Quantcast
Αναδρομικά δημοτικά τέλη ακινήτων: Η νέα διάταξη του ΥΠΕΝ και η θέση της ΠΟΜΙΔΑ - enikonomia.gr
share

Αναδρομικά δημοτικά τέλη ακινήτων: Η νέα διάταξη του ΥΠΕΝ και η θέση της ΠΟΜΙΔΑ

δημοσιεύτηκε:

Λύση στο πρόβλημα των αναδρομικών τελών των ακινήτων  φέρνει η νέα διάταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από σχετική αναφορά που είχε κάνει προ ημερών  η ΠΟΜΙΔΑ.

Το πρόβλημα που υπήρχε έως τώρα ήταν ότι οι δήμοι μπορούσαν να επιβάλουν χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών αναδρομικά για δεκαετίες  ακόμη και από το… 1958 στους πολίτες που κατά τη λεπτομερή επιμέτρηση των επιφανειών των ακινήτων τους από μηχανικούς, εν όψει μεταβιβάσεων ανακάλυπταν κάποια αδήλωτα τετραγωνικά.

Στην ουσία με την προηγούμενη διάταξη του υπουργείου εμποδίζονταν η διαδικασία μεταβίβασης  ακινήτων  καθώς δεν μπορούσαν να συνταχθούν συμβόλαια των εάν πρώτα δεν εξοφλούνταν  ολοσχερώς τεράστια ποσά οφειλόμενα στους δήμους για δεκαετίες.

« Με την προτεινόμενη διάταξη τίθεται η δεκαετία ως απώτατο όριο της δυνατότητας των δήμων για την αναζήτηση και βεβαίωση οφειλών και η πενταετία για τη βεβαίωση των προστίμων σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αναγκαίων στοιχείων ή υποβολής δήλωσης με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, με σκοπό τη σαφέστερη διατύπωση της τροποποιούμενης διάταξης και την αποφυγή παρανοήσεων σχετικά με την υποτιθέμενη δυνατότητα είσπραξης παραγεγραμμένων οφειλών», σημειώνεται μεταξύ άλλων  στην αιτιολογική έκθεση.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 7 της προτεινόμενης διάταξης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  που φέρει τον τίτλο “Βεβαίωση και είσπραξη οφειλών υπόχρεων προς δήμους σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αναγκαίων στοιχείων ή υποβολής δήλωσης με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 166Α ν. 3463/2006”

Η παρ. 2 του άρθρου 166Α του ν. 3463/2006 (Α’ 114) τροποποιείται με την προσθήκη των λέξεων «αλλά όχι πέραν της δεκαετίας» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής: «2. Αν οι υπόχρεοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση αναγκαίων στοιχείων ή υπέβαλαν δήλωση με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία βεβαιώνονται σε βάρος τους οι οφειλές από τη γένεση της υποχρέωσής τους αλλά όχι πέραν της δεκαετίας και τα πρόστιμα που τους αναλογούν κατά περίπτωση επί των οφειλών των 5  τελευταίων ετών».

ΠΟΜΙΔΑ: Λύση σε αναδρομικά αδήλωτων επιφανειών

Νωρίτερα η ΠΟΜΙΔΑ ανέφερε σε ανακοίνωση της πως βρέθηκε λύση σε αναδρομικά αδήλωτων επιφανειών ακινήτων .

« Δεκαετής παραγραφή οφειλών από αδήλωτες επιφάνειες.

Με το άρθρο 7 του σ.ν. επιλύεται το θέμα που είχε ανακύψει σχετικά με την επιβολή αναδρομικών δημοτικών τελών που είχε επισημάνει και η ΠΟΜΙΔΑ. Περιορίζεται στη δεκαετία το απώτατο όριο της δυνατότητας των δήμων για την αναζήτηση και βεβαίωση οφειλών ενώ παραμένει η πενταετία για τη βεβαίωση των προστίμων σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αναγκαίων στοιχείων ή υποβολής δήλωσης με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, με σκοπό τη σαφέστερη διατύπωση της τροποποιούμενης διάταξης και την αποφυγή παρανοήσεων σχετικά με την υποτιθέμενη δυνατότητα είσπραξης παραγεγραμμένων οφειλών. Η λύση δεν ικανοποιεί απόλυτα την ΠΟΜΙΔΑ, η οποία επιμένει στην ανάγκη συνεχούς λειτουργείας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ με ευνοικούς όρους και επαυξημένο πρόστιμο, όπως τα προηγούμενα χρόνια, πλην όμως είναι σαφέστατα βελτιωμένη σε σχέση με τις δύο προισχύσασες ρυθμίσεις.» σημείωσε.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.