Quantcast
Αντικειμενικές αξίες: «Κληρώθηκαν» οι εκτιμητές – Σε ποιες περιοχές εξετάζεται «ψαλίδι» - enikonomia.gr
share

Αντικειμενικές αξίες: «Κληρώθηκαν» οι εκτιμητές – Σε ποιες περιοχές εξετάζεται «ψαλίδι»

δημοσιεύτηκε:

Πήγε για «κούρεμα» αντικειμενικών αξιών και έφυγε με «άδεια χέρια», η πλειοψηφία των Δήμων που υπέβαλε ένσταση στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Σχεδόν οι μισοί τοπικοί άρχοντες της χώρας ζήτησαν «ψαλίδισμα» των αντικειμενικών στις περιοχές τους, καθώς έκριναν υπερβολικές τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης των ακινήτων που υιοθετήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2022. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, όμως, οι ενστάσεις δεν έγιναν δεκτές.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Συνολικά, ένσταση για μείωση των αντικειμενικών τιμών είχε υποβληθεί από 169 δήμους της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Αθηναίων, αλλά εγκρίθηκαν μόνο για… 12 δήμους!

Ποιοι είναι οι Δήμοι που κέρδισαν τις ενστάσεις

Επί της ουσίας, οι συγκεκριμένοι 12 δήμοι της χώρας διεκδικούν το να μπει «ψαλίδι» στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στην περιοχή τους και είναι εκείνοι οι οποίοι πέρασαν στην επόμενη φάση της επανεξέτασης από τους ιδιώτες εκτιμητές του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για δήμους από όλη τη χώρα που είχαν υποβάλει ενστάσεις στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών με το επιχείρημα ότι οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στις περιοχές τους είναι υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές ζητώντας τη μείωσή τους.

Οι δήμοι αυτοί είναι οι εξής: Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Αστυπάλαιας.

Στην επανεκτίμηση των ενστάσεων θα προχωρήσουν άμεσα οι ιδιώτες εκτιμητές που θα ορίσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Είχε προηγηθεί η πραγματοποίηση δημόσιας κλήρωσης μεταξύ των εκτιμητών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και πλέον η διαδικασία ανάθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να γίνουν οι νέες εκτιμήσειςγια τον επανακαθορισμό των τιμών εκκινήσεων σε 36 περιοχές-ζώνες 12 δήμων της χώρας.

Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις αυτές, από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι δεν θα ισχύσουν αναδρομικά. Δηλαδή, στους δήμους στους οποίους θα αποφασιστεί «κούρεμα» αντικειμενικών τιμών δεν θα επηρεαστεί ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ

Γιατί οι εκτιμητές απέρριψαν τις ενστάσεις

Ο λόγος που η αρμόδια επιτροπή εκτιμητών του υπουργείου Οικονομικών απέρριψε την πλειονότητα των ενστάσεων των δήμων είναι η σημαντική αύξηση, όπως λένε, κατά τους τελευταίους μήνες, των εμπορικών τιμών στην κτηματαγορά. Το «ράλι» των τιμών υπερκάλυψε τη διαφορά -όπου υπήρχε- μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών με αποτέλεσμα να απορριφθούν οι ενστάσεις των δήμων που ζητούσαν επαναξιολόγηση και μείωση των πρώτων

Εδώ να σημειωθεί, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται τη σταδιακή επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Αφορά 2.167 περιοχές, το 1,5% της Επικράτειας, οι οποίες παραμένουν ακόμη εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενταχθούν στο σύστημα 500 περιοχές και στη συνέχεια οι υπόλοιπες.

Σε ότι αφορά την Αττική μεταξύ των περιοχών που πρόκειται να ενταχθούν είναι: Βάρκιζα, Αγία Μαρίνα, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα η ένταξη αφορά περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι) στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Άγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη) κ.α.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.