Quantcast
Andy Haldane (Τράπεζα Αγγλίας): Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να πέφτει σε νέα κρίση - enikonomia.gr
share

Andy Haldane (Τράπεζα Αγγλίας): Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να πέφτει σε νέα κρίση

δημοσιεύτηκε:

Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εκτροχιασθούν και πάλι οι μαζικές προσπάθειές του να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, με κάποιους αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι χρειάζονται νέες τολμηρές ιδέες για να μην υλοποιηθεί η απειλή χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Μία ημέρα μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν, προβάλλοντας τους κινδύνους από την παγκόσμια οικονομία, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒΟΕ) δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αποδεχτούν ότι τα επιτόκια θα μείνουν κολλημένα στο κατώτατο επίπεδο.

Οι επενδυτές θεωρούν, ως επί το πλείστον, ότι η καθυστέρηση αύξησης των επιτοκίων από τη Fed θα είναι βραχύβια και ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα μπορεί να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια πριν το τέλος του έτους, ακολουθούμενη λίγους μήνες αργότερα από τη βρετανική κεντρική τράπεζα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΒΟΕ Andy Haldane, όμως, που είναι από καιρό απαισιόδοξος όσον αφορά τις προοπτικές μίας βιώσιμης ανάκαμψης, δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί στην πραγματικότητα να βυθίζεται σε μία νέα φάση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που αυτή τη φορά προκαλείται από τις αναδυόμενες αγορές.

Σε σημερινή ομιλία του, η οποία συνόψισε το δίλημμα για πολλές κεντρικές τράπεζες, ο Haldane σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι έχουν πολύ λιγότερα περιθώρια χειρισμών σήμερα σε σχέση με το παρελθόν.

Ο Haldane τόνισε ότι η επόμενη κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας μπορεί να είναι η μείωση των επιτοκίων της κάτω από το 0,5% παρά η αύξησή του, όπως αναμένεται ευρύτερα. Αλλά, και αν αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια, ο οικονομολόγος προειδοποίησε ότι αυτά μπορεί να μειωθούν και πάλι κοντά στο μηδέν λόγω μελλοντικών προβλημάτων.

«Εάν τα πραγματικά επιτόκια σε παγκόσμιο επίπεδο διατηρούνται συνεχώς χαμηλότερα, οι κεντρικές τράπεζες μπορεί τότε να χρειασθούν να σκεφθούν με φαντασία πώς να αντιμετωπίσουν σε μία πιο διαρκή βάση με τον τεχνολογικό περιορισμό που επιβάλλεται από το όριο των μηδενικών επιτοκίων. Αυτό μπορεί να απαιτήσει μία νέα σκέψη, μία ριζικά νέα σκέψη για μία σειρά πρακτικών που εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες.

Ο Haldane σημείωσε ότι οι πιθανές λύσεις περιλαμβάνουν την θέσπιση υψηλότερων στόχων για τον πληθωρισμό ή τη μονιμοποίηση των προγραμμάτων αγορών ομολόγων, αν και οι δύο αυτές επιλογές έχουν τα αρνητικά τους σημεία. Μία Τρίτη πιθανότητα, όπως είπε, είναι να εκδίδουν οι χώρες ηλεκτρονικό αντί χάρτινο χρήμα, καθιστώντας δυνατό στις κεντρικές τράπεζες να εφαρμόσουν αρνητικά επιτόκια.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.