Quantcast
Αναδρομικά συνταξιούχων: Εξόφληση έως και 50.000 ευρώ την επόμενη εβδομάδα - enikonomia.gr
share

Αναδρομικά συνταξιούχων: Εξόφληση έως και 50.000 ευρώ την επόμενη εβδομάδα

δημοσιεύτηκε:

 

 

Αναδρομικά που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν τα 50.000 ευρώ, θα λάβουν συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων, την εβδομάδα που έρχεται.

Πέρα από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, όπως και επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, που θα εξοφληθούν στις συνήθεις ημερομηνίες θα έχουμε και καταβολή αναδρομικών για επανυπολογισμό κύριων συντάξεων, όπως και προσυνταξιοδοτικών παροχών.

Πέρα από τους απόμαχους της εργασίας, αναδρομικά θα λάβει και μερίδα δικαιούχων του επιδόματος Α21 για τις οικογένειες με παιδιά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Την ερχόμενη εβδομάδα λοιπόν, θα έχουμε άλλο ένα «κύμα» εξόφλησης αναδρομικών που προκύπτουν από επανυπολογισμό συντάξεων. Πρόκειται για μία ακόμη κατηγορία συνταξιούχων, η οποία και θα λάβει ποσά της τάξης των 15.000 ευρώ, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τα 50.000 ευρώ!

Αναδρομικά από επανυπολογισμόκύριων συντάξεων

Τα εν λόγω ποσά βέβαια θα πρέπει να διευκρινιστεί πως είναι πριν την παρακράτηση φόρου 20%, της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης 6%, αλλά και τυχόν εισφοράς αλληλεγγύης. Την «σκυτάλη» λοιπόν παίρνουν, οι πρώην τραπεζοϋπάλληλοι που θα λάβουν και εκείνοι αυξημένα ποσά μηνιαίων αποδοχών, αλλά και αναδρομικά 54 μηνών.

Η διαδικασία επανυπολογισμού συντάξεων «κλείνει» οριστικά -βάσει του σχεδιασμού- στο τέλος του τρέχοντος μήνα, όταν και θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους περίπου 12.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλους.

Εντούτοις, υπάρχουν και κάποιοι συνταξιούχοι, οι οποίοι δηλώνουν πως ακόμη αναμένουν επανυπολογισμό βάσει του ν. 4670 και είναι ως επί το πλείστον μισθωτοί: Όπως επισημαίνουν πηγές του e-ΕΦΚΑ δεν είχαν όλοι οι μισθωτοί δικαίωμα σε επανυπολογισμό σύνταξης και αναδρομικά, αλλά και για όσους είχαν αυτό το δικαίωμα έγινε σχεδόν άμεσα η διαδικασία αναπροσαρμογής των αποδοχών τους και η καταβολή αναδρομικά.

Επί της ουσίας στελέχη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτιμούν πως έκλεισαν οι όποιες εκκρεμότητες σε αυτό το πεδίο και ξεκαθαρίζουν ότι εάν υπάρχουν κάποιοι ακόμη στην… αναμονή, πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, που εμφανίζουν συγκεκριμένες δυσκολίες.

Αυξήσεις και αναδρομικά σε προσυνταξιοδοτικές παροχές

Την Πέμπτη, 30 Μαΐου θα καταβληθούν αυξημένες και οι προσυνταξιοδοτικές παροχές που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του τέως ΕΤΑΤ (ΤΕΑΠΕΤΕ-ΤΑΠΤΠ-ΛΑΚ) από τον e-ΕΦΚΑ.

Όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όσοι δικαιούχοι έλαβαν την προσυνταξιοδοτική παροχή έως 31/12/2006 από το τέως ΤΕΑΠΕΤΕ, το πλήθος των οποίων ανέρχεται περίπου σε 260, η αύξηση θα χορηγηθεί με την πληρωμή των προσυνταξιοδοτικών παροχών μηνός 7ου /2024.

Παράλληλα, όσον αφορά στις αυξήσεις των προσυνταξιοδοτικών παροχών, για το έτος 2023 η αύξηση ανέρχεται σε ποσοστό 7,75% και για το έτος 2024 σε ποσοστό 3,00%.

Διευκρινίζεται ότι ως βάση υπολογισμού της αύξησης ορίζεται το πενήντα τοις εκατό (50%), του συνολικού ποσού της προσυνταξιοδοτικής παροχής.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα οφειλόμενα αναδρομικά ετών 2023 και 2024 θα καταβληθούν μαζί με την τακτική πληρωμή μηνός 6ου/2024.

Για το έτος οφειλόμενων αναδρομικών 2023 οι 5.915 δικαιούχοι θα λάβουν 2.311.204,27 ευρώ, κατά μέσο όρο δηλαδή ποσό 390 ευρώ, ενώ για το έτος οφειλόμενων αναδρομικών 2024, 5.732 δικαιούχοι θα πληρωθούν 1.326.606,08 ευρώ, ήτοι 231 ευρώ κατά μέσο όρο.

Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερωθούν για το τελικό ποσό των αναδρομικών ποσών και το ύψος της προσυνταξιοδοτικής παροχής, μετά την υλοποίηση των αυξήσεων, μέσω του μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος μηνός Ιουνίου 2024.

Αναδρομικά και σε δικαιούχους επιδομάτων

Αναδρομικά θα λάβουν και όσοι υπέβαλλαν αίτηση για επίδομα τέκνων έως και τις 10 Μαΐου και φυσικά δεν είχαν πληρωθεί την α’ δόση της ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα, η β’ διμηνιαία δόση του 2024 – αφορά τους μήνες  Μάρτιο και  Απρίλιο – θα καταβληθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Μαζί με αυτή θα χορηγηθεί αναδρομικά και η ενίσχυση για τους μήνες Ιανουάριο- Φεβρουάριο ‘24 στις περιπτώσεις που οι δικαιούχοι υπέβαλλαν την αίτησή τους μετά την εξόφληση της α’ δόσης του επιδόματος και έως της 10 Μαΐου.

Το ποσό του επιδόματος διαμορφώνεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί ανά μήνα, εφόσον πρόκειται για το πρώτο και το δεύτερο τέκνο και ανάλογα το ύψος του εισοδήματος.

Το ποσό ανεβαίνει σε 140 ή 84 ή 56 ανά μήνα από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.