Quantcast
Αμετάβλητα θα κρατήσει η ΕΚΤ τα επιτόκιά της - enikonomia.gr
share

Αμετάβλητα θα κρατήσει η ΕΚΤ τα επιτόκιά της

δημοσιεύτηκε:

Η κοινή εκτίμηση των αναλυτών, ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, ενώ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περαιτέρω εντατικοποίηση του προγράμματος τόνωσης της οικονομίας.

Ειδικότερα, σε ρεπορτάζ του zerohedge αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τηρήσει στάση αναμονής, προκειμένου να δει τα αποτελέσματα από την τελευταία της μείωση των επιτοκίων τοn Δεκέμβριο του 2015.

Η ΕΚΤ αναμένεται επίσης να διατηρήσει την ήπια ρητορική της, κάτι το οποίο θα φανεί και στη συνέντευξη τύπου του Μάριο Ντράγκι, καθώς δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικά στο οικονομικό περιβάλλον από την τελευταία της συνάντηση.

Ενώ τον προηγούμενο μήνα η συνάντηση της ΕΚΤ έβγαλε ειδήσεις, και συγκεκριμένα την επέκταση και εντατικοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αυτό το μήνα δεν αναμένονται εκπλήξεις.

Πάντως, οι αγορές περιμένουν με αγωνία νέες κινήσεις από την ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα.

Πολλά στελέχη από τις αμερικανικές τράπεζες επίσης συμφωνούν ότι δεν αναμένεται κάποια κίνηση από την ΕΚΤ αυτό το μήνα, καθώς κάτι τέτοιο υποστηρίζεται και από τις τελευταίες αναφορές από πηγές εντός της ΕΚΤ, οι οποίες υποστηρίζουν ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποιες νέες κινήσεις βραχυπρόθεσμα, καθώς περιμένει να αποδώσουν τα μέτρα που έχει ήδη λάβει.

Προς το παρόν, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανότητα 40% η ΕΚΤ να προχωρήσει σε κάποια μείωση επιτοκίων κατά 0,1% το Μάρτιο, ενώ για τον Ιούνιο η πιθανότητα για μία τέτοια κίνηση ανέρχεται σε 75%.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.