Quantcast
Αμφισβήτηση τεκμηρίων: Κρυπτονομίσματα, τραπεζικές θυρίδες ως και… προορισμούς ταξιδιών ψάχνουν οι ελεγκτές - enikonomia.gr
share

Αμφισβήτηση τεκμηρίων: Κρυπτονομίσματα, τραπεζικές θυρίδες ως και… προορισμούς ταξιδιών ψάχνουν οι ελεγκτές

δημοσιεύτηκε:

 

Όσοι επαγγελματίες θελήσουν να αμφισβητήσουν τον φόρο που τους προκύπτει βάσει των νέων τεκμηρίων… καλό είναι να το σκεφτούν δύο φορές.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει τοποθετήσει κάθε λογής «παγίδες» στον δρόμο όσων «τολμήσουν» να κάνουν ένσταση για τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν στην Εφορία.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν πάρει το «πράσινο φως» να κάνουν «φύλλο και φτερό» όλα τα περιουσιακά στοιχεία εκείνων που θα αμφισβητήσουν το νέο φορολόγησης.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Έτσι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα αμφισβητήσουν τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, που καθιερώθηκε από το φορολογικό έτος 2023, θα έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνον οι ίδιοι, αλλά και οι σύζυγοι και τα παιδιά τους, σαρωτικούς ελέγχους που θα φτάνουν μέχρι και το τι κατανάλωσαν και πόσα πλήρωσαν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών!

Πως μπορεί να αμφισβητηθεί ο τεκμαρτός φόρος

Οι ελεγκτές θα μπορούν να ψάξουν για μετρητά, κρυπτονομίσματα, μετοχές και ομόλογα, τραπεζικές θυρίδες, έργα τέχνης ως και το που πήγαν διακοπές και πόσα χρήματα ξόδεψαν!

Η ΑΑΔΕ πάντως έθεσε σε λειτουργία την εφαρμογή μέσω της οποίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλουν το αίτημα για τη διεξαγωγή φορολογικού ελέγχου, εάν δεν δέχονται τα τεκμαρτά εισοδήματα που έχει προσδιορίσει η ΑΑΔΕ για το φορολογικό έτος 2023, αλλά τα πραγματικά τους καθαρά κέρδη είναι λιγότερα.

Σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει καθορίσει η ΑΑΔΕ, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, η διαδικασία για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έλεγχο καταθέσεων, θυρίδων κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων είναι η ακόλουθη:

  • Οι υπόχρεοι κατά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης, θα κλικάρουν τουςκωδικούς 443-444 στο έντυπο Ε1, που σημαίνει ότι αμφισβητούν το ποσό των καθαρών κερδών, που έχει προσυμπληρώσει η εφορία για το έτος 2023.
  • Κατόπιν, μέσω της ψηφιακής πύλης της ΑΑΔΕ (https://aade.gr/), μπαίνουν στην πλατφόρμα https://www.aade.gr/mybusinesssupportόπου θα αναζητήσουν τη νέα εφαρμογή με τον τίτλο «Αμφισβήτηση του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 28Α του ν. 4172/2013 (Α΄167)», όπου και θα υποβάλουν αίτημα διεξαγωγής φορολογικού ελέγχου.
  • Οι υπόχρεοι δηλώνουν τον λόγο για τον οποίο αμφισβητούν το τεκμαρτό εισόδημα. Η αμφισβήτηση αφορά τόσο όσους δεν συμφωνούν τα ποσά που προσδιόρισε η εφορία, επειδή τα πραγματικά είναι λιγότερα ή όσους δηλώνουν πως απέκτησαν χαμηλότερα εισοδήματα λόγω ανωτέρας βίας (ασθένεια, φυλάκιση, φυσικές καταστροφές). 

Η διαδικασία μετά την ένσταση

Εντός 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, οι αυτοαπασχολούμενοι που αμφισβητούν τα τεκμήρια θα πρέπει να υποβάλουν συμπληρωμένο ένα ερωτηματολόγιο, που αφορά στην περιουσιακή τους κατάσταση, στις προσωπικές και οικογενειακές δαπάνες, στα μετρητά που κατέχουν και γενικά ότι δηλώνεται στο «πόθεν έσχες».

Κατόπιν αξιολογούνται οι απαντήσεις και η Εφορία διενεργεί πλήθος διασταυρώσεων με τα αρχεία του Taxisnet, των τραπεζών και άλλων φορέων και ξεκινά τον έλεγχο, με βάση τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, με τις οποίες προσδιορίζεται το εισόδημα του φορολογούμενου όχι με βάση τα δηλωθέντα από τον ίδιο στοιχεία, αλλά με βάση τα στοιχεία που διαθέτει ή εντόπισε η ΑΑΔΕ, μέσα από διασταυρώσεις.

Ο φορολογικός έλεγχος θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών από την ημερομηνία έναρξής του και διάστημα αυτό ο φορολογούμενος θα είναι σε εκκρεμότητα.

Το εκκαθαριστικό σημείωμα που θα εκδοθεί αμέσως με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, θα έχει υπολογίσει τον φόρο με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματα. Όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση και ο επιβεβαιωθεί το τεκμαρτό ύψος των καθαρών κερδών, τότε ο φορολογούμενος θα πληρώσει επιπλέον και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Αν από τον έλεγχο προκύψει ότι τα φορολογητέα κέρδη ήταν λιγότερα τότε θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό με αναλογικά μειωμένο φόρο.Αν όμως ο έλεγχος εντοπίσει και άλλα εισοδήματα τότε ο τελικός φόρος θα είναι υψηλότερος.

Τι μπαίνει στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών

Στο ερωτηματολόγιο που θα κατεβάσουν από την ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενοι και θα πρέπει να το συμπληρώσουν και να το αποστείλουν στην Εφορία, θα πρέπει να αναγράψουν τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Τους IBAN των τραπεζικών λογαριασμών (προσωπικών και επαγγελματικών) που τηρεί ο ίδιος η σύζυγος ή τα τέκνα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
  • Τα στοιχεία επενδύσεων/συμμετοχών και λοιπών χρεογράφων (μετοχές ή μερίδια ή αμοιβαία κεφάλαια κλπ),που αφορούν τον ίδιο τον/τη σύζυγο/ΜΣΣ ή τα προστατευόμενα μέλη στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
  • Την ενδεχόμενη μίσθωση τραπεζικής θυρίδας και σε ποια τράπεζα, από τον ίδιο τον/τη σύζυγο/ΜΣΣ ή τα προστατευόμενα μέλη .
  • Τα στοιχεία λοιπών επενδύσεων όπως έργα τέχνης, συλλογές, τιμαλφή και λοιπά στοιχεία μεγάλης αξίας που ανήκουν στον ίδιο τον/τη σύζυγο/ΜΣΣ ή τα προστατευόμενα μέλη.
  • Τα στοιχεία των αυτοκινήτων μοτοσυκλετών, πλωτών και εναέριων μέσων.
  • Τα διαθέσιμα μετρητά ή και κρυπτονομίσματα, ξεχωριστά για τον υπόχρεο, τη σύζυγο και τα παιδιά.
  • Τον αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των ιδιοχρησιμοποιούμενων κατοικιών (κύρια, εξοχική ή δευτερεύουσα).
  • Τα στοιχεία για λογαριασμούς σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, την εταιρεία, τους κατόχους κάθε αριθμού και το συνολικό ετήσιο κόστος.
  • Το ετήσιο κόστος ασφάλισης των ΕΙΧ αυτοκινήτων ή δικύκλων.
  • Το ετήσιο κόστος των ασφαλίστρων ζωής.
  • Το ετήσιο κόστος ασφάλισης των ακινήτων για κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς, πλημμύρας κ.λπ. για το φορολογικό έτος που αφορά το αίτημα ελέγχου.
  • Τα ετήσια δίδακτρα σε σχολεία (ημεδαπής και αλλοδαπής).
  • Το κόστος των ταξιδιών στο εσωτερικό/εξωτερικό.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.