Quantcast
Αντικειμενικές αξίες: Εντός των επόμενων μηνών η ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου των ενστάσεων από τους Δήμους - enikonomia.gr
share

Αντικειμενικές αξίες: Εντός των επόμενων μηνών η ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου των ενστάσεων από τους Δήμους

δημοσιεύτηκε:

Μετά τις εκλογές αναμένεται να ολοκληρώσει η αρμόδια Επιτροπή τη διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων – ενστάσεων που έχουν υποβάλει οι δήμοι στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το  “κούρεμα” των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.

Υπενθυμίζεται πως αρκετοί δήμοι ζήτησαν με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.  Μερικοί από αυτούς είναι μεταξύ άλλων ο δήμος Αθηναίων, ο δήμος Γλυφάδας, ο δήμος Αμαρουσίου, ο δήμος  Βριλησσίων κλ.π.

Πάντως μόλις γίνει αυτός ο έλεγχος, οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων θα  δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες για τους δήμους. Διευκρινίζεται δε πως οι νέες τιμές ζώνης δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ αλλά ούτε και θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2023, όπως έχει επισημάνει το υπουργείο Οικονομικών.

Αντικειμενικές αξίες: Επέκταση του συστήματος

Τις τιμές ζώνης σε 2.167 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος θα καθορίσουν ιδιώτες πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων. Σημειώνεται δε πως για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικών αξιών αναμένεται να ενταχθούν μεταξύ άλλων περιοχές της Φλώρινας, της Αχαΐας, των Τρικάλων  αλλά και η Βάρκιζα της Αττικής, η Αγία Μαρίνα της Αττικής, περιοχές στο Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα και σε  Κύθηρα κλπ. Υπενθυμίζεται πως σήμερα το αντικειμενικό σύστημα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Πάντως οι αποφάσεις για τα δύο παραπάνω ζητήματα αναμένεται να ληφθούν έως το τέλος του έτους από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και να εφαρμοστούν από τις αρχές του 2024.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.