Quantcast
"Άκυρες οι απολύσεις που έχουν γίνει λόγω άρνησης εμβολιασμού" - Τι λέει γνωστός εργατολόγος - enikonomia.gr
share

“Άκυρες οι απολύσεις που έχουν γίνει λόγω άρνησης εμβολιασμού” – Τι λέει γνωστός εργατολόγος

δημοσιεύτηκε:

Άκυρες θεωρούνται οι απολύσεις εργαζομένων που έχουν γίνει λόγω άρνησης εμβολιασμού, όπως γνωστοποίησε ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος μιλώντας στο Open.
Όπως είπε σχετικά με το θέμα των απολύσεων των ανεμβολίαστων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ” η συζήτηση θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρη, όταν θα δούμε την διάταξη η οποία θα έρθει την άλλη εβδομάδα .’Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα ξεκινάμε από μία παραδοχή ότι δεν επιτρέπονται οι απολύσεις .Όποιες απολύσεις έχουν συντελεστεί ειδικά την πρώτη περίοδο κυρίως που είχαμε το εμβόλιο της Astrazeneca να επιβάλλεται από τους εργοδότες σε εργαζόμενους σε δομές και υπήρχαν τέτοιες απολύσεις … θέλω να σας πω ότι κατά την άποψη μου, είναι απολύτως άκυρες ακριβώς γιατί και αυτή η διάταξη που θα έρθει καταρχήν δεν θα προβλέπει απολύσεις “.
Kαι επανέλαβε ότι, είναι απολύτως άκυρες οι απολύσεις εργαζομένων που έχουν γίνει λόγω άρνησης εμβολιασμού. ” Και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, το λέει το Συμβούλιο της Ευρώπης με ένα ψήφισμα που έχει εκδώσει και το έχει υπογράψει η χώρα μας .Το λέω επειδή την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε διάταξη υποχρεωτικότητας” ,συμπλήρωσε ωστόσο τόνισε ότι στην αρχή της διαδικασίας του εμβολιασμού είχαμε δεκάδες περιπτώσεις εργαζομένων που απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν . ” Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και το χειμώνα θα έχουμε τις πρώτες δίκες”, συμπλήρωσε.
Για τις απολύσεις των ανεμβολίαστων εργαζομένων στο δημόσιο
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέμα των απολύσεων των ανεμβολίαστων εργαζομένων του δημοσίου. Όπως είπε ” στο δημόσιο έχουμε τη σύμβαση της σχέσης υπαλληλίας ενός δημόσιου υπαλλήλου με το υπουργείο, με το ΝΠΔ , με το νοσοκομείο που εργάζεται. Η σχέση υπαλληλίας στο δημόσιο δεν λύνεται παρά μόνο για πειθαρχικό αδίκημα. Εάν έρθει νέα διάταξη και πει ότι: όποιος δεν εμβολιάζεται διαπράττει πειθαρχικό αδίκημα ή ενσωματώνεται η άρνηση εμβολιασμού στα πειθαρχικά αδικήματα που περιγράφονται από τον υπαλληλικό κώδικα προφανώς θα υπάρχει κύρωση ή απόλυση. Από την άλλη όμως δεν γίνεται να προβλέπεται αναστολή της σύμβασης ακόμα και της υπαλληλίας στο δημόσιο”.
Και εκτίμησε ότι δεν γίνεται να αναστέλλεται και η σύμβαση εργασίας του ανεμβολίαστου εργαζόμενου αλλά συγχρόνως και να τιμωρείται .
” Κατά την άποψη μου και τα δύο δεν μπορούν να ισχύουν .Δεν μπορούμε να έχουμε 2 ποινές για ένα υποτίθεται παράπτωμα ή θα είναι παράπτωμα .Δύο ποινές για ένα παράπτωμα απαγορεύεται .Άρα ή αναστολή ή απόλυση , να το ξεκαθαρίσουμε αυτό”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση εάν η αναστολή σύμβαση εργασίας του εργαζομένου παραπεμφθεί για τελική κρίση στο πειθαρχικό συμβούλιο και εάν αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε απόλυση ” Βεβαίως, εάν υπάρχει πρόβλεψη νόμου .Είναι δυνατόν να λειτουργούμε τόσο τιμωρητικά”, απάντησε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.