Quantcast
Ανείσπρακτα ενοίκια: Έτσι θα γλιτώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τον φόρο - enikonomia.gr
share

Ανείσπρακτα ενοίκια: Έτσι θα γλιτώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τον φόρο

δημοσιεύτηκε:

Τη δυνατότητα να μην καταβάλλουν φόρο από  15% έως και 45% για τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2023 έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Αυτό αφορά εκείνους που δεν έχουν πάρει εγκαίρως τα ενοίκια τους  ή εκείνους που πήραν μικρότερα ποσά ενοικίων από αυτά που αναγράφονται στα συμβόλαια που έχουν κατατεθεί στην Εφορία.

Μάλιστα οι παραπάνω μπορούν να το πετύχουν εάν προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

  • Να έχουν εκδώσει εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
  • Να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί. Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογώντας τα συγκεκριμένα ποσά.

Σημείωση: Εάν ο μισθωτής έχει πτωχεύσει, τότε θα πρέπει να προσκομίσει αντίγραφο του πίνακα αναγγελίας χρεών, στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή / υπεκμισθωτή. Επίσης από όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση προσκομίζονται στη Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να προκύπτει το χρονικό διάστημα για το οποίο οφείλονται μισθώματα.

Τα ενοίκια

Εάν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έλαβαν τα ενοίκια κατά τη διάρκεια του 2023 ή εάν τα δήλωσαν ως ανείσπρακτα κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος και τα εισέπραξαν το 2023 τότε θα πρέπει να τα δηλώσουν στο έντυπο Ε2 και  μετά  αυτά αυτομάτως θα μεταφερθούν στο Ε1. Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά  για τα ανείσπρακτα ενοίκια τότε τα ποσά  αυτών που έχουν δηλωθεί  δεν θα ληφθούν  υπόψη από την Εφορία και  αυτή με τη σειρά της θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης επιβάλλοντας φόρο για τα συγκεκριμένα ποσά.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη κλίμακα το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ αφού προηγουμένως αφαιρεθεί ποσοστό 5% που αναγνωρίζεται ως δαπάνη για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση και άλλες λειτουργικές ανάγκες των εκμισθούμενων ακινήτων.

Εισοδήματα από ενοίκια: Πώς φορολογούνται

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με τους παρακάτω συντελεστές:

  • Τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος θα φορολογηθούν με 15% φόρο
  • Τα επόμενα 23.000 ευρώ θα φορολογηθούν με 35% . Δηλαδή αυτό αφορά στο τμήμα του εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.
  • Το τμήμα του εισοδήματος άνω των 35.000 ευρώ φορολογείται με φόρο 45%.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.