Quantcast
Από τα μέσα του 2015 θα λειτουργήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων - enikonomia.gr
share

Από τα μέσα του 2015 θα λειτουργήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων

δημοσιεύτηκε:

Έως τον Ιούνιο πρέπει να λειτουργήσει το Ευρωπαικό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), ώστε από τα μέσα του του 2015 να μπορούν να ενεργοποιηθούν νέα επενδυτικά προγράμματα, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ, όπως προκύπτει από το κοινό ανακοινωθέν τους. Οι ηγέτες ζήτησαν, ωστόσο, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να ξεκινήσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων από τον Ιανουάριο του 2015, χρησιμοποιώντας τα δικά της κεφάλαια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει την πρότασή της για το Ταμείο τον επόμενομήνα, την οποία θα πρέπει να εγκρίνει στη συνέχεια το Ευρωκοινοβούλιο. 

Το EFSI θα βασισθεί σε κεφάλαια ύψους 21 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον κοινοτικό προυπολογισμό και τα 5 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ. Φιλοδοξεί, όμως, να κινητοποιήσει πολλαπλάσια κεφάλαια για επενδύσεις από ιδιώτες και τους προυπολογισμούς των χωρών της ΕΕ, για να υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 315 δισ. ευρώ και  να δοθεί έτσι ώθηση στην υποτονική ανάκαμψη της ευρωπαικής οικονομίας. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας μίας συμβουλευτικής υπηρεσίας από το Ταμείο που θα καθοδηγεί επενδυτές και δημόσιες Αρχές για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων. 

Το EFSI θα είναι ανοικτό σε συνεισφορέςαπό χώρες – μέλη, άμεσα ή μέσω ειδικών τραπεζών. Το Ευρωπαικό Συμβούλιο σημείωσε την πρόθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής να χειρισθεί με ευνοικό δημοσιονομικά τρόπο τις εισφορές αυτές. Σημειώνεται ότι ο Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι οι επενδύσεις αυτές δεν θα λαμβάνονται υπόψη από τις Κομισιόν όταν κρίνει αν τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι των χωρών αυτών.

Οι αρχηγοί των χωρών της ΕΕ ζήτησαν επίσης από την Ευρωπαική Επιτροπή να παρουσιάσει μία πρόταση για την ενεργειακή ένωση της Ευρώπης και τη σύνδεση των δικτύων των χωρών της. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.