Quantcast
Από έλλειψη αγαθών απειλείται η αγορά - enikonomia.gr
share

Από έλλειψη αγαθών απειλείται η αγορά

δημοσιεύτηκε:

της ΜΑΙΡΗΣ Ι.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η αγορά, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων  στη διακίνηση κεφαλαίων.  Ορατές είναι οι συνέπειες στις εισαγωγές και εξαγωγές, ενώ η αγορά απειλείται από την έλλειψη ακόμα και βασικών καταναλωτικών αγαθών.Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η τουριστική αγορά. Οι ξενοδόχοι διαβλέπουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθουν αντιμέτωποι με μία ενδεχόμενη αδυναμία σερβιρίσματος πρωινού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κάθε εβδομάδα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις χάνουν 80 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σημαντικές ελλείψεις θα υπάρξουν και στα εισαγόμενα προϊόντα, που σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΣΕ εβδομαδιαίως υπολογίζονται στα 600 εκατ. ευρώ.

Στο επόμενο δεκαπενθήμερο οι εξαγωγές εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 7% περίπου και οι εισαγωγές κατά 28%. Όπως εκτιμά ο Νίκος Αρχοντής, διευθυντής του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, αρχικά οι ελλείψεις θα εμφανισθούν στον μεταποιητικό τομέα, κυρίως σε μηχανήματα και ανταλλακτικά, ενώ  ακολούθως σημαντικές θα είναι οι ελλείψεις  σε νωπά τρόφιμα, κυρίως εισαγόμενα κρέατα και τυροκομικά προϊόντα. Εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών επιβεβαιώνουν ότι ο κλάδος τους- αν και αποτελεί την πρώτη εξαγωγική δύναμη της χώρας – βιώνει κρίσιμες στιγμές.  Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο ΣΕΒΤ ο κλάδος τροφίμων και ποτών αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, όπως στην προπληρωμή εισαγωγής πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, γεγονός που δημιουργεί δυσχέρειες στην ομαλή διακίνηση των προϊόντων.  Κτηνοτροφικές επιχειρήσεις δηλώνουν αδυναμία εισαγωγής ζωοτροφών, ενώ οι προμηθευτές του κλάδου από τρίτες χώρες απαιτούν προπληρωμή των προμηθειών, στη συνέχεια όμως προβάλλονται σοβαρά προβλήματα στον εκτελωνισμό.  Αυτά από μόνα τους αποτελούν μέρος των προβλημάτων που δημιουργούνται από την έλλειψη ρευστότητας

Αλλά και στην περιφέρεια, τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα περιοριστικά μέτρα είναι επίσης πολύ μεγάλα. Ο Ιωάννης Πάππου πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσων μιλάει για μία «νεκρή» αγορά στο λιανεμπόριο, ενώ όπως τονίζει, η μόνη αγορά που κινείται είναι αυτή των τροφίμων.  Εκτιμά, όμως, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν προβλήματα και στα σούπερ μάρκετ, δεδομένου ότι το 85% των εμπορευμάτων που διακινούνται μέσα από τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ είναι εισαγόμενα. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα τουριστικά μέρη εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, είναι η έλλειψη αγαθών, αφού όπως αναφέρει ο Ι. Πάππου  «Την ερχόμενη εβδομάδα τα ξενοδοχεία κινδυνεύουν από το να μην μπορούν να σερβίρουν ούτε πρωινό».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.