Quantcast
Απαιτήσεις νέων κεφαλαίων €1,2 δισ. για τις ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω Βασιλείας ΙΙΙ - Πόσο επηρεάζονται οι ελληνικές - enikonomia.gr
share

Απαιτήσεις νέων κεφαλαίων €1,2 δισ. για τις ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω Βασιλείας ΙΙΙ – Πόσο επηρεάζονται οι ελληνικές

δημοσιεύτηκε:

Πρόσθετα κεφάλαια της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ τουλάχιστον θα χρειαστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξαιτίας της εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Η EBA στην πρώτη υποχρεωτική έκθεση παρακολούθησης της Βασιλείας ΙΙΙ, η οποία αξιολογεί τον αντίκτυπο που θα έχει η πλήρης εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ στις τράπεζες της Ε.Ε. το 2028 αναφέρει ότι θα προκύψει ανάγκη για μέση αύξηση κατά 15% του τρέχοντος ελάχιστου απαιτούμενου κεφαλαίου Tier 1 των τραπεζών της Ε.Ε.

Η εφαρμογή της Βασιλείας III αγγίζει και τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες σημειωτέον έχουν σήμερα ανεπαρκή ποιότητα κεφαλαίων λόγω της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Και μπορεί το 2028 να δείχνει μακρινό αλλά η προετοιμασία για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου που επιβάλλει η Βασιλεία ΙΙΙ πρέπει να αρχίσει αρκετά νωρίτερα.

Προς το παρόν πάντως οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται πυρετωδώς για να αποστείλουν στο τέλος του μήνα στον SSM, το καλό και το κακό σενάριο για την πορεία της οικονομίας το 2023 ώστε η ΕΚΤ και η EBA να διαμορφώσουν τα πλάνα τους για το 2023, χρονιά στην οποία θα διεξαχθούν stress test.

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να στηριχθούν στην ενίσχυση του τουρισμού της χώρας που αφήνει περιθώριο για θετικές εκτιμήσεις τόσο στο κανονικό όσο και στο δυσμενές σενάριο. Έτσι στο θετικό σενάριο αναμένεται να προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 2%-3% το 2023 ενώ στο δυσμενές σενάριο εκτιμάται ύφεση όχι μεγαλύτερη του 1,5% με μεγαλύτερη πιθανότητα δυσμενούς εξέλιξης τη μικρή υποχώρηση του ΑΕΠ κατά  0,5%.

Οι τράπεζες θεωρούν πως -εκτός από την ακραία περίπτωση εκτεταμένης ανάφλεξης στο μέτωπο της Ουκρανίας-, τα ακίνητα λόγω της ανασφάλειας στο ενεργειακό τοπίο θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία ιδιαίτερα τα οικιστικά ενώ δεν βλέπουν πτώση ούτε στα μη οικιστικά ακίνητα.

Το στοιχείο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα πιστωτικά ιδρύματα που διαθέτουν ακόμη και τώρα ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων αποτιμημένο σε συγκεκριμένες τιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα 9μήνου στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου τα οποία αναμένεται να είναι εξαιρετικά και δεν θα καταγράφουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις ισχυρές  αυξήσεις επιτοκίων που έχουν σημαντικά μειώσει το ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης αλλά και έχουν αυξήσει τον κίνδυνο για νέα κόκκινα δάνεια.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.