Quantcast
Αναδρομικά ποσά: Πώς δηλώνονται και πώς φορολογούνται - Η διαδικασία για τις τροποποιητικές δηλώσεις - enikonomia.gr
share

Αναδρομικά ποσά: Πώς δηλώνονται και πώς φορολογούνται – Η διαδικασία για τις τροποποιητικές δηλώσεις

δημοσιεύτηκε:

Επιπλέον χρεώσεις φόρων περιμένουν μισθωτούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και συνταξιούχους, οι οποίοι το 2022 εισέπραξαν αναδρομικά ποσά μισθών ή συντάξεων προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας και αμοιβών από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων πρέπει να υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις έως το τέλος του τρέχοντος έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, που περιλαμβάνουν τα αναδρομικά, προκειμένου να καταβάλουν τους επιπλέον φόρους εισοδήματος που αναλογούν στα αναδρομικά που εισέπραξαν.

Πώς θα υπολογιστούν οι φόροι

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, οι φόροι που θα πληρώσουν θα υπολογιστούν με βάση τις κλίμακες φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που ίσχυαν τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά και αφού αφαιρεθούν τυχόν φόροι εισοδήματος που παρακρατήθηκαν με συντελεστή 20% κατά την πληρωμή των αναδρομικών.

Οι παραπάνω δηλώσεις δεν επιβαρύνονται με αυτοτελή πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής. Ωστόσο, τα ποσά των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι προσαυξημένα με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής 0,76% για κάθε μήνα που παρήλθε από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της κάθε δήλωσης. Εφόσον τα αναδρομικά αφορούν φορολογικά έτη από το 2015 και μετά, οι σχετικές τροποποιητικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE. Εφόσον αφορούν στο φορολογικό έτος 2014 και τα προηγούμενα, πρέπει να υποβληθούν ή να αποσταλούν με τους προβλεπόμενους τρόπους (ταχυδρομικά με συστημένες επιστολές ή σκαναρισμένες μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου») στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά ποσά μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και λοιπών αναδρομικών ποσών φορολογικού έτους 2015 και επόμενων, τα οποία καταβλήθηκαν από το φορολογικό έτος 2017 και επόμενα, υποβάλλονται κατ’ εξαίρεση, ηλεκτρονικά. Οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής 0,76% για κάθε μήνα ισχύουν και σε αυτές τις περιπτώσεις.

Φόροι από 22% έως 44% στο 600άρι των ενστόλων

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, πρόσθετους φόρους εισοδήματος κυμαινόμενους από 132 έως και 264 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν στο Δημόσιο περίπου 68.000 αστυνομικοί και λιμενικοί για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ που έλαβαν τον Δεκέμβριο του 2022.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη του άρθρου 123 του ν. 5003/2022 που προβλέπει τη χορήγησή του, απαλλάχθηκε από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος 20% και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%-10%, όμως δεν απαλλάχθηκε από την επιβολή φόρου. Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι δικαιούχοι της ενίσχυσης αυτής να κληθούν να καταβάλουν για το ποσό των 600 ευρώ φόρο εισοδήματος υπολογισμένο με τους συντελεστές 22% έως 44% της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ.

Η εκ των υστέρων φορολόγηση της έκτακτης ενίσχυσης των 600 ευρώ με συντελεστές 22%44% επιβεβαιώνεται και από το περιεχόμενο της υπ’ αριθμόν Α.1042/2023 απόφασης της ΑΑΔΕ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.