Quantcast
«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Πόσες αιτήσεις έγιναν για επιδοτήσεις έως 4.000 ευρώ - «Γκρίνια» από τους ιδιοκτήτες ακινήτων - enikonomia.gr
share

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Πόσες αιτήσεις έγιναν για επιδοτήσεις έως 4.000 ευρώ – «Γκρίνια» από τους ιδιοκτήτες ακινήτων

δημοσιεύτηκε:

«Τρέχει» η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), μέσω του οποίου όσοι έχουν «κενά» διαμερίσματα μπορούν να επιδοτηθούν για ανακαίνισή τους προκειμένου να τα εκμισθώσουν αμέσως μετά σε τυχόν ενδιαφερόμενους.

Μέχρι σήμερα όμως έχουν υποβληθεί μόλις 1.600 αιτήσεις, όταν ο στόχος είναι να αξιοποιηθούν περίπου 12.500 κενές κατοικίες. Με φόντο αυτή την εξέλιξη, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά ακόμη πιο ελκυστικούς όρους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Από την πλευρά τους, οι υπηρεσίες της Δ.ΥΠ.Α. θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά νωρίς για να μπουν σε μια διαδικασία αναδιαμόρφωσης του προγράμματος, αν και βρίσκονται διαρκώς σε μια διαδικασία αξιολόγησης των όποιων δεδομένων προκύπτουν.

Τι επιδοτεί το πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Νοικιάζω»

Άλλωστε, το πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» είναι μόλις ένα κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, μέρος του οποίου είναι και η έλλειψη διαμερισμάτων προς εκμίσθωση, στοιχείο που ενισχύει την ανοδική τάση των τιμών στα ενοίκια.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ενεργοποίησε και το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το οποίο αφορά την αξιοποίηση 12.500 κενών κατοικιών.

Το πρόγραμμα επιδοτεί μια σειρά από δαπάνες προκειμένου οι ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν κατοικίες που σήμερα είναι κενές, με τη δέσμευση ότι θα τις εκμισθώσουν τουλάχιστον για μια τριετία.

Το ανώτερο ποσό επιδότησης που μπορεί να λάβει κάποιος μέσω του «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» διαμορφώνεται στα 4.000 ευρώ, καθώς αντιστοιχεί στο 40% των δαπανών που θα κάνει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου για την ανακαίνιση της κενής κατοικίας του με όριο τις 10.000 ευρώ.

Στους δικαιούχους δίδεται η δυνατότητα να εισπράξουν «ζεστό» χρήμα και να λάβουνως προκαταβολή έως το 50% της συνολικής επιδότησης, δηλαδή έως και 2.000 ευρώ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος

Η προκαταβολή έως και 50% ενσωματώθηκε την τελευταία στιγμή στη σχετική ρύθμιση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, προκειμένου να καταστεί ελκυστικότερο το «πακέτο» της επιδότησης.

Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικιών, για ένα ακίνητο με χρήση κατοικία, εφόσον πληρούνται, μεταξύ άλλων, οι εξής προϋποθέσεις:

  • Οι δικαιούχοι διαθέτουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.
  • Το ακίνητο έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή
  • Οι δικαιούχοι έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο πραγματικό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Για «φιάσκο» μιλούν οι ιδιοκτήτες – «Γκρίνια» για τα κίνητρα

Πάντως, η γενική η εκτίμηση των παραγόντων της κτηματαγοράς είναι ότι το πρόγραμμα θα καταλήξει σε «φιάσκο», δηλαδή θα υπάρξει μεγάλη απόσταση από τονστόχο που έχει τεθεί για επαναφορά στην αγορά προς εκμίσθωση 12.500 κατοικιών που παραμένουν κλειστές.

Η μόνη λύση που βλέπουν παράγοντες της αγοράς ως μια λογική παρέμβαση για να μην καταλήξει σε «φιάσκο» το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» είναι να νομοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών, ως εφάπαξ μέτρο, την απαλλαγή από φόρο εισοδήματος των ιδιοκτητών που θα εκμισθώσουν εκ νέου τα διαμερίσματα που είναι σήμερα κενά.

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει ότι το ήδη ισχύον ποσοστό έκπτωσης του 5% για δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου θα πρέπει να αυξηθεί σε 100% «αν το εισόδημα προέρχεται από νέα εκμίσθωση κατοικίας ελάχιστης τριετούς μισθωτικής διάρκειας με ημερομηνία έναρξης από την 1.1.2024 έως και 31.12.2026 και για τα πρώτα τρία (3) έτη της κάθε μίσθωσης, εφόσον η κατοικία εκμισθώνεται προς φυσικά πρόσωπα για χρήση ως κύρια κατοικία τους και ήταν κενή τουλάχιστον καθ’ όλο το έτος 2023 ή διέθετε ενεργό ΑΜΑ βραχυχρόνιας μίσθωσης την 31.12.2023».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.