Quantcast
Αντικειμενικές αξίες: Έως σήμερα οι ενστάσεις των Δήμων - Ποιοι ζητούν "κούρεμα" - enikonomia.gr
share

Αντικειμενικές αξίες: Έως σήμερα οι ενστάσεις των Δήμων – Ποιοι ζητούν “κούρεμα”

δημοσιεύτηκε:

Έως σήμερα, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου μπορούν οι Δήμοι να υποβάλουν στο υπουργείο Οικονομικών γνωμοδοτήσεις για το θέμα του “κουρέματος” των αντικειμενικών αξιών ακινήτων προκειμένου να επανεξεταστούν οι υπέρογκες αυξήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιανουαρίου 2022 αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές χώρες. Η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων θα πρέπει να υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο που θα αιτιολογεί γιατί ζητούν να μειωθούν οι τιμές. Οι στοιχειοθετημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι Δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει πως θα εξετάσει μόνο τις γνώμες των δημοτικών συμβουλίων που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς και ότι δεν θα υπάρξουν αναδρομικές διορθώσεις.  Εφόσον γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης, αυτές θα ισχύσουν από τον χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής. Συνεπώς δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022 αλλά ούτε και του 2023 διότι οι φόροι μεταβίβασης που έχουν καταβληθεί

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Ποιοι δήμοι ζητούν τον επαναπροσδιορισμό τους

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, οι δήμοι που έχουν ζητήσει επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε χαμηλότερα επίπεδα είναι  μεταξύ άλλων οι εξής:

Άγιος Δημήτριος

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ζητεί να μειωθούν οι τιμές των αντικειμενικών αξιών και να επανέλθουν στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Η μέση αύξηση των αντικειμενικών αξιών ήταν 81% σε σχέση με το 2018 και 63% σε σχέση με το 2019.

Γλυφάδα

Να μειωθούν σημαντικά και άμεσα οι τιμές των αντικειμενικών των αξιών ακινήτων ζητεί το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας. Εδώ οι αυξήσεις στις αντικειμενικές έφτασαν ακόμη και το 81%.

Αθήνα

Να μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε 30 ζώνες της χωρικής του αρμοδιότητας  που αυξήθηκαν από 57,89% – 115,63%  έχει ζητήσει ο Δήμος Αθηναίων. Ο δήμος της χώρας θεωρεί ότι τα ποσοστά αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών  θα πρέπει να περιοριστούν το πολύ μέχρι το επίπεδο του 55% σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τι 31 Δεκεμβρίου 2021 για όλα τα ακίνητα του δήμου.

Παλλήνη

Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα ίδια επίπεδα πριν από την αύξησή τους  ζητεί ο δήμος.

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Σε ποιες περιοχές  αυξηθεί το τεκμήριο διαβίωσης και σε ποιες θα μειωθεί

Α. Το τεκμήριο διαβίωσης θα είναι αυξημένο:

  • κατά 40% στις περιοχές όπου η αντικειμενική αξία ακινήτων ξεπέρασε τις 2.8000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
  • κατά 21,43% όπου η αντικειμενική αξία ακινήτων αυξήθηκαν πάνω από 5.000  ευρώ το τ.μ

Παραδείγματα με αυξημένο τεκμήριο διαβίωσης

Πρώτο παράδειγμα: διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Αθήνα

  •  Η αντικειμενική του αξία αυξάνεται σε 3.600 ευρώ /τ.μ. από 1.850 ευρώ/τ.μ που ήταν προηγουμένως.
  • Το τεκμήριο διαβίωσης στη περίπτωση αυτή αυξάνεται στα 6.300 ευρώ από 4.500 ευρώ που ήταν προηγουμένως. Δηλαδή σημειώνεται μια αύξηση της τάξεως του 40%.

 Δεύτερο παράδειγμα: διαμέρισμα 140 τ.μ. στην Γλυφάδα

  • Η αντικειμενική του αξία αυξάνεται σε 3.200 ευρώ /τ.μ. από  2.500 ευρώ/τ.μ που ήταν προηγουμένως.
  • Το τεκμήριο διαβίωσης στη περίπτωση αυτή αυξάνεται στα 13.440 ευρώ από 9.600 ευρώ που ήταν προηγουμένως. Δηλαδή καταγράφεται μια αύξηση της τάξεως του 40%.

Β. Το τεκμήριο διαβίωσης θα μειωθεί:

  • κατά 23, 5% στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές ζώνης μειώθηκαν κάτω από 5.000 ευρώ το τετραγωνικό  μέτρο.
  • κατά 28, 57% σε περιοχές  όπου οι αντικειμενικές τιμές ζώνης μειώθηκαν κάτω από το όριο τις 2.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Σημείωση: Επιδόματα από το κράτος χάνουν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων με την αναπροσαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών. Για να μην χάσουν τα επιδόματα οι δικαιούχοι θα πρέπει η δαπάνη διαβίωσης να είναι στα 3.000 ευρώ για έναν άγαμο και στις 5.000 ευρώ για έναν έγγαμο από 2.500 ευρώ για το κάθε μέλος, σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία.

 

 

 

 

 

 

..

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.