Quantcast
Αναβάθμιση Scope Ratings: Από το φθινόπωρο αναμένονται και οι μεγάλοι οίκοι – Οι κρίσιμες ημερομηνίες - enikonomia.gr
share

Αναβάθμιση Scope Ratings: Από το φθινόπωρο αναμένονται και οι μεγάλοι οίκοι – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

δημοσιεύτηκε:

Ο γερμανικός οίκος Scope Ratings ανακοίνωσε χθες την αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα BBB- με σταθερή προοπτική, από ΒΒ+ με θετική προοπτική προηγουμένως.

Ο γερμανικός οίκος είναι και ο πρώτος οίκος αξιολόγησης της Δύσης, ο οποίος κρίνει το αξιόχρεο της χώρας μας μετά από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στην εβδομάδα (προηγήθηκε τη Δευτέρα ο Ιαπωνικός οίκος R&I), εξέλιξη που ενισχύει περαιτέρω τις προβλέψεις για αναβάθμιση έως το τέλος του έτους και από τους αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης.

Τα σημαντικά νέα αναμένονται από Σεπτέμβριο από τους τέσσερις οίκους DBRS, Fitch, S&P και Moody’s. Και αυτό γιατί ο γερμανικός οίκος δεν έχει λάβει ακόμα την σφραγίδα έγκρισης της ΕΚΤ, το οποίο σημαίνει πως οι αξιολογήσεις του δεν λαμβάνονται υπόψη από το Ευρωσύστημα.

Στο ημερολόγιο των επερχόμενων αξιολογήσεων η Ελλάδα έχει να αναμένει κρίσιμες ημερομηνίες το φθινόπωρο. Ο οίκος DBRS προηγείται στις 8 Σεπτεμβρίου, με τον οίκο Moody’s να ακολουθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, στις 20 Οκτωβρίου παίρνει σειρά ο οίκος Standard & Poor’s και ο οίκος Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Ο πιο «αυστηρός» εκ των τεσσάρων είναι ο Moody’s κρατώντας την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Πάντως η συνεχής αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι ευεργετικές για τον δανεισμό της χώρας και κατά συνέπεια και της ίδιας της αγοράς.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.