Quantcast
Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πλαίσια: Η συνεισφορά τους στον ηλεκτρισμό διεθνώς - Αναλυτικά τα στοιχεία - enikonomia.gr
share

Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πλαίσια: Η συνεισφορά τους στον ηλεκτρισμό διεθνώς – Αναλυτικά τα στοιχεία

δημοσιεύτηκε:

Οι ανεμογεννήτριες και  τα φωτοβολταϊκά πλαίσια συνεισέφεραν το 12% του ηλεκτρισμού που καταναλώθηκε παγκοσμίως το 2022,  όπως αναφέρεται σε έκθεση του κέντρου μελετών για ενεργειακά ζητήματα του Ember, («Global Electricity Review»).

Τα αποτελέσματα της έκθεσης βασίστηκαν σε ανοικτές πηγές του τομέα της παραγωγής σε 78 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 93% της παγκόσμιας ζήτησης.

Παράλληλα επισημαίνεται πως το ποσοστό αυτό είναι ρεκόρ, ωστόσο μένουν πίσω από την παραγωγή ηλεκτρισμού με την καύση άνθρακα τα ορυκτά καύσιμα που εξακολουθούν να είναι  ο βασικός ηλεκτροπαραγωγικός πόρος σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η εισβολή της Ρωσίας που έγινε τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία, το προοδευτικό κλείσιμο των αγωγών της Μόσχας αλλά και η εκτόξευση των τιμών ανάγκασαν τις κυβερνήσεις να ξανασκεφτούν την ενεργειακή πολιτική τους και να επιταχύνουν την αξιοποίηση των καθαρών πηγών.

Αν προστεθούν, οι «καθαρές» μορφές ενέργειας (σ.σ. ο ορισμός του Ember συμπεριλαμβάνει την πυρηνική ενέργεια) που έφθασαν το 39% της παγκόσμιας παραγωγής, «νέο ρεκόρ» τότε το υπόλοιπο 61% της παραγωγής ηλεκτρισμού έγινε με την καύση ορυκτών καυσίμων (αέριο, πετρέλαιο, άνθρακας).

Η έκθεση

Σύμφωνα με την έκθεση,  η παραγωγή ηλεκτρισμού χάρη σε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πλαίσια έφθασε το 12% το 2022 . Το ποσοστό αυτό ήταν «ρεκόρ» καθώς το 2015 βρισκόταν στο 5% και το 2021 στο 10%.

Κάλυψε το 80% της αύξησης της ζήτησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Χάρη σε Ανανεώσιμες Πηγές  Ενέργειας εξασφαλίζεται πλέον πάνω από το 10% της παραγωγής ηλεκτρισμού σε  περισσότερες από 60 χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοπορεί σε αυτό, το 22% της ενέργειας που παράγει προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές, ενώ κατέγραψε αύξηση 24% της παραγωγής χάρη σε φωτοβολταϊκά πλαίσια σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Η αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών επέτρεψε να μειωθεί η καύση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρισμού, που σημείωσε οριακή αύξηση (+1,1%), καθώς η ζήτηση συνέχισε να μεγεθύνεται.

Παρά τις «προόδους» που σημειώνονται, «ο άνθρακας παραμένει η κυριότερη πηγή ηλεκτρισμού στον κόσμο»: χάρη στην καύση του «παρήχθη το 36% του ηλεκτρισμού παγκοσμίως το 2022», αναφέρεται στην έκθεση.

Η συνέχιση της καταφυγής στο αέριο και στον άνθρακα προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση, είχε ως  συνέπεια να αυξηθούν οι εκπομπές (σ.σ. των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου)  και να ανέλθουν σε νέο ρεκόρ»  καθώς ισοδυναμούσαν με 12 δισεκατομμύρια τόνους CO2 το 2022 (+1,3%). Αν όλος ο παραγόμενος ηλεκτρισμός παγκοσμίως εξασφαλιζόταν με την καύση ορυκτών καυσίμων,  τότε η αύξηση θα πλησίαζε το 20% το 2022, σημειώνεται στην έκθεση.

Τι λένε οι  ειδικοί του Ember

Οι ειδικοί του Ember εκτιμούν πως το 2022  ενδέχεται να σημειώθηκε η «κορύφωση» των εκπομπών από τον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και πως  αυτή να ήταν «η τελευταία χρονιά αύξησης της ενέργειας που παράγεται από ορυκτά καύσιμα».

Το 2023  αναμένουν πως θα υπάρξει «ελαφριά μείωση της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα (–0,3%)» και «πολύ μεγαλύτερες μειώσεις τα επόμενα χρόνια, στο μέτρο που θα επιταχύνεται η ανάπτυξη της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας».

«Σε αυτή την 10ετία που είναι καθοριστικής σημασίας για το κλίμα, σημειώνεται η αρχή του τέλους της εποχής των ορυκτών καυσίμων», όπως  έκρινε η αναλύτρια και η βασική συγγραφέας της έκθεσης, Μαλγκοζάτα Βίατρος-Μότικα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.