Quantcast
Ανησυχία της τρόικας για την αργή μείωση των "κόκκινων" δανείων - enikonomia.gr
share

Ανησυχία της τρόικας για την αργή μείωση των “κόκκινων” δανείων

δημοσιεύτηκε:

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση εκφράστηκε από την πλευρά των δανειστών η ανησυχία τους για τη μειωμένη κερδοφορία των τραπεζών και τους χαμηλούς ρυθμούς μείωσης των κόκκινων δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τους νέους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων την τριετία 2019 – 2021 που θα πρέπει να παρουσιάσουν οι τράπεζες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Εκτός από τα κόκκινα δάνεια, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις δυνατότητες για άντληση μακροπροθέσμων κεφαλαίων από την αγορά ενόψει της ολοκλήρωσης του λεγόμενου Εποπτικού Έλεγχου Αξιολόγησης (SREP). Τα ευρήματα του ελέγχου αυτού σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των πρόσφατων ασκήσεων αντοχής (stress tests) θα προσδιορίσουν τις τυχόν ανάγκες ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Εκτιμάται ότι τα πρόσθετα κεφάλαια θα μπορέσουν να αντληθούν μέσω ομολόγων, παρόλο που κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται κατ’ εξαίρεση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (waiver) στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συζήτηση τέθηκαν ζητήματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο διακυβέρνησης των τραπεζών.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.