Quantcast
Alpha Bank: Η μείωση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων θα επιταχύνει την ανάπτυξη - enikonomia.gr
share

Alpha Bank: Η μείωση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων θα επιταχύνει την ανάπτυξη

δημοσιεύτηκε:

Μία συμφωνία με την ΕΕ για τη μείωση των στόχων αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, που με το σημερινό πρόγραμμα πρέπει να ανέρχονται στο 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά, θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των ρυθμών  ανάπτυξης και σε βελτίωση των προσδοκιών για τη βιωσιμότητα του χρέου, αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Alpha Bank. 

Όπως αναφέρει η τράπεζα, η επιστροφή σε θετικό πρόσημο του ρυθμού ανάπτυξης το 2014 ήταν σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα και της σταδιακής μείωσης της εντάσεως της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως προκύπτει από την ετήσια μεταβολή του κυκλικά προσαρμοσμένου πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο αντανακλά το δημοσιονομικό ισοζύγιο απαλλαγμένο από την επίδραση του οικονομικού κύκλου .

Το μέγεθος αυτό ανήλθε στο 2,3% του ΑΕΠ το 2012, σε 5,1% του ΑΕΠ το 2013 και 5,4% του ΑΕΠ το 2014. Η ένταση, δηλαδή,της δημοσιονομικής προσαρμογής μεταξύ 2013 και 2014 ήταν μόλις 0,3% του ΑΕΠ από 3,6% του ΑΕΠ μεταξύ 2011 και 2012 και 2,8% του ΑΕΠ μεταξύ 2012 και 2013.

Παράλληλα, η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας οδήγησε σε ορατή βελτίωση των προσδοκιών και του οικονομικού κλίματος, κατά μέσο όρο, μεταξύ των δύο τελευταίων ετών. Η βελτίωση αυτή ενίσχυσε την ιδιωτική κατανάλωση που είχε θετική συμβολή στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

Η ανωτέρω ανάλυση συνεπάγεται ότι μία αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επομένων ετών, στο πλαίσιο ενός προγράμματος, μπορεί να αποδεσμεύσει πόρους και να επιταχύνει έτσι αποφασιστικά την αναπτυξιακή διαδικασία.

Η συνακόλουθη αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ είναι καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση των προσδοκιών στις διεθνείς αγορές σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αανφέρει η Alpha Bank.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.