Quantcast
Αναχρηματοδότηση του χρέους στην ΕΚΤ και ΔΝΤ ζητεί η κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

Αναχρηματοδότηση του χρέους στην ΕΚΤ και ΔΝΤ ζητεί η κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

Την αναχρηματοδότηση των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ μέσω του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τη αναδιάρθρωση του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει η ελληνική πρόταση. Στόχος είναι να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές έως το τέλος Μαρτίου του 2016 και να μπορέσει η Ελλάδα να ωφεληθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενισχύοντας την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. 

Όσον αφορά τα ομόλογα της ΕΚΤ, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει την αποπληρωμή τους μέσω αναχρηματοδότησης από τον ESM.

«Η λύση αυτή πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον σεβασμό προς τους κανονισμούς της ΕΚΤ, την αναχρηματοδότηση της εξαγοράς στο επίπεδο της πραγματικής αξίας αγοράς ή την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών εφόσον η αναχρηματοδότηση γίνει στην ονομαστική αξία, καθώς και την συμπερίληψη της ποσότητας της αναχρηματοδότησης στο υφιστάμενο δάνειο ανάμεσα στον ESM και την Ελλάδα» αναφέρεται στην ελληνική πρόταση. 

Όσον αφορά τα δάνεια από το ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει την αναδιάρθρωση τους ώστε να αποπληρωθεί το συνολικό ποσό σε δύο φάσεις. Η πρώτη ως τις 30 Ιουνίου του 2015 και η δεύτερη με βάση την επακόλουθη αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.

Την περίοδο από τον Ιούλιο του 2015 ως τον Μάρτιο του 2016 θα καταβληθεί το 50% του σημερινού χρεωστικού υπολοίπου. Η καταβολή θα γίνει σταδιακά ή σε δόσεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.