Quantcast
Ανατροπές στην διαδικασία υποβολής δηλώσεων δωρεάς - Ποιες είναι οι εξαιρέσεις - enikonomia.gr
share

Ανατροπές στην διαδικασία υποβολής δηλώσεων δωρεάς – Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

δημοσιεύτηκε:

 

Ανατροπές στην διαδικασία υποβολής δηλώσεων φόρου δωρεάς προς το Δημόσιο.

Οι εν λόγω δηλώσεις θα υποβάλλονται πλέον ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY οι υπόχρεοι θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένη διαδικασία ακολουθώντας τα βήματα που καθορίζονται στη νέα ειδική κατηγορία «Δήλωση φόρου δωρεάς σε πρόσωπα της παρ.3 του άρθρου 25 του Ν. 2961/2001».

Υπάρχουν, πάντως και εξαιρέσεις, δηλαδή περιπτώσεις που δεν απαιτείται να γίνουν ηλεκτρονικά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σε κάθε περίπτωση, μετά από αυτή την εξέλιξη και οι δηλώσεις φόρου δωρεάς προς το Δημόσιο περνούν στη νέα ψηφιακή εποχή. Συγκεκριμένα, μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY υποβάλλονται, πλέον, αρχικές δηλώσεις φόρου δωρεάς ακινήτων, κινητών περιουσιακών στοιχείων, χρηματικών ποσών προς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και λοιπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που φορολογούνται με συντελεστή 0,5%.

Μόνον ψηφιακά από αυτόν τον Μάιο η υποβολή

Οι δηλώσεις δωρεών που υποβάλλονται υποχρεωτικά από αυτό τον Μάιο, μέσω της εφαρμογής myPROPERTY, είναι οι εξής:

α) Δηλώσεις δωρεών για τις οποίες συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο από τις 19 Απριλίου 2024.

Ειδικότερα:

  • Αρχικές δηλώσεις φόρου δωρεάς ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημααντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων (Α.Π.Α.Α.),
  • Αρχικές δηλώσεις φόρου δωρεάς κινητών περιουσιακών στοιχείωνκάθε είδους (πλην χρηματικών ποσών)
  • Δηλώσεις γιαματαίωση σύνταξης συμβολαιογραφικού εγγράφου, εφόσον οι αρχικές έχουν υποβληθεί ψηφιακά.
  • Δηλώσεις για δωρεές που έχουν συντελεστεί από1 Ιανουαρίου 2024 και μετά και για τις οποίες δεν καταρτίζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

β) Δηλώσεις για δωρεές που έχουν συντελεστεί από 1 Ιανουαρίου 2024 και μετά και για τις οποίες δεν καταρτίζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο. Ειδικότερα:

  • Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς κινητών περιουσιακών στοιχείων και χρημάτων, πουυποβάλλονται ανά ζεύγος δωρητή-δωρεοδόχου και
  • Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς χρηματικών ποσών που υποβάλλονταιμονομερώς από το δωρεοδόχο νομικό πρόσωπο, χωρίς αναγραφή των στοιχείων των δωρητών.

Μεσότιτλος: Ποιες δηλώσεις εξαιρούνται

Για όλες τις παραπάνω δηλώσεις φόρου δωρεάς ακινήτων, κινητών και χρημάτων προς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και λοιπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έχει δημιουργηθεί στην πλατφόρμα myPROPERTY» μια νέα ειδική κατηγορία «Δήλωση φόρου δωρεάς σε πρόσωπα της παρ. 3 του άρθρου 25 του Ν. 2961/2001».

Η πρόσβαση γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myAADE.gov.gr), στη στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές >myPROPERTY.

Από την ψηφιακή υποβολή εξαιρούνται:

  • Δηλώσεις δωρεάς με δωρητές φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατοικούν ή εδρεύουν στο εξωτερικό, εφόσον δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Φορολογικό Μητρώο και δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.
  • Δηλώσεις δωρεάς προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα, τα οποία υπάρχουν ή συνιστώνται νόμιμα σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.