Quantcast
«Ανακαινίζω-νοικιάζω»: "Κλείδωσε" η ημερομηνία για το άνοιγμα της πλατφόρμας- Όλα όσα είπε η Ζαχαράκη - enikonomia.gr
share

«Ανακαινίζω-νοικιάζω»: “Κλείδωσε” η ημερομηνία για το άνοιγμα της πλατφόρμας- Όλα όσα είπε η Ζαχαράκη

δημοσιεύτηκε:

Ανακοινώθηκε από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη η ημερομηνία για το άνοιγμα της πλατφόρμας  του προγράμματος «Ανακαινίζω-νοικιάζω». Όπως γνωστοποίησε σήμερα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη στον ραδιοφωνικό σταθμό στα Παραπολιτικά  «το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω -Νοικιάζω» θα βγαίνει στον αέρα Παρασκευή ή Δευτέρα αυτό σημαίνει ότι τη στιγμή που θα το ανακοινώσουμε οι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν στο gov.gr ».

«Πώς μπορώ να κάνω την αίτησή μου; Αν έχω ένα διαμέρισμα ως 100 τετραγωνικά, αν το εισόδημά μου είναι στα 40 χιλιάδες ευρώ και αν έχω προσωπική περιουσία η οποία φτάνει τα 300 χιλιάδες ευρώ έχω δικαίωμα αφού κάνω ανακαίνιση 10.000 ευρώ  να σου επιδοτήσει το κράτος το 40%. Φέραμε όμως και μια ευνοϊκή διάταξη προχθές και λέμε ότι μπορεί να πάρεις και προκαταβολή ως 2.000 ευρώ από το ποσό αυτό για να το ξεκινήσεις. Άρα επιδοτείται το 40% της ανακαίνισης ενός σπιτιού μέχρι 10.000 ευρώ  και με προκαταβολή 2.000 ευρώ  και αυτό το σπίτι αφού ανακαινιστεί θα πρέπει να νοικιαστεί για τρία χρόνια » είπε και πρόσθεσε πως  «μπορούν να ανακαινιστούν μέχρι 12.500 διαμερίσματα» .

«Ανακαινίζω-νοικιάζω»: Τα βασικά στοιχεία του προγράμματος

Μάλιστα οι  ενδιαφερόμενοι που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα  θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Οι προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

  • Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ακίνητο έως 100 τετραγωνικά μέτρα αλλά και να έχουν ποσοστό ιδιοκτησίας τουλάχιστον 50% για να το ανακαινίσουν και να το δώσουν στην αγορά.
  • Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα  που δεν θα  υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ αλλά και  ακίνητη περιουσία που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
  • Το ακίνητο:

α. δεν θα πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία,

β. αλλά και δεν θα πρέπει να έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και θα πρέπει να  δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών.

  •  Οι πολίτες δεν θα πρέπει να έχουν πάρει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και δεν θα πρέπει να  έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Οι συμμετέχοντες του προγράμματος θα επιδοτηθούν για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες.

Τα ποσά  της επιδότησης

Το ποσό που θα πάρουν οι  δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι μέχρι και 10.000 ευρώ. Εφόσον οι δαπάνες γίνουν με ηλεκτρονικά μέσα, το ύψος της επιδότησης θα είναι έως 4000 ευρώ. Το πρόγραμμα μπορεί να παρέχει προκαταβολή έως 2000 ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα με το πέρας των εργασιών.

Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

α) τα τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά,

β) μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια 3 τουλάχιστον ετών.

Μέρος της επιδότησης δύναται να προκαταβάλλεται. Η προκαταβολή αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου της επιδότησης που χορηγείται σε κάθε δικαιούχο.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.