καφές (5%), σοκολάτες (5%), χαρτικά (5%), αλάτι (5%), σαπούνια (4,5%), μπισκότα (4%), αλλαντικά (4%), φρυγανιές (3%) και ψωμί του τοστ (1,5%).

Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Δεκέμβριος 2020-2021), η αύξηση του φυσικού αερίου σε ετήσια βάση ανέρχεται στο 135,7%, στο ηλεκτρικό ρεύμα 45% και στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 34,1%.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι πολύ μεγαλύτερη τις τελευταίες ημέρες, με την τιμή του μπρεντ να «φλερτάρει» με τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους του λιανεμπορίου, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για να μπει «φρένο» στην ακρίβεια, ενώ οι ελεγκτικές Αρχές πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους για να εντοπίσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Δείτε εδώ το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.