Quantcast
Ανατιμήσεις: Πόσα χρήματα χάνουν τα νοικοκυριά από την ακρίβεια - enikonomia.gr
share

Ανατιμήσεις: Πόσα χρήματα χάνουν τα νοικοκυριά από την ακρίβεια

δημοσιεύτηκε:

Τα νοικοκυριά χάνουν 1,5 μισθό ετησίως από τις ανατιμήσεις σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” , η μηνιαία επιβάρυνση για μια τετραμελή οικογένεια υπολογίζεται ότι φτάνει με συντηρητικές εκτιμήσεις τα 151 ευρώ μηνιαίως ή 1.812 ευρώ ετησίως.

Η επιβάρυνση αυτή υπολογίζεται με βάση τις τρέχουσες αυξήσεις που καταγράφονται και όχι αυτές που αναμένονται το επόμενο διάστημα οι οποίες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και εκτιμήσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Μόνο στην κατηγορία των ειδών σούπερ μάρκετ αναμένονται νέες ανατιμήσεις σε 24 βασικές κατηγορίες προϊόντων, οι οποίες θα περάσουν σταδιακά στις τιμές καταναλωτή έως τα μέσα Ιανουαρίου .

Οι τρεις παράγοντες που επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στο εισόδημα

Ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και καύσιμα είναι οι τρεις παράγοντες που επιφέρουν το ισχυρότερο πλήγμα στο εισόδημα, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για νοικοκυριά που δεν κατοικούν σε δικό τους σπίτι καθώς καταγράφεται και σημαντική αύξηση ενοικίων.

Ήδη οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που καταφθάνουν τους τελευταίους μήνες προκαλούν έντονη ανησυχία ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση με το κόστος για τη θέρμανση των κατοικιών είτε αυτή γίνεται με πετρέλαιο είτε με φυσικό αέριο.

Για μια οικογένεια αποτελούμενη από ένα ζευγάρι και δύο παιδιά εκτιμάται ότι η η μηνιαία δαπάνη για το ηλεκτρικό ρεύμα έχει αυξηθεί κατά περίπου 30 ευρώ, ενώ το κόστος της θέρμανσης (κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο) υπολογίζεται κατά 14 ευρώ.

Σημαντική είναι η επιβάρυνση των καταναλωτών από την αύξηση των τιμών των καυσίμων τόσο του πετρελαίου όσο και της βενζίνης με το πρόσθετο κόστος σε μηνιαία βάση να υπολογίζεται σε σύγκριση με πέρυσι είναι 40 ευρώ

Σημαντική είναι ήδη η επιβάρυνση των καταναλωτών από τις αυξήσεις σε σειρά τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, επιβάρυνση που υπολογίζεται με τις τρέχουσες ανατιμήσεις ότι είναι της τάξης των περίπου 15 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Σε ποια προϊόντα θα γίνουν ανατιμήσεις

Το επόμενο διάστημα ωστόσο η επιβάρυνση αυτή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας ” Καθημερινή”, από τους τιμοκαταλόγους που έχουν στείλει οι προμηθευτές στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ αναμένονται ανατιμήσεις στις ακόλουθες κατηγορίες προϊόντων: άλευρα, τυροκομικά, αλλαντικά, βούτυρα -μαργαρίνες, γαλακτομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, καφές, ζάχαρη, ελαιόλαδο, ροφήματα και σιρόπια για ροφήματα, σοκολατοειδή -γκοφρέτες , είδη ζαχαροπλαστικής, τοματικά -κονσέρβες, αρτοσκευάσματα -φρυγανιές -τρίμμα φρυγανιάς -παξιμάδια, αυγά, βελτιωτικά γεύσης ( ξίδι -αρτύματα λεμονιού) κατεψυγμένα αλιεύματα ,κατεψυγμένες ζύμες, κατεψυγμένα λαχανικά, κατεψυγμένες πατάτες , σακούλες απορριμμάτων , χαρτιά υγείας -χαρτί κουζίνας -χαρτοπετσέτες και απορρυπαντικά.

Οι ανατιμήσεις στα προϊόντα αυτά αναμένονται να περάσουν σταδιακά στην κατανάλωση έως τα μέσα Ιανουαρίου. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις πρόκειται για αυξήσεις σε διψήφιο ποσοστό, ενώ υπάρχουν κατηγορίες στις οποίες έχουν γίνει και τους προηγούμενους μήνες άλλες ανατιμήσεις και συγκεκριμένα στο ελαιόλαδο, στο καφέ, στα άλευρα, στα ζυμαρικά , στα γαλακτομικά, στα τυροκομικά και τα απορρυπαντικά

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.