Quantcast
Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του ΑΔΜΗΕ - enikonomia.gr
share

Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του ΑΔΜΗΕ

δημοσιεύτηκε:

Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ.

Προσφορές θα καταθέσουν η κινεζική State Gridμ η ιταλική TERNA και εκτός απροόπτου η γαλλική RTE, θυγατρική της EDF.
Όπως ήταν σαφές εδώ και καιρό , η διεκδίκηση του 24% είναι ουσιαστικά μία μάχη για δύο, δηλαδή την State Grid και την TERNA, καθώς η RTE δεν έχει δείξει το ίδιο τουλάχιστον ενδιαφέρον με τους προαναφερόμενους «μνηστήρες» καθ’ όλη τη διάρκεια της δεύτερης φάσης των προσφορών.
Σε ότι αφορά το «εύλογο» τίμημα για το συγκεκριμένο ποσοστό, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 250 εκατ. ευρώ, δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης των εσόδων και συνεπώς της αξίας του ΑΔΜΗΕ τα επόμενα χρόνια από την πρόοδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων και την έναρξη κατασκευής της διασύνδεσης της Κρήτης.
Σε περίπτωση που εκδηλωθεί ισχυρός ανταγωνισμός μεταξύ της κινεζικής και της ιταλικής πλευράς, που σημειωτέον συνδέονται έμμεσα μετοχικά, τότε δεν αποκλείεται να δούμε μία προσφορά κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, τίμημα που μάλλον κανένας δεν θα μπορούσε να αρνηθεί.
Από την άλλη πλευρά, ένα τίμημα κάτω από τα 250 εκατ. ευρώ θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση την ΔΕΗ και την ελληνική κυβέρνηση, λόγω και των ασφυκτικών προθεσμιών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.