Quantcast
Αντικειμενική αξία ακινήτων: Αυξήσεις 15%-20% σε 7.000 ζώνες - enikonomia.gr
share

Αντικειμενική αξία ακινήτων: Αυξήσεις 15%-20% σε 7.000 ζώνες

δημοσιεύτηκε:

Αρχές της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα Κυβερνήσεως η νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”, η απόφαση θα προβλέπει αυξήσεις κατά μέσο όρο 15%-20% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, για πρώτη φορά θα ενταχθούν στο νέο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων και 3.478 ζώνες-περιοχές όπου έως σήμερα ο υπολογισμός της φορολογητέας αξίας των ακινήτων βασιζόταν σε συγκριτικά στοιχεία και για τον λόγο αυτόν τα ποσά που προέκυπταν ήταν πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με αντίστοιχες περιοχές που έχουν ενταχθεί στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.
Παράλληλα θα υπάρξει επέκταση των υφιστάμενων ζωνών σε 165 περιοχές, εκ των οποίων οι 133 θα έχουν αύξηση τιμών κατά 40%. Συνολικά στην Ελλάδα θα καλύπτεται με αντικειμενικές αξίες το 98% των ιδιοκτητών ακινήτων, με τον αριθμό των ζωνών να ανέρχεται αθροιστικά (υφιστάμενες και νέες εντάξεις) σε 13.808.
Από το νέο έτος
Όσον αφορά στις περιοχές που ήδη εφαρμόζονται οι τιμές ζώνης της εφορίας, αυτές ανέρχονται σε 10.165 και αυξήσεις αναμένεται να παρατηρηθούν σε περίπου 7.000 ζώνες, ενώ στις υπόλοιπες 3.000 οι τιμές είτε θα παραμείνουν αμετάβλητες είτε θα παρουσιάσουν ελαφριά μείωση.
Ωστόσο, οι νέες τιμές της εφορίας που θα αναγράφονται στην υπουργική απόφαση με υπογραφή από 18 Μαΐου 2021 δεν θα ισχύσουν από την ημέρα δημοσίευσης στο ΦΕΚ, αλλά από το νέο έτος, και αυτό θα αφορά και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών, δωρεών και των τελών που επιβαρύνουν τα ακίνητα (δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κ.λπ.).
Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος σε χιλιάδες ενδιαφερόμενους αγοραστές αλλά και γονείς που σκοπεύουν να μεταβιβάσουν ένα ακίνητο στα παιδιά τους με τη διαδικασία της γονικής παροχής να σπεύσουν να το πράξουν έως το τέλος του έτους, εφόσον οι νέες αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις υφιστάμενες.
Ψηφιακή εφαρμογή
Οι νέες διευρυμένες αντικειμενικές αξίες θα δώσουν τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να επανασχεδιάσει τον ΕΝΦΙΑ. Αυτός ο επανασχεδιασμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο του 2021, να ψηφιστεί και να ισχύσει από το νέο έτος.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε πρόσφατες δηλώσεις του προανήγγειλε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ  8% το 2022, ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30%. «Οι ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα καλύψουν περιοχές στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Έτσι, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο στη μεσαία τάξη» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”, στο 5ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων που ανήκουν τα Πατήσια, στην Ε’ Ζώνη, η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται σήμερα σε 1.200 ευρώ. Η νέα τιμή, εφόσον έχει γίνει δεκτή η πρόταση των εκτιμητών, θα διαμορφωθεί στα 1.300 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ ακριβότερα ή αύξηση 8,3%.
Στο 3ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθήνας, που περιλαμβάνει περιοχές όπως είναι τα Πετράλωνα, το Γκάζι και ο Βοτανικός, στην Ι’ Ζώνη η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο σήμερα είναι 900 ευρώ και οι εκτιμητές πρότειναν η νέα τιμή να σκαρφαλώσει στα 1.200 ευρώ, δηλαδή να παρουσιάσει αύξηση 300 ευρώ ή σε ποσοστό 33,3%.
Στον Δήμο Περιστερίου, στη Β’ Ζώνη, όπου σήμερα η τιμή της Εφορίας ανά τ.μ. είναι 1.100 ευρώ, θα ανέβει στα 1.200 ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 100 ευρώ ή 9%.
Όσον αφορά στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, ενδεικτικά στο 3ο Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης που χωροθετείται στην Άνω Πόλη ή Παλιά Πόλη της Θεσσαλονίκης, στον βορειοδυτικό τομέα της πόλης, στην Α’ Ζώνη η τιμή της εφορίας σήμερα είναι 1.300 ευρώ, ενώ η νέα τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1.400 ευρώ και να παρουσιάσει αύξηση 100 ευρώ ή 7,7%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.