Quantcast
Απάτη με εικονικές συναλλαγές ύψους 6 δις ευρώ εντόπισε νέο λογισμικό - enikonomia.gr
share

Απάτη με εικονικές συναλλαγές ύψους 6 δις ευρώ εντόπισε νέο λογισμικό

δημοσιεύτηκε:

Του  Τάσου Δασόπουλου 

 

Διεθνές κύκλωμα απάτης για την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ σε συναλλαγές συνολικού ύψους 6 δις ευρώ μέσα από εταιρείες μαϊμού, εντοπίστηκε από ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή ανάλυσης κινδύνου, την οποία χρησιμοποιεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, υπό την καθοδήγηση Βέλγων εφοριακών.

Στο πλαίσιο αυτό, απενεργοποιήθηκαν 18 ΑΦΜ ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες, κατόπιν αυτοψίας, διαπιστώθηκε ότι ήταν εικονικές. O ΦΠΑ που γλίτωσε το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ.

Την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, μέσω της οποίας εντοπίστηκε το κύκλωμα, έφεραν στη χώρα μας Βέλγοι εφοριακοί, που συνεργάζονται με την ΓΓΔΕ. Η ομάδα η οποία «τρέχει» αυτή τη στιγμή πιλοτικά τη συγκεκριμένη εφαρμογή, αποτελείται από 10 άτομα, 3 Βέλγους και 7 Έλληνες εφοριακούς και είναι εγκατεστημένη στην Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.

Το σύστημα αυτό, παρακολουθεί μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου, την οικονομική δραστηριότητα των ύποπτων επιχειρήσεων, συγκεντρώνει και επεξεργάζεται πληροφορίες από πολλές βάσεις δεδομένων, με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και όταν εντοπίζει συναλλαγές ύποπτες για εικονικότητα, ενημερώνει αυτόματα τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Εφόσον η εικονικότητα των συναλλαγών αποδειχθεί μετά από αυτοψία, η ΓΓΔΕ απενεργοποιεί αμέσως τους ΑΦΜ των εμπλεκομένων και έτσι μπλοκάρει την δυνατότητά τους να υποβάλουν αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ.

Τα φαινόμενα των εικονικών ενδοκοινοτικών πωλήσεων με στόχο την παράνομη είσπραξη επιστροφών ΦΠΑ, αποτελούν μεγάλο βραχνά για τις φορολογικές αρχές όλων των χωρών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συχνά συναντώνται οι απάτες τύπου “Carousel”. Όπως φανερώνει και το όνομα, πρόκειται στην ουσία για ένα …τραινάκι με εικονικές συναλλαγές από χώρα σε χώρα, με τελικό αποδέκτη μια εταιρεία “φάντασμα”, η οποία έχει δημιουργηθεί εξαρχής, με σκοπό να κλείσει σε λίγο καιρό και να μην αποδώσει ποτέ το τεράστιο ποσό Φ.Π.Α που έχει συσσωρευτεί. Στην πράξη, επιτηδευματίες κόβουν τιμολόγια πωλήσεων από Ελλάδα π.χ προς μια άλλη χώρα, από εκεί προς άλλη, και ούτω καθεξής, με τελικό αποδέκτη όλων των τιμολογίων μια εταιρεία χωρίς υπόσταση σε ξένη χώρα, που δεν αποδίδει ποτέ Φ.Π.Α και κάποια στιγμή κλείνει, με αποτέλεσμα τεράστια ποσά Φ.Π.Α που έχουν συσσωρευθεί να μην αποδίδονται ποτέ, ενώ την ίδια στιγμή, πολλές από τις εταιρείες που αποτελούν το … τραινάκι ,έχουν καταφέρει να εκπέσουν πλασματικά ποσά ΦΠΑ εισροών και να λάβουν επιστροφές ΦΠΑ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.